Esmail Bakhshi.

Strejkledare i Iran: ”Jag blev torterad”

2019-01-11 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Esmail Bakhshi, facklig aktivist och en av strejkledarna i västra Iran, skriver i ett öppet brev om den tortyr han utsattes för under tiden i häkte. Brevet diskuterades i inhemska medier för att till slut avfärdas som lögn av de ansvariga inom regimen. Men nu skriver allt fler utsatta om tortyr i iranska fängelser och vågen av protester och strejker fortsätter.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-12-04 | Trots repressalier ökar stödet för de strejkande i Iran

2018-11-23 | Protesterna och strejkerna fortsätter i Iran

2018-11-20 | Allt fler kvinnor aktiva i växande strejker i Iran

2018-01-03 | Sex dagar som skakat den iranska regimen

2017-12-31 | Växande protester i Iran – största på många år

De stora och långvariga industristrejker som pågår i västra Iran sedan november 2018 har lett till ett stort antal arresteringar. Regimen i Iran grep i princip samtliga kända strejkledare både vid stålindustrin i Ahvaz och sockerindustrin Haft Tapeh i staden Shush. Bland strejkledarna som greps i Shush finns Esmail Bakhshi, en ung arbetare omtyckt bland sina medarbetare. Han släpptes mot borgen den 12 december efter flera veckor i häkte.

Den 4 januari skrev Esmail Bakhshi ett öppet brev och avslöjade i detalj den tortyr han utsatts för.

Ur brevet: ”I dag nästan två månader efter dessa svåra dagar lider jag fortfarande av smärta i min brutna revben, njurar, vänster öra och testiklar”.

Han berättade dessutom i sitt brev att säkerhetstjänsten avlyssnat allt som pågick i hans hem, även de privata och intima samtal han hade med sin fru var kända för polisen. Bakhshi gick vidare i sitt brev och utmanade Mahmoud Alavi, regimens säkerhetsminister, till en tv-debatt om tortyren och arbetarnas krav. Regimen kunde inte längre ignorera hans avslöjande och medier rapporterade om detta.


”Bakhshi ljuger”

Som väntat vägrade både parlamentet och de ansvariga att utreda frågan och beskedet blev: ”Bakhshi ljuger, ingen tortyr har förekommit”. Nu säger myndigheterna att de istället kommer att åtala Bakhshi för falska anklagelser.

Sepideh Gholian, som greps tillsammans med Bakhshi under en demonstration, stödde Bakhshi och avslöjade de fysiska och psykologiska tortyr som hon själv utsattes för under 30 dagar i arrest. Hon har meddelat via sin Instagram att hon är beredd att vittna om den tortyr som Bakhshi utsattes för, eftersom den fysiska, livshotande misshandeln började redan i bilen som förde dem till häktet.

Säkerhetstjänsten har nu anklagat Bakhshi för att vara hemlig medlem i någon olaglig vänsterorganisation utomlands. Men just detta att Bakhshi vågade tala öppet om tortyren satte igång en våg av avslöjanden. Allt fler kända och okända före detta fångar kommer nu ut och vittnar på sociala medier om den tortyr de utsattes för och blev tvungna att hålla tyst om. Avslöjanden pågår under en hashtag med innebörden ”jag har också blivit torterad”.


Protester och kris

På torsdagen uppmanade en grupp inom sockerindustrin Haft Tapeh, genom sin telegram-kanal, att börja om strejken på lördag. Medan strejken i västra Iran har avtagit de senaste dagarna på grund av repressalierna och infiltration, fortsätter bland annat lärare, pensionärer, sjukhuspersonal, lastbilsförare, industriarbetare och universitetsstudenter protestera dagligen i hela landet. Kvinnor visar sig i främsta ledet vid de flesta protester. Deras krav fokuserar på högre löner och pensioner samt utbetalning av uteblivna löner, stopp för aggressiva privatiseringar och utbredd korruption i statliga apparaten.

Samtidigt lämnar utländska företag och investerare landet på grund av USA:s sanktioner och allt fler arbetsplatser avskedar sina anställda. Senast drabbades bilindustrin, som minskat produktionen med 72 procent enligt Industriministeriet. Redan har närmare 300 000 bilindustrianställda förlorat sina jobb och ytterligare 250 000 riskerar arbetslöshet under den närmaste tiden, meddelar ministeriet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: