Barbie Latza Nadeau är amerikansk journalist, stationerad i Rom, med uppdragsgivare som Newsweek, The Daily Beast och CNN.

I sexslaveriets Europa blir kvinnor både offer och vapen

2019-01-15 | Christin Sandberg padlock

EKONOMI/INTERVJU

– Det är ett välsmort maskineri, som skapar ett osannolikt flöde av kontanter mellan olika aktörer, vilket är nästan omöjligt att kontrollera, säger Barbie Latza Nadeau som skrivit en bok om de unga nigerianska flickor som under falska förespeglingar om arbete som barnvakter eller hårflätare hos släktingar och vänner tas till Europa för att exploateras som sexslavar.

Maffiakusten – Prostitution, knark och vapen i dagens Italien

Av: Barbie Latza Nadeau

Översättning: Emeli André

Lind Co (2018)


RELATERADE ARTIKLAR:

2018-10-26 | De svenska torskarna i Thailand

2017-04-04 | Yezidiska kvinnor tar till vapen efter omvärldens svek

2016-12-02 | Asyl kan rädda offren för allt brutalare människohandel

Latza Nadeau har sett flyktingbåtar komma iland på den sydliga ön Lampedusa i Italien sedan 2011. Sakta men säkert under åren som följde förändrades sammansättningen av personerna ombord på båtarna. Enligt en rapport från den internationella flyktingorganisationen IOM kom det 11 000 unga nigerianska kvinnor bara under 2016.

– Runt årsskiftet 2015-2016 var båtarna fulla med jätteunga kvinnor från Nigeria, som inte hade en aning om vad som väntade dem. De trodde de hade räddats ur havet för att kunna få det där jobbet som barnvakt eller hårflätare som de lovats av kvinnan som rekryterat dem, säger Latza Nadeau.

Kvinnan, kallad Madam, som flickorna gett all sin tillit till är inget annat än en mellanhand i människohandeln – den länk som möjliggör rekryteringen i hemlandet.

Under arbetet med boken säger Latza Nadeau att hon mest av allt förvånades över att det är just kvinnor som utnyttjar andra kvinnor, i alla fall i den synliga delen. Och att det är kvinnor som försöker göra något åt och hjälpa dem.

Som att det här bara skulle vara kvinnors ensak. När det bakom finns brottssyndikat som tjänar stora pengar på att utnyttja de här kvinnorna som används som vapen.


Förbannelsen

En annan sak hon upptäckte var att de unga flickorna genom en särskild juju-rit i hemlandet hade bundits så hårt till sin madam att det var omöjligt för dem att komma undan förbannelsen genom att bryta med Madam.

Innan avresan tvingas flickorna att genomgå juju-riten och resterna därifrån, såsom menstruationsblod, avklippta naglar och pubeshår läggs i ett litet paket som flickorna ofta får med sig med hotet att om de inte betalar tillbaka pengarna kommer något hemskt att hända dem och deras familjer.

– Det är inte något konstigt att en sådan ritual genomförs där flickorna kommer ifrån, men väl i Europa gör det att flickorna är skräckslagna och inte vågar bryta sig ur det helvete de hamnar i.

Tillsammans med paketet, som är en påminnelse om juju-riten, och som de ska överräcka till sin madam i Europa har de flesta också en liten vikt papperslapp med ett telefonnummer med sig när de korsar Medelhavet.

– De tror att numret de ska ringa för att komma i kontakt med sin nya arbetsgivare i Europa är deras enda livlina, men i verkligheten är det telefonnumret till den madam som kommer att tvinga dem ut på gatan och till ett liv i helvetet, säger Latza Nadeau.


Sexslavsindustrin och maffian

Människohandel är en extremt lukrativ verksamhet. Att ta en nigeriansk flicka till Italien kan i dag, sedan gränserna i Europa i princip har stängts, kosta runt 100 000 kronor, tidigare var priset 40 000-50 000 kronor. Pengarna går till att betala flera led av smugglare, avgiften för att komma ut från fängelse i Libyen och för att ta sig hela vägen över Medelhavet.

– När flickorna kommer hit ska de betala tillbaka det tredubbla, drygt 300 000 kronor, genom att tvingas sälja sex på gatan, för 15-20 euro per klient, under minst fem år. De som vägrar straffas stenhårt. Det första som händer är gruppvåldtäkt, säger Barbie Latza Nadeau.

Den italienska maffian har traditionsenligt aldrig varit direkt inblandad i sexslavsindustrin, men det betyder inte att de inte tjänar pengar på den.

Så hur hänger då sexslavsindustrin samman med den italienska maffian? Barbie Latza Nadeau har endast undersökt Camorrans inblandning i områden i Castel Volturno, inte långt från Rom och Neapel.

Alla madamer i Italien måste betala de nigerianska gängen, som driver organiserad droghandel, för att få deras beskydd. Den nigerianska maffian måste i sin tur betala Camorran för att få driva sin droghandel och verka på deras territorium.

– Det är ett välsmort maskineri, som skapar ett osannolikt flöde av kontanter mellan olika aktörer, vilket är nästan omöjligt att kontrollera, säger Latza Nadeau.

Hon säger att hon fick ta emot hot och varningar och att hon hittade bildäcket uppskuret en gång, men att hon inte tyckte att det var särskilt farligt att ge sig in i den här undre världen med tanke på hur utsatta flickorna, som tvingas leva i den, är.

– Såhär i efterhand mår jag lite dåligt över att jag inte varnade tjejerna. Jag kunde ha räddat dem, säger Latza Nadeau.

– Jag tänkte att jag som journalist inte gjorde mitt jobb om jag blev en del av historien, men nu känner jag att jag borde ha gjort något eftersom jag visste vad som väntade de där tjejerna.


Bara eldsjälar bryr sig

Att nigerianska tjejer är del av människohandeln till Europa för att utnyttjas som sexslavar är ett känt fenomen. Men ingen samhällsinstitution tar ansvar och gör något åt det.

Däremot finns det eldsjälar som försöker hjälpa enskilda tjejer.

– Det kändes osannolikt att det skulle vara just äldre vita katolska nunnor som lever i celibat som skulle komma att bli, i många fall, de enda som dessa flickor litar tillräckligt på för att ta hjälp, säger Latza Nadeau.

Och beskriver att det svåraste under arbetet med boken var att vinna nunnornas förtroende.

– Det tog också lång tid och många kvällar på skyddsboendet innan jag fick möjlighet att prata även med flickorna, säger hon.

Men hur ska en förklara att inget annat görs? I boken beskrivs hur den organiserade brottsligheten, både bland nigerianska kriminella nätverk och den italienska maffian Camorran, ligger bakom och tjänar stora pengar på människohandeln och hur synen på prostitution i Italien påverkar attityder.

– Prostitution har alltid funnits i laglig form i Italien, men jag tror att många som köper sex faktiskt inte vet att de här tjejerna är slavar och tvingade till att sälja sig och att de är del av människohandeln, säger Latza Nadeau som menar att de som köper sex måste informeras.


Sexslavar utan utväg

Hon är noga med att påpeka att hon aldrig, inte en enda gång, benämner flickorna som prostituerade i boken.

– De är sexslavar.

Hon ser heller ingen möjlighet varken att förbjuda sexköp eller legalisera sexhandeln för att komma tillrätta med problematiken. Det första, menar Latza Nadeau, skulle bara driva sexhandeln under jord och ingen madam skulle registrera de nigerianska sexslavarna om den möjligheten gavs inom ramen för en reglerad sexköpsorganisation.

Latza Nadeau anser att såsom situationen är nu är det faktum att tjejerna är ute på gatan den enda möjlighet de har att också bli räddade ut ur situationen. Det är till exempel på gatan de hjälporganisationer som försöker närma sig tjejerna rör sig och lyckas etablera kontakt.

Ett avgörande tillfälle för flickornas framtid är när de kommer i land från räddningsfartygen på Medelhavet – aktioner som i nuläget är stoppade.

– Kanske bara då är det möjligt att påverka dessa tjejer, säger Latza Nadeau och tillägger:

– Men tyvärr när räddningsoperationen just har säkrat livet på upp till hundra personer som var nära att drunkna är det sista de tänker på vem som eventuellt kan vara offer för sexslavhandel.

– Huvudfokus är istället jakten på terrorister och upptäckten av smittsamma sjukdomar. En sexslav mer eller mindre, bryr sig ingen om, säger hon.


Stängt för migration, öppet för sexhandel

I Nigeria finns en anti-trafficking myndighet (NAPTIP) som sedan den nya chefen Julie Okah-Donli tog över, enligt Latza Nadeau, har gjort ett bra arbete med att försöka informera och varna tjejer för att acceptera en inbjudan till Europa.

– Tyvärr har det arbetet motarbetats genom ett flöde av information med positiva budskap som tjejerna i Europa tvingas skicka till hemlandet via sociala medier, vilket fortsätter göda bilden av Europa som en framtidens möjlighet, säger hon.

Trots att de italienska hamnarna i dag är stängda för migranterna, så fortsätter det föras in nigerianska unga kvinnor i Italien.

– Migrationen och människohandeln för sexuella ändamål är två separata ting, konstaterar Barbie Latza Nadeau.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: