Sundbyberg stoppar ombildningar av hyresrätter

2019-03-15 | FemPers padlock

INRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-03-08 | Nya utförsäljningsvågen slår hårdast mot utsatta kvinnor

2018-10-22 | Stark kritik mot MP – för få hyresrätter i hela Stockholm

2018-01-23 | Billiga hyresrätter är möjliga

2017-10-31 | Selektiv bostadsbrist drabbar nyanlända och unga

2015-05-05 | Otillräckliga satsningar i bostadspolitiken

Sundbyberg styrs sedan valet av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, i valteknisk samverkan med Vänsterpartiet. Att stoppa de ombildningar som det grönblå styret inledde förra mandatperioden var en av förutsättningarna för V att gå in i samverkan.

Genom två strykningar i ägardirektiven för det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren kommer det i fortsättningen att krävas mycket för att kommunala hyresrätter i Sundbyberg ska kunna ombildas till bostadsrätter. Detta till skillnad från tidigare, då de strukna formuleringarna i princip gjorde det omöjligt att säga nej.

– Det vi gör är att byta inriktning på Förvaltaren till att bygga offensivt och inte vara ett försäljningsbolag vilket det har varit de senaste åren. Man kan inte förbjuda ett fastighetsbolag att godkänna ombildningar, men det ska extremt mycket till för att ombildningar ska gå igenom nu, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) till lokaltidningen Mitti.

Kommunstyrelsen fattade sitt beslut på måndagen och den 25 mars väntas fullmäktige klubba igenom ändringarna i ägardirektivet.

Catja Kaloudis oppositionsråd och gruppledare för Vänsterpartiet, ser detta som en stor seger för sitt parti och hoppas enligt Mitti att 500-1 000 nya hyresrätter ska kunna byggas under mandatperioden.

– Det är enormt viktigt att Sundbyberg har en stark allmännytta som alla har råd att bo i. I dag är tiden i hyreskön alldeles för lång, säger Kaloudis.

Därför vill Vänsterpartiet öppna upp också för andra typer av hyreskontrakt, exempelvis kompiskontrakt, och att ekonomiskt bistånd ska kunna räknas som en inkomst.

Även Peter Schilling talar om kommunens sociala bostadsansvar och berättar att man tillsammans med Förvaltaren ser över hur hyrorna ska kunna sänkas i vissa fastigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: