#8mars: Axplock ur kalendariet

2019-03-05 | FemPers padlock

INRIKES

Med minst 80 evenemang anordnade under 8 mars och fler än 100 under veckan, uppmärksammas internationella kvinnodagen och jämställdhetsfrågor runt om i hela Sverige. Feministiskt perspektiv öppnar kalendariet helt och presenterar här ett urval av alla aktiviteter som planeras.

Den 8 mars, internationella kvinnodagen 2019, präglas av ökade krav på välfärd och rättvisa som grund för verklig jämställdhet. Globalt leder allt fler kvinnor och flickor sociala rörelser för en jämlikare, rättvisare och jämställd värld. I Sverige speglas den internationellt växande genusmedvetenheten och kvinnors sociala engagemang den 8 mars i bredare och djupare samtal och diskussioner kring den feministiska kampen.

I Feministiskt perspektivs kalendarium finns allt från kvinnovandring till demonstrationer, seminarier, utställningar, konsert och fester, med start klockan 7.30 på morgonen den 8 mars till 03.00 på natten.


Seminarier och debatter

Många muséer runt om i landet anordnar debatter och seminarier kring kvinnohistoria med fokus på rösträtten.

Nationalmuseum i Stockholm markerar 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige tillsammans med Hertharedaktionen.

I Skara bjuder Västergötlands museum Stadsträdgården på musik, föreläsningar, mingel och livsviktiga samtal.

På Umeå universitet går det att lyssna och diskutera om samtyckeslagstiftningen förändrar den svenska våldtäktskulturen.

Vill du veta om Varbergs kvinnorörelse för 100 och sedan, kan du delta på ett seminarium med Nätverket Fränkorna som består av fem kvinnor i Varberg som forskar och skriver om Varbergskvinnor i historien och i nuet.

Den radikala idén att kvinnor är människor , arrangeras av Historiska museet.

Metoo-frågan som dominerade debatterna under förra årets kvinnodag fortsätter att diskuteras och flera seminarier och föreläsningar handlar om konsekvenserna och effekten av rörelsen. Bland annat anordnar Karolinska institutet, i samarbete med flera andra universitet, seminariet Motverka sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin, om hur svensk högskolesektor gemensamt kan förbättra arbets- och studiemiljön på landets lärosäten. Ett annat seminarium ägs rum i Linköping: Forum för genusvetenskap och jämställdhet, Linköpings universitet. Lund Universitet anordnat seminarium med tema: #Metoo – och nu då?

Om 100 år med allmän rösträtt, kan en lyssna på öppen föreläsning med författare från antologin "Rösträttens århundrade". Seminariet arrangeras av Genusvetenskapliga kollegiet, Malmö Universitet.

I Sollentuna i Stockholm arrangerar Sollentuna kvinnojour ett seminarium med tema: 100 år av kvinnors rösträtt till #metoo.


Musik, film, litteratur och konst

I Kalmar kan en fira den internationella kvinnodagen tillsammans med Scenkonst Kalmar, Silvia Imam börjar sin turné Helig moder tour, i Linköping och kommer till Stockholm den 8 mars. Artisten, syrisk-amerikanska Mona Haydar gör sin första spelning i Sverige. Och Afghanistans första kvinnliga orkester spelar i Berwaldhallen när Sveriges Radio minns Nils Horner.

Somalias superstjärna Maryam Mursal öppnar Selam festival Stockholm 2019 kvinnodagen.


Många bokreleaser, teater- och filmvisningar samt konstutställningar med tema kvinnors liv och jämställdhet har valt just den 8 mars som premiärdatum. Bland annat har filmen En kvinna bland män, i regi av Mimi Leder, biopremiär på 8 mars. En utställningen i Göteborg av queers, med titeln Vi är här är en av många utställningar under 8 mars 2019.

I Göteborg blir det en kväll om musik, patriarkat och förändring med smygsläpp inför Bokmässan och bokrelease av Emma Knyckares bok Patriarkatet får inte festa med oss om Statement festival, med foto av Annika Berglund, och Annah Björks bok Ni måste flytta på er – från Girl power till revolution.


Demonstrationer och manifestationer

Demonstrationer och manifestationer ute på centrala delar av stora och små städer men också på många förorter är arrangerade av olika koalitioner bestående av organisationer, kvinnogrupper, politiska partier eller lokala kvinnojourer och kvinnogrupper.

Oavsett var en befinner sig under 8 mars går det dock att delta i Digital manifestation för #lönheladagen 8 mars. Arrangörerna skriver: ”Klockan 16:06 på Internationella kvinnodagen den 8 mars sätter vi tillsammans press på riksdag, regering och arbetsgivare för jämställda löner. Fäst klockslaget på din profilbild”.

Efter alla stora och små demonstrationer och gatumanifestationer, seminarier och utställningar, som varje 8 mars, är det dags för ”Vi tar natten tillbaka”, Reclaim the night. Ta natten tillbaka har blivit en internationell rörelse mot mäns våld mot kvinnor och transpersoner. Varje år hålls Ta natten tillbaka-demonstrationer i över 30 länder världen över. Ta natten tillbaka i Sverige: I Göteborg, Stockholm och Malmö.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: