Reclaim pride JO-anmäler Göteborgs stad

2019-02-26 | FemPers padlock

INRIKES

Relaterad läsning.

Det var i augusti som Reclaim pride för första gången höll festival i stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlandas lokaler Fängelset i Göteborg. Dagen innan stoppade Göteborgs stad en av programpunkterna: visning av filmen Burka songs 2.0 och efterföljande samtal med regissören Hanna Högstedt samt Fatima Doubakil, som medverkar i filmen.

Reclaim pride JO-anmäler nu staden och menar att den agerat i strid mot förvaltningslagstiftningen samt att beslutet, beslutsprocessen och hanteringen strider mot regeringsformen. I anmälan lyfter de hur Doubakil utpekats som extremist och att hot om repressalier riktats mot både arrangörer och personal på festivallokalen Fängelset. Reclaim pride konstaterar även att det inte är första gången som staden agerat på liknande sätt.

– Vi har blivit kontaktade av personer som menar att staden vid flera tillfällen censurerat just muslimer, men där man inte vågar tala öppet om det av rädsla för att bli av med jobbet eller förlora föreningsbidrag, säger Gabriela Velasquez, en av arrangörerna bakom Reclaim pride 2018 i ett pressmeddelande.

Det fristående nätverket Reclaim pride bildades 2018 för att skapa en icke-kommersiell pride-festival i Göteborg och har utvecklats till en plattform för queer organisering, som kommer arrangera en festival även 2019, i augusti. Sofia Backman, som också företräder nätverket, ser med oro på utvecklingen:

– Göteborgs stad behöver börja lyssna in istället för att censurera kritiska röster om man menar allvar med att värna demokratiska värderingar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: