Aleksa Lundberg.

Alla demokrater tar avstånd från extrema 30-talsståndpunkter

2019-02-22 | Aleksa Lundberg padlock

OPINION

”Att något ’luktar 30-tal’ är givetvis en association till Hitler, men lika mycket till den tid som tillät Hitler och hans idéer”, skriver Aleksa Lundberg, apropå debatt kring uppmärksammad tweet av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, och menar att politiska modeller där kvinnor reduceras till ”avelskossor” är lika extrema oavsett avsändare.

Aleksa Lundberg är frilansande skådespelare och journalist, samt författare aktuell med Bögtjejen (Brombergs förlag 2018).

Ungern tycker att de har problem med att det föds för få barn. För att råda bot på detta ska kvinnor som föder minst fyra barn slippa betala inkomstskatt på arbete. Familjer med minst två barn ska få hjälp att skaffa bostad. Kvinnor under 40 år som gifter sig ska få subventionerade bostadslån.

Annika Strandhäll (S) tycker det här luktar 30-tal. Det tycker jag också. Istället för att ge den plats som finns åt de många flyktingar som söker skydd, så ska dessa fortsatt stängas ute och kvinnor med fertiliteten i behåll ska agera avelskossor. Men Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgsposten tycker annorlunda.

”Man kan ha olika åsikter om den här modellen. Men den har i princip ingenting med Nazityskland att göra. Att Ungerns premiärminister Viktor Orbán menat att Ungern inte ska ersätta inhemskt barnafödande med invandring är inte heller det nazism, utan rätt självklart för de flesta”, skriver han i en krönika på tidningens ledarsida.

Boström tar också upp makarna Myrdal som slagträ mot Strandhäll och menar att hon är så ”obildad”att hon inte ens gjort den kopplingen. Hur kan han vara så säker på det? Sverige var en del av världen även på 30-talet och socialdemokratin likaså. Att något ”luktar 30-tal” är givetvis en association till Hitler, men lika mycket till den tid som tillät Hitler och hans idéer.

Makarna Myrdals vurmande för kärnfamiljen är något rasistiska tidningar tar upp i artiklar med rubriker som ”Vad kan makarna Myrdal lära oss i dag”. Det är i de vattnen dessa åsikter och politiska reformer hör hemma. Det tror jag Strandhäll känner till och jag tror också hon tar avstånd från Myrdals extrema 30-tals-ståndpunkter, som alla demokrater.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: