Marielle Franco, Nasrin Sotoudeh och Leyla Güvens.

Vi måste visa stödet innan människorättsaktivister mördas

2019-03-15 | Gita Nabavi , Farida Al-Abani padlock

OPINION

”Vi kan inte låta dessa aktivisters kamp sluta med hungerstrejker, fängelsestraff och i värsta fall döden”, skriver Farida al-Abani och Gita Nabavi (Fi) ett år efter mordet på Marielle Franco. De förväntar sig att Sverige driver på så att mordet klaras upp och att rättvisa utkrävs för Nasrin Sotoudeh, Leyla Güven och andra politiska fångar.

Farida al-Abani och Gita Nabavi är partiledare för Feministiskt initiativ.

För exakt ett år sedan mördades politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco och hennes medarbetare, chauffören Anderson Gomes, i Rio de Janeiro. Mariella Franco var en stark röst mot militarism, mot polisens övervåld och mot rasism. Hon var en feminist som kämpade för flera grupper, däribland hbtq-personer rättigheter. Många är ledsna och arga över att så lite har hänt efter hennes död och att förändringen och upprättelsen inte ser ut att vara nära. På hennes minnesdag vill vi därför lyfta henne ihop med två andra människorättsaktivister som är i livet och som behöver vårt stöd för att fortsätta att vara det. Vi vill genom dem sätta ljus på alla fängslade och hotade kvinnor som kämpar för demokrati och mot våldet som stater utövar mot dem och mot andra.

Med Marielle Francos minne vill vi särskilt uppmärksamma Nasrin Sotoudeh och Leyla Güven. Feministiskt initiativ oroas nu särskilt över den kurdiska politikern Leyla Güvens tillstånd och alla de politiska fångarnas situation. Fi stödjer Leyla Güvens kamp för demokrati och frigörelse.

Vi vill därför uppmana den svenska regeringen att använda alla tillgängliga diplomatiska medel för att få Turkiets regering att garantera de kurdiska fångarnas mänskliga rättigheter. Vi kräver också att press sätts på den iranska regimen som dömt människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh till 38 års fängelse och 148 piskslag. Det cirkulerar olika uppgifter gällande fängelsestraffets längd, från 10 till 38 år.

Ett enda år för hennes handlingar är för mycket. Rättsprocessen genomfördes dessutom utan hennes närvaro. Om denna dom stämmer, vilket mycket talar för, så är det en av de värsta dokumenterade domarna mot en människorättsförsvarare i Iran på länge.

Nasrin Sotoudeh som också är en känd kvinnorättsaktivist, ska inte bara belönas för sina insatser för det fria ordet och för mänskliga rättigheter, utan människor som Nasrin – som tar stora risker – behöver också ett stort stöd från hela världen. Det Nasrin Sotoudeh utsätts för är inte unikt och har hänt många före henne, men denna möjlighet att trycka på regimen behöver nyttjas. Likt för Leyla Güven är läget brådskande.

Stödet för både Nasrin Sotoudeh och Leyla Güven är stort världen över, och livsviktigt för kvinnors kamp för rättvisa, jämlikhet, yttrandefrihet och demokrati. På samma sätt som vi visar stöd för den kurdiska politikern Leyla Güvens hungerstrejk visar vi vårt stöd för Nasrins kamp. Ett starkt stöd som även Marielle Franco hade behövt från det globala samfundet.

Vi måste visa vårt stöd tydligt innan människorättsaktivister mördas, för när det händer är ytterligare en stark röst borta. Det är lätt att vara efterklok, men det är viktigare att försöka förutse katastrofer och förhindra dem. Vi kan inte låta dessa aktivisters kamp sluta med hungerstrejker, fängelsestraff och i värsta fall döden.

En feministisk regering hade agerat snarast. Vi förväntar oss att regering agerar: att Sverige är pådrivande i att Marielle Francos fall blir löst, och att det klarläggs vem eller vilka som ligger bakom mordet på henne och chauffören Anderson Gomes. Vi förväntar oss att regeringen klart och tydligt agerar och kräver rättvisa för Nasrin Sotoudeh, Leyla Güven och andra politiska fångar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: