Trollbindande Brun i Berwaldhallen

2019-04-15 | Anna-Klara Bratt padlock

KULTUR

”Ane Brun är en säregen, dynamisk och tidlös kompositör, arrangör och sångerska i världsklass. Hon är trollbindande. Det är resten av ensemblen också. Ett fruktsamt musikaliskt möte i tid och rum, genre och utryck.” Anna-Klara Bratt var med när Ane Brun mötte Radiokören.

Ane Brun möter Radiokören

Tre konserter i Berwaldhallen, Stockholm, 12-13 april.

Medverkande:

Radiokören

Hans Ek, dirigent

Ane Brun, artist

Veronika Novotná, violin

Ann-Christin Ward, viola

Johanna Sjunnesson, cello

Lars Paulsson, klarinett

Margareta Nilsson, harpa

Ale Möller, instrumentalsolist

Adam Hagstrand, gitarr

André Ferrari, trummor

Ingen vill gå hem. Inte publiken, inte Radiokören, inte Ale Möller och inte Ane Brun själv. Definitivt inte dirigenten och initiativtagaren Hans Ek. Det är särskilt tydligt för oss som sitter på första raden bakom scenen, vilket medgives på Berwaldhallen. Det är som att sitta inne i Radiokören med ett perfekt surround sound.

Efter den tredje och avslutande konserten som Ane Brun ger tillsammans med sina musiker och Radiokörens ensemble på Berwaldhallen i Stockholm vill alla att det ska fortsätta. Ett förtätat musikaliskt rum ingen vill lämna.

Mest möts de i helt modern 1600-talsopera, som såväl Ane Brun som dirigenten velat utforska. På engelska. Av Londonfödde kompositören och lutspelaren John Dowland (1563-1626). Få hade nog anat hur självklart det skulle vara.

Ane Brun är en säregen, dynamisk och tidlös kompositör, arrangör och sångerska i världsklass. Hon är trollbindande. Det är resten av ensemblen också. Ett fruktsamt musikaliskt möte i tid och rum, genre och utryck.

Ett premiärstycke blir det också. Och Ale Möllers omfattande bruk av unika instrument tycks plötsligt helt givet. Skulle nästan kunna vara specialskrivet.

Musikerna skapar ett tidlöst rum, viol, cello, harpa, olika blås, men det är rösterna som gör resan i tiden. Vi får alla åka med. Mycket har inte förändrats sedan 1600-talet. Mycket har det.

Som tur är sänds konserten i P2 14 juni klockan 19:03. Samt finns det en vinyl, en CD och kan streamas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: