Nooshi Dadgostar (V), riksdagsledamot.

När det extrema blir normalt

2019-03-21 | Nooshi Dadgostar padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Christschurchterroristen kanske var en ’ensam galning’ men har fått sin näring och världsbild från den rasistiska miljön”, skriver Nooshi Dadgostar (V) och förfäras över att SVT gör mysprogram med Sverigedemokraternas chefsideolog.

Jag blev iskall när jag slog på teven och såg trailern för dokumentären om mysfarbrorn Mattias Karlsson (SD). Varför görs ett program där han i över en timma oemotsagd får lägga ut texten på bästa sändningstid? Räcker inte SVT Opinion och Agenda som SD-megafoner? Varför skildras Karlsson bara som en vanlig kille? Har man helt plötsligt glömt att detta är chefsideologen för en våldsam rasistisk rörelse som bland annat menar att det finns en nedärvd svensk essens och att svenskarna måste ”segra eller dö”.

När trailern är slut rapporterar Aktuellt om den fruktansvärda terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland. Moskébesökare mejades ner under fredagsbönen. Gärningsmannen visade sig vara en del av den högerextrema miljön på nätet där framförallt unga män triggar varandra till våldsaktioner. Christschurchterroristen kanske var en ”ensam galning” men har fått sin näring och världsbild från den rasistiska miljön. Hur kan en människas tänkande förvridas så till den milda grad att han tar livet av oskyldiga människor som bara ber en bön i ett heligt hus?

Även om det bara är en liten grupp människor som är kapabla till gärningar av det här slaget så räcker det för att följderna ska bli fruktansvärda. Och de närs av det större sammanhanget: åratal av normalisering av rasistiska tankefigurer. Riksdagspolitiker, makthavare, journalister som om och om igen bekräftar deras världsbild och hundvisslar deras uppfattningar.

Som maniskt pekar ut flyktingar som samhällsproblem och sprider en bild av vissa människor som en belastning, utan användbara kunskaper eller kompetenser, som mindre mänskliga. Inte som vanliga morsor och farsor som bara vill ha ett bra liv och få vardagen att gå ihop.

Att detta är den rasistiska terrorismens grogrund förklarade Säpochefen Klas Friberg när han i veckan kom med en dräpande rekommendation till makthavare som vill få stopp på terrorismen. Det vilar ett ansvar på alla att inte ”höja tonläget” i samhällsdebatten, menade Friberg, då det finns stora risker med att normalisera extrema uttalanden och ett extremt språk.

– Om det tas över och används av officiella personer, av politiker eller opinionsbildare i olika typer av debatter, då gör man deras språk normalt.

Till slut tycker några att extremt språk inte räcker:

– Man radikaliseras ytterligare och anser att man behöver ta några steg till. Då hamnar man i våld och man hamnar i brott.

Jag tänkte på Säpochefens ord när dokumentären om Karlsson sändes. Normaliseringens effekt blev i Christchurch 50 döda och 50 sårade män, kvinnor och barn.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: