Hanna Bergwall.

Oacceptabelt när bevis för våldtäkt blir frikort för förövare

2019-02-25 | Hanna Bergwall padlock

OPINION

”Åklagaren kan forfarande välja att upprätthålla gällande praxis och lägga ner åtalet”, skriver Hanna Bergwall angående ett uppmärksammat fall som hon menar kan få ödesdigra konsekvenser för varje kvinna drogats, eller själv tagit en drog, och sedan våldtagits.

Hanna Bergwall är juridikstuderande och skriver om feminism och psykisk ohälsa på sitt Instagram-konto.

Som ni säkert redan vet blev en kvinna neddrogad och våldtagen av en polis i Västerås. I vanlig ordning lades förundersökningen ner. Bevisen var många. Våldtäktsmannen greps i hennes hem efter att kvinnan ringt 112. Hennes gråt och förtvivlade ”nej jag vill inte” fanns inspelat hos SOS Alarm. Ett så kallat rape-kit användes. Och skador dokumenterades. Ja som ni hör gjorde hon alla rätt. Förutom ett. Fundamentalt. Fel. Hon anmälde våldtäkten. Och i dag står hon åtalad för narkotikabrott. Hur fan gick det här till? Jo jag ska berätta.

I samband med att rape-kitet användes för att samla in bevis och dokumentera hennes skador fann man spår av en drog i hennes blod. Vilket är föga förvånande med tanke på att hon blev neddrogad i samband med våldtäkten.

Istället för att tänka ”Ha! Här har vi beviset för att hon blev neddrogad!” tänkte åklagaren ”Titta, en drog i blodet! Jag åtalar kvinnan istället! Skitsamma att beviset samlades in för att bevisa våldtäkten. Vi lever ju trots allt i rättsstaten Sverige”.

Förutom att det är djupt osmakligt att använda ett bevis, som samlats in för att bevisa en våldtäkt, mot den som anmälde våldtäkten, får det även ödesdigra konsekvenser för varje kvinna som blivit våldtagen och neddrogad eller själv tagit en drog i samband med en våldtäkt.

För vem kommer våga anmäla när man själv riskerar att bli åtalad? Ingen såklart! Man kommer heller aldrig kunna bevisa att man blivit neddrogad för då bevisar man samtidigt sitt egna ”brott”. Det här betyder kort och gott att det är fritt fram att våldta kvinnor med droger i blodet. För de kan inte anmäla.

Det är nog fler än jag som ropat rakt ut: hur sjutton tänker åklagare! Men faktum är att de flesta åklagare inte är dumma. De flesta fattar att det får långtgående konsekvenser att åtala en kvinna i samband med att hon anmält en våldtäkt. Och därför har praxis varit att man helt enkelt inte gör det. Istället fokuserar man på våldtäkten, vilket är minst sagt rimligt! För trots att åklagare har en åtalsplikt finns det många undantag att välja och vraka mellan. Och det använder sig åklagare av. Men, i den här kvinnans fall har vi en åklagare som har gett sig i färd med att ändra den här praxisen. Av någon outgrundlig anledning.

Än är det inte för sent. Åklagaren kan forfarande välja att upprätthålla gällande praxis och lägga ner åtalet. För om det inte sker, och den här kvinnan blir dömd, kommer det, i samma stund som klubban slår mot bordsskivan, i praktiken inte längre vara straffbart att våldta kvinnor med droger i blodet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: