#metoo: Ny rapport om sexuella övergrepp i brittiska armén

2019-01-18 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En ny utredning bekräftar utbredda sexuella trakasserier och straffrihet för förövare inom den brittiska militären. Ett flertal kvinnor har berättat i en #metoo-liknande rörelse om kvinnors utsatthet inom militären.

10,2 procent av den brittiska försvarsmaktens anställda är kvinnor. Regeringens mål är att utöka antalet kvinnor till 15 procent vid 2020. Men medan kvinnor utgör cirka 10 procent av de anställda står de för 20 procent av anmälningarna av sexuella trakasserier inom försvarsmakten. Sexuella trakasserier är kostsamma för militären och leder dessutom till att kvinnor avbryter sin utbildning eller lämnar militärtjänsten.

En färsk rapport visar att sexuella trakasserier och övergrepp inom militären i Storbritannien är ett faktiskt problem. En av tio kvinnor verksamma inom försvarsmakten har rapporterat sexuella övergrepp av olika former under det senaste året.

Försvarsmaktens slutsats av rapporten är att ungefär 2 040 kvinnor anställda inom armén och 4 100 i hela försvarsmakten har upplevt någon form av sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Projektet Everyday Sexism har samlat anonyma vittnesmål av kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier.

Ett vittnesmål:

”Jag uthärdade tre år av sexuella trakasserier från min överordnade i den brittiska armén. Han belönades med en MBE-pris, trots att han var under utredning (och befanns skyldig) medan jag fick sparken på grund av den mentala sammanbrott han tillfogade.”

Rebecca Crookshank, tidigare medlem av det brittiska flygvapnet, är en av de kvinnor som avslöjat sexuella trakasserier och uppmanat andra att berätta om sina upplevelser. Om sin tjänstgöring på Falklandsöarna och kvällen hon anlände skriver hon:

”Den allra första natten utsattes jag för en invigningsceremoni. Männen var helt nakna med enbart gummihandskar på sina könsorgan, de tvingade mig i sexuella positioner och fick mig att sitta på dem... Jag försökte skratta bort det hela, men det var verkligen kränkande, förnedrande och sexuellt opassande. Jag utsattes för påträngande och obevekliga trakasserier, hetsades till överdrivet alkoholintagning. Vid ett tillfälle var jag bunden med elledning till en säng”.

När Crookshank anmälde detta till sin överste, krävde han att få diskutera saken i hennes sovrum och hotade henne till tystnad.

”Han sa att jag skulle ’suga i mig och hålla ut”, erbjöd mig en flygning med en tornado F3 i utbyte och hotade mig med dåliga vitsord...”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: