Jonatan Fahlén och Li Edqvist vann i ett av världens tuffaste maraton.

Första svenska segern i Sahara marathon

2019-03-15 | FemPers padlock

SPORT

Emmaus Stockholm genomförde den 26 februari 2019, för 18:e året i rad, solidaritetsloppet Sahara marathon i de västsahariska flyktinglägren i södra Algeriet. För första gången någonsin var det två svenska löpare som tog hem segern.

Först i mål var Jonatan Fahlén från Proletären FF och Li Edqvist, journalist, båda från Göteborg. Fahlén sprang de 42 kilometrarna på 2 timmar och 52 minuter i herrklassen och Edqvist på 4 timmar och 33 minuter, i damklassen.

– Jag deltar i loppet för att visa solidaritet med det västsahariska folket och för att visa att vi stödjer deras rätt till självständighet. Vi i Proletären FF tror på idrotten som ett sätt att bygga internationell solidaritet. Utöver loppet är vi här för att knyta kontakter och bygga relationer för framtida samarbeten så att vi kan fortsätta stödja det västsahariska folket även när Sahara Marathon är över och löparna rest hem, säger Jonatan Fahlén i ett pressmeddelande från Emmaus Stockholm.

– Sahara marathon är så mycket mer än ett lopp. Jag är först och främst här för att visa mitt stöd för västsaharierna och för att uppmärksamma situationen. Jag känner mig hedrad över att ha möjlighet att springa här. Under loppet var det fantastiskt att känna stödet från både barn och vuxna som hejade på. Västsahariernas gästvänlighet är verkligen utmärkande, säger Li Edqvist.

Sahara marathon är ett initiativ av det västsahariska sport- och ungdomsministeriet och den ideella, spanska organisationen Sahara marathon. Syftet är att uppmärksamma ockupationen av Västsahara som nu pågått i 43 år. Löpare, journalister och politiker, detta år drygt 500 personer, från hela världen deltar i solidaritet med Västsaharas folk. Loppet anses enligt Emmaus Stockholm vara ett av världens tuffaste maraton eftersom det går genom ökenlandskap, underlaget är sand och löparna befinner sig i ett flyktingläger.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: