Kvinnor kränks var trettionde sekund på Twitter

UTRIKES

Strax före jul släppte Amnesty international, i samarbete med globala programvaruföretaget för artificiell intelligens Element AI, rapporten Troll patrol. Den bygger på miljontals tweets riktade till 778 journalister och politiker i USA och Storbritannien under 2017 som analyserats av människorättsförsvarare och fler än 6 500 digitala volontärer.

Rapporten bekräftar vidden av de kränkningar som kvinnor utsätts för på nätet:

  • 7,1 procent av meddelandena riktade till kvinnorna i studien via Twitter var ”problematiska” eller ”kränkande”. Det motsvarar 1,1 miljoner tweets – en var trettionde sekund.

  • Risken för svarta, asiatiska, latinska kvinnor och de med flera etniciteter att nämnas i kränkande eller problematiska tweets var 34 procent högre än för vita kvinnor.

  • Svarta kvinnor var oproportionerligt utsatta, med 84 procent högre risk att nämnas i kränkande eller problematiska tweets

  • Kränkningarna riktar sig mot kvinnor från hela det politiska spektrat, politiker och journalister möter liknande nivåer av kränkningar, oavsett om politikerna eller redaktionernas kategoriseras som höger eller vänster.

”Vi står vid ett vägskäl där kvinnor runt om i världen använder sin kollektiva kraft för att berätta om kränkningarna de möter och stärka sina röster genom sociala medieplattformar. Men Twitters misslyckande med att effektivt hantera våld och missbruk på plattformen har en skrämmande effekt på yttrandefriheten online och undergräver kvinnors mobilisering för jämställdhet och rättvisa – särskilt grupper av kvinnor som redan utsätts för diskriminering och marginalisering”, skriver Amnesty i Troll patrol.

Det är inte första gången Amnesty kritiserar Twitter för bristande ansvarstagande inför de skador som våldet och kränkningarna på plattformen orsakar och som leder till att kvinnor tystas eller censurerar sig själva. I mars släpptes organisationen rapporten Toxic Twitter och föreslog konkreta steg för att motverka skadorna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: