Polisen utreder bombhot mot genussekretariatet

2019-01-08 | FemPers padlock

INRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-04-06 | Konservativ kampanj varnar för självvald könsidentitet

2018-01-24 | Anti-genusrörelser – globalt hot mot vetenskap och demokrati

2016-10-07 | Driven lobby bakom förslaget om totalt abortförbud i Polen

Den misstänkta bomb som hittades i en påse vid Nationella sekretariatet för genusforskning på Göteborgs universitet strax före jul visade sig vara en ofarlig, dynamitliknande attrapp.

Det visade analysen efter en dramatisk dag då tre byggnader utrymdes och ett stort område spärrades av. Polisen arbetar vidare med spår som kan finnas på attrappen, ett arbete som kan ta flera veckor, rapporterar Expressen.

Bakom händelsen, som utreds som grovt olaga hot, finns en mörk bild av ökande hat och hot mot anställda vid genussekretariatet. Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet säger till Expressen att personalen får ta emot gigantiska mängder:

– Det är så mycket att de inte längre orkar rapportera det. Därför har det inte kommit till min eller säkerhetsfunktionens kännedom. Personalen är jätteutsatt. Så är verkligheten.

Forskaren Cristian Norocel tar upp bombhotet i ett analyserande inlägg på Open democracy om nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten, som aviserades den 17 december – samma dag som regeringen firade demokratin och kvinnors rösträtt. Norocel forskar om högerpopulism i Europa ur ett intersektionellt perspektiv vid Bryssels fria universitet (ULB) och ser händelserna som delar i en ”bredare kampanj mot kritisk kunskap som ett avgörande inslag i ett starkt demokratiskt samhälle”. En kampanj som sträcker sig bortom den svenska inrikespolitiken.

Han ser nedläggningen, på konservativa partiers intiativ, och ivrigt påhejade av högerpopulister, som ytterligare ett bevis på att även mogna och stabila västerländska demokratier kan destabiliseras. En annan slutsats är att konservativa partier allt mer är beredda att utforska områden där de är ideologiskt samspelta med högerpopulisterna. Såsom i motståndet mot kritisk kunskap som stärker kvinnors egenmakt och roll i dagens samhällen.

”Sist men inte minst tyder det på att Sverige, som länge utgjort en modell för jämställdhet, blivit ytterligare en scen för anti-genuskampanjer som bevittnas över hela världen, i länder som Ungern, eller Brasilien”, skriver Cristian Norocel.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: