#metoo: Frisörer satte ner foten efter flera år av trakasserier

2019-02-26 | Anna Erlandsson padlock

EKONOMI

På ytan var frisörsalongen den perfekta arbetsplatsen. Men när fyra av fem frisörer sade upp sig samtidigt så blottades en härva av framförallt sexuella trakasserier som fått pågå under flera år. Samtliga namn i reportaget är anonymiserade.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-01-09 | #metoo: Därför blev kampanjen så stor i Sverige

2017-12-13 | #metoo: Nu samlar Feministiskt perspektiv alla uppropen

Det är sent en vårnatt. Inne på en mörk frisörsalong står några personer och packar. De kollar att det är städat innan de går ut genom dörren en sista gång.

Kvar i lokalen ligger ett brev till deras tidigare chef och den enda som nu jobbar kvar. I brevet ställer de honom till svars för ekonomiskt trassel, skulder men också sexuella trakasserier som pågått i flera år.

Vad var det som hände under de tio år som frisörsalongen fanns tills den stängde?

Nakia Ahmed är en av frisörerna. Hon säger att det är en enorm skillnad i hur hon mår på sitt nya jobb jämfört med tidigare. Framförallt slipper hon sin tidigare chef.

– När jag började hade jag ingen aning om hur han var, berättar Nakia Ahmed. Jag var bara så glad över att ha fått en traineeplats.

Ahmed fick en traineeplats på salongen när hon var 24 år och den varade i 2,5 år. Totalt jobbade hon på frisörsalongen i 3 år. Chefen framstod som en väldigt bra person i början men snart kom det återkommande kommentarer om att det jobbades dåligt och att personalen inte var duktiga nog.


Kom smygande

Nakia Ahmed förstod till en början inte varför hon mådde dåligt på sin arbetsplats. Sedan var det den andra faktorn, den som hände utanför arbetstid i kombination med de nedbrytande kommentarerna.

– Han kunde mitt i veckan säga att jag skulle få löneförhöjning, berättar Ahmed. Sedan under helgen kom sms:en jag försökte ignorera. Efter helgen kunde han säga att jag skulle få sparken. Så fortsatte det.


Sms:en?

– Ja, sexuella sms.

De sexuella trakasserierna beskrivs som något som kom smygande.

– Det hände på arbetstid att han kommit med opassande kommentarer, velat prata sex och att han tagit i en, berättar Nakia Ahmed och fortsätter: Meddelandena, de har kommit när man varit hemma på sena kvällar eller nätter.

Det var en svår situation. Frisörsalongen beskrevs som drömplatsen och att ha fått en traineeplats där kunde blir en språngbräda till en bra karriär. Vad skulle konsekvenserna bli av att lämna? Skulle det gå att få en ny traineeplats? Ett nytt jobb? Under allt detta fanns en rädsla för hur chefen skulle reagera:

– Jag visste inte vad han kunde göra, om han skulle bli aggressiv eller så. Man lämnar inte hur som helst.

Men trots det så lämnade Nakia Ahmed den där vårnatten ihop med sina kollegor. En av de som gick med henne var Mia Pettersson. Hon har varit den som tillsammans med chefen skött salongen och hon har arbetat längst med honom:

– Jag vet att han haft en problematiskt ådra. Men jag har alltid kunnat hantera det genom att säga att vi inte kommer jobba ihop om han inte lägger av.


Blev utslängd

Mia Pettersson tror att det spelat in att hon varit på samma nivå i företaget som chefen och därmed inte befunnit sig i en lika utsatt position. Men även hon har känt sig psykiskt nedbruten av chefen.

– Han hade sagt till mig så många gånger att jag var hemskt och dålig och att ingen ville jobba med mig, berättar Pettersson. Det eskalerade ett tag vilket slutade med att han slängde ut mig.

Mia Pettersson jobbade på annat håll under två år. Men sedan fick hon frågan om att komma tillbaka. Överraskande nog tackade hon ja.


Varför tror du att han bad dig komma tillbaka?

– Det handlade om att han behövde hjälp att driva ett företag. Han har inget intresse att ta hand om ekonomi och personal. Han vill göra sin grej och ha någon att skylla på när det inte går bra. Jag var perfekt för det.

Under de två år Mia Pettersson hade varit borta hade Evelina Sundin börjat jobba och något år senare började Nakia Ahmed. Pettersson trodde att det hade förbättrats under de år hon varit borta men inget hade ändrats. Det första tecknet hon fick på att något inte stämde var när att en annan anställd valde att sluta. Senare berättade Nakia för Mia vad hon drabbats av.

– Då förstod jag hur illa det var. Jag önskar att jag gjort något när den andra tjejen som var anställd tidigare pratade med mig, berättar Mia Pettersson och sitter tyst ett tag. Jag vet inte varför jag inte gjorde det. Jag trodde på henne och förstod varför hon slutade men jag slog det ifrån mig. Kanske var jag rädd.


Har någon av er tänkt på att polisanmäla?

Svaret blir nej.

– Man vet hur det är när en tjej berättar, man blir inte trodd, säger Mia Pettersson.

Nakia Ahmed har raderat nästan allt från sin telefon. Hon orkade inte ha det kvar när hon fortfarande jobbade. Vid den tiden bodde hon hemma ett tag och hon gömde telefonen för sin mamma.

– Jag skämdes. Jag vet att mamma hade stöttat mig men det hade inneburit att jag var tvungen att berätta och visa meddelandena, säger hon.


Aggressiva tendenser

För att ändå känna sig säkra så upprättade de ett system för att se till att ingen jobbade ensam med chefen. De berättade även för en fjärde person, nämligen sin kollega Adam Johansson. Han blev aldrig utsatt för sexuella trakasserier men märkte att chefen ibland betedde sig aggressivt.

Droppen blev när hans kollegor berättade vad de blivit utsatta för.

– Jag kunde acceptera att han betedde sig dåligt mot mig och att han inte skötte salongen bra. Men jag kunde inte på några villkor acceptera sexuella trakasserier mot mina kollegor och mot unga hårmodeller, säger Johansson.

Agnes Olsson var hårmodell för chefen under två år och beskriver det som att de hade en bra relation.

– Det var väldigt professionellt. Jag blev inbokad, kom dit, han klippte mig. Det var styling, plåtning och sedan hem.

Sedan kom en dag då Nakia Ahmed ville använda Agnes som hårmodell. Sent på natten plingade det till på Agnes Olssons Instagram med följande meddelande från chefen:

”Bara en dröm, vad hade hänt om jag frågade dig att träffa mig på ett hotell?”

Agnes beskriver sitt svar som hårt:

– Jag skrev att han nu förstört vår professionella relation och att jag aldrig ville samarbeta med honom eller salongen igen på grund av hans agerande, säger Agnes och fortsätter:

– Då visste inte jag om jag var den enda han messade till eller om det var fler som var utsatta.

Agnes Olsson funderade på att berätta för Nakia Ahmed och Mia Pettersson men hon vågade inte. Hon var osäker på vad de skulle tycka om att få den informationen om sin chef.

– Jag kände mig ensam i det här. Första tanken var att: Vad har jag gjort för att det skulle bli så här?


För närgången

En annan hårmodell är Johanna Eriksson. Hon var hårmodell för Nakia för tre år sedan och reste med henne och flera andra på frisörsalongen till en annan stad.

– När vi stod på festen så lutade sig chefen fram och viskade: Jag kommer bara säga det här en gång, följ med och sov hos mig i natt.

Johanna Eriksson sade bestämt nej. Men chefen fortsatte tjata och för Eriksson blev det en svår situation. Hon var där som Nakia Ahmeds hårmodell men hennes vistelse och resa betalades av chefen. Hon vågade heller inte säga något utan låtsades som inget när sällskapet sedan gick vidare till en bar.

– Då satte han sig bredvid mig i soffan och var för närgången. Han satt väldigt nära och lade en arm runt mig. Han sade även att han spanat in min kropp, berättar Johanna Eriksson.

Hon lyckades komma ur det hela men beskriver kvällen som jobbig, just eftersom att han inte gav sig.


Samarbete avbröts

Chefens beteende har även varit känt för andra aktörer i Sverige. Ett hårproduktsbolag berättar om hur de bröt samarbetet med frisörsalongen och framförallt med chefen för några år sedan:

– Vi hade ett bra samarbete som båda parter vann på. Men på grund av hans tvivelaktiga beteende så bestämde vi att gå skilda vägar.


När du säger tvivelaktigt beteende, är det sexuella trakasserier du tänker på då?

– Ja, sexuella trakasserier som han gjorde mot andra. När det dök upp klippte vi direkt. Vi kunde inte tolerera sexuella trakasserier. Det var en stor grej för oss att avsluta ett samarbete men han verkade inte särskilt ångerfylld. Det var mest bara förnekelse och ilska. Han verkade inte förstå att det han gjort var fel.

Samarbetet avbröts men arbetet på salongen fortsatte. Mia Pettersson, Nakia Ahmed och Adam Johansson fortsätta jobba på frisörsalongen av en orsak - de älskade sitt arbete och kunderna. De var ense om att det inte var hållbart i längden. Både på grund av trakasserierna men också för hur frisörsalongen sköttes.

Chefen började bete sig alltmer illa, både genom att vara otrevlig mot dem framför kunder men också genom att vägra betala ut både semesterersättning, provision samt att återbetala skulder. Här nåddes gränsen. De anställda pratade med varandra och ingen ville stanna kvar.


Salongen stängd

Mia Pettersson och Nakia Ahmed sade upp sig och meddelade vilken dag de skulle gå. Adam Johansson väntade med att säga upp sig eftersom de inte visste hur chefen skulle reagera. Tiden fram tills sista dagen blev svår. De fick hotfulla meddelanden på Facebook och via sms och det blev svårare att sköta sina jobb.

Sent en vårnatt stod de och packade ihop sina saker. Adam hämtade sina saker samtidigt och meddelade sin uppsägning via sms. Kvar på frisörsalongen lämnade de brevet där de förklarade varför de lämnade.

I dag är frisörsalongen stängd men chefen jobbar vidare på annat håll. Vid ett möte förnekar han att han sett brevet som lämnades till honom men säger sedan att hans fru läst brevet.


Vet du något av det som stod?

– Jag såg att det fanns någon form av #metoo-stämpel på vita tavlan så jag antog att de vill sätta dit mig för något som inte inträffat. Det är ett tråkigt avslut på ett gott samarbete. Jag har varit mentor för många av de här frisörerna. De är som mina barn, mina vänner, mina släktingar. Så att de kommer med något sådant till mig är under all kritik.


Det är flera som kontaktat mig, både hårmodeller och anställda, om att du gått över gränsen mot dem i form av sexuella trakasserier?

– Herregud, lite får man faktiskt tåla när man pratar. Man får skoja ihop, då behöver man inte bli anklagad för det ena eller andra. Det här är löjligt.


Men vad säger du om anklagelserna?

– Ni måste sluta vara så lättkränkta, jag är färdig med den här diskussionen.

Chefen vill inte prata mer och han vill inte heller se meddelandena eller brevet.


Hänvisar till #metoo

Mia Pettersson, Nakia Ahmed och Adam Johansson jobbar fortfarande som frisörer och många av deras kunder har följt med till deras nya arbetsplatser. De har även inlett en process med kronofogden för att få tillbaka sina pengar och reda ut den ekonomiska situationen med chefen.


Vad är det som gör att ni nu väljer att berätta om detta?

– När #metoo hände i vintras då kände vi att, ja, vi kanske vågar berätta nu med, säger Nakia Ahmed.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: