Syrisk-kurdiske ledaren Saleh Muslim befarar att turkiske presidenten Erdogan ska attackera kurder i de sista syriska områden som befriats från IS.

Kurdledare kräver att FN inför flygförbudszon i norra Syrien

2019-02-19 | Kurdo Baksi padlock

UTRIKES

Den kurdisk-arabiska gerillan SDF har med stöd av USA inlett en offensiv för att ta kontroll över den enda enklav som terrorrörelsen IS/Daesh ännu kontrollerar. Medan det internationella samfundet hyllar kurdernas framgångar hotar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ockupera de kurdiska områdena i Syrien. Kurdledaren Saleh Muslim kräver nu en flygförbudszon i norra Syrien.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-03-28 | ”Omvärlden har inte protesterat tillräckligt mot Turkiet”

2018-03-20 | Afrin offrades för sitt mod

2018-03-16 | Kurder fruktar folkmord i Afrin

2017-05-05 | Menar Europa verkligen allvar med ”aldrig igen”?

2017-04-04 | Yezidiska kvinnor tar till vapen efter omvärldens svek

2016-08-09 | Turkiet: Kvinnor attackeras och feminister larmar om svåra tider

2016-07-19 | Turkiet: Kuppförsöket används som alibi för utrensning

2015-03-31 | Revolutionär takt för att nå jämställdhet i Rojava

2015-01-27 | Kobane befriat

2014-12-03 | Hoppet lever vidare bland Kobanes flyktingar

2014-10-07 | Kamplust men också sorg och förtvivlan i Kobane

Saleh Muslim är utan tvekan den mest kände syrisk-kurdiske ledaren. Den 67-årige Muslim, som förlorat en ung son i striderna mot jihadister, var fram till nyligen medordförande i Democratic union party (PYD) vars väpnade gren är YPG. Numera är han i praktiken ”utrikesminister” i det mångetniska federala styret, som kurder kort och gott kallar Rojava.

– Det är vi som har krigat mest på marken mot världens farligaste terrorrörelse, IS. Det internationella samfundet bör stå på vår sida eftersom vi vill bygga en demokratiskt och mångetnisk samhällsmodell där jämställdhet, sekularism och respekt för minoriteter är viktiga hörnpelare. Vi gör ingen skillnad på yezidier, assyrier/syrianer, armenier, turkmener. Vi vill ha ett decentraliserat Syrien. Vi är en del av Syrien, säger Saleh Muslim.

– Men Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan tolererar inte vår samhällsmodell, än mindre våra framgångar. Märkligast av allt är att han är rädd för en snar fred i Syrien. Som bekant ockuperade Erdogans armé, tillsammans med islamister, den kurdiska staden Afrin ifjol utan några nämnvärda protester från omvärlden. Och nu är vi nära att ta det sista IS-kontrollerade området. Vår kamp handlar om att skapa trygghet i hela världen. Det handlar inte bara om oss, säger Saleh Muslim i telefon från sitt högkvarter i kurdiska Syrien.

Han fortsätter:

– Erdogan vill förinta kurder överallt. Alla kurder som inte krigar mot väpnade kurdiska rörelser betraktar han som terrorister. Han har sin egen definition av terrorism. Norra Syrien bör skyddas från Erdogan, som vill angripa oss i Eufrat-området. Erdogan använder stridsflygplan. Tyvärr kan vi inte få tillgång till luftvapen. Om koalitionen mot IS – Ryssland och USA – vill kan de stoppa Erdogan. Dessa krafter kan förmå FN:s säkehetsråd att fatta beslut om en flygförbudszon i norra Syrien. Det är det bästa skyddet för oss men också för ett påskyndande av fredsprocessen i Syrien.

Den 31 mars är det lokala val i Turkiet och Erdogans popularitet dalar i opinionsmätningar. Många bedömare utesluter inte att Erdogan skickar turkiska trupper till de kurdiska områdena bara för att vinna det förestående valet.

– Erdogan är svårberäknelig. Det är möjligt att han angriper oss, men då kommer vi att försvara oss, säger Saleh Muslim.


Ryssland och USA är nyckelaktörer i Syrien. Hur ser era relationer ut med dessa stater?

– Ryssland stödjer oss endast retoriskt. I praktiken stödjer inte Ryssland oss. Vi nekas till exempel medverkan i Syrien-samtalen i Genéve, Astana och Sotji. Ryssland har hittills samarbetat med Turkiet.

– Vi har länge samarbetat med USA mot IS-terrorism. Efter vår heroiska seger i Kobani hyllade världen oss. USA uppskattar vårt arbete. Men det är svårt att förstå Trump-adminstrationen. Som bekant beslöt Trump i december plötsligt ett återdragande av amerikanska soldater från Syrien. Det var en överraskning för oss. Veckan före beslutet hörde vi andra saker. Jag kan inte sia framtiden, säger Saleh Muslim.


Har ni förhandlingar med Syrien?

– Ryssland fungerar som mellanhand mellan oss och Damaskus. Sedan nyår har vi inte haft direkta kontakter med Damaskus. Vi vill ha ett demokratiskt och multietniskt Syrien. Vi vill ha självbestämmanderätt i det framtida Syrien. Vi vill att hela Syrien ska bestå av autonoma regioner med egna parlament i respektive region. Kom ihåg, vårt styrande organ, vår armé och våra delegationer består av kurder, syrianer, turkmener och araber.


Men tror du att Damaskus accepterar att ni har kvar SDF/YPG-styrkorna om ni kommer överens?

– Det är en svår fråga. SDF/YPG ska fortsätta att existera i sina områden. Samtal pågår om detta. Jag vill betona ännu en gång: Vi kämpar inte bara för kurder. Vi vill bli en demokratisk modell i hela Mellanöstern. Vi vill vara ett demokratiskt ljus i Mellanöstern. Därför bekämpar våra grannstater oss, avslutar Saleh Muslim.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: