Stortorget i Vellinge är en av fem platser där tiggeriförbud börjar gälla i och med Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Domen om tiggeriförbud i Vellinge får inte bli praxis

2018-12-19 | Undertecknarna padlock

OPINION

”Kommuner ska inte få förbjuda människors rätt att be om hjälp. Om det ska behövas en ny lag för att säkerställa den rätten, är det något vi kommer att kämpa för”, skriver ett 30-tal företrädare för Feministiskt initiativ från olika delar av landet efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut angående Vellinge.

Vellinge har Sveriges vackraste stränder, något de skulle kunna marknadsföra mer. Istället väljer politikerna att ge kommunen ett annat rykte. Kommunen styrs i dag av politiker med en tydlig agenda: bestraffa dem som redan har det tufft i samhället och undvik att erkänna rasism och antiziganism. Först vill de stoppa nyanlända från att flytta till kommunen för att de inte har bostäder; sedan inför de integrationsplikt så nyanlända som inte uppfyller vissa krav får indraget bidrag.

I måndags kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen: Vellinge kommun ska nu få förbjuda tiggeri på vissa platser i sina lokala ordningsföreskrifter. Ett förbud kommunen kämpat hårt för att få införa. Detta är en beklaglig dom som en del andra kommuner inväntat, med förhoppningen om att kunna införa ett liknande förbud. Sverigedemokraterna och Moderaterna hurrar runt om i landet och även Socialdemokraterna i Uppsala öppnar nu för att införa ett tiggeriförbud. Statsminister Stefan Löfven sade i en intervju med SVT om den nya domen att han nu ”ska följa denna utveckling” som kan ske i fler kommuner.

Vi i Feministiskt initiativ (Fi) tänker inte normalisera denna utveckling, vi tänker vända och leda utvecklingen dit vi vill. Med mänskliga rättigheter som ledstjärna. Med all makt vi har genom opinionsbildning och genom våra mandat i 13 av Sveriges kommuner tänker vi göra allt vi kan för att Vellinge blir ett undantag och att beslutet om tiggeriförbud även där upphävs.

Kommuner ska inte få förbjuda människors rätt att be om hjälp. Om det ska behövas en ny lag för att säkerställa den rätten, är det något vi kommer att kämpa för. Denna dom får inte bli praxis då den både vilar på antiziganism och går emot grundläggande lagar som Sverige har förbundit sig till.

Som vår EU-parlamentariker Soraya Post skriver: ”Vellinges tiggeriförbud är antiziganistiskt då det innebär att vissa människors rätt att existera i vårt samhälle och att vistas på våra gator tas bort. Det är ett bevis för att rasismen, högerextremismen och främlingsfientligheten har normaliserats i vårt land.”

I november presenterade Amnesty international en rapport som kritiserar hur personer som betecknas som EU-medborgare behandlas. Rapporten visar hur Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna i FN:s konvention från 1971 om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering. Det verkar som Vellinge kommun och förvaltningsdomstolen varken sett eller brytt sig om denna rapport och kritik.

Istället för att föreslå förbud mot fattiga har vi i Fi jobbat med att stärka diskriminerade gruppers rättigheter. I Uppsala lade vi till exempel en motion om att EU-medborgare skulle få information om sina rättigheter på sitt modersmål. Ett förslag som majoriteten sedan kopierade och som nu gäller i Uppsala. Vår politik bygger på att stärka människors rättigheter och inget annat. Vi är dessutom helt eniga i denna fråga landet runt – till skillnad från andra partier som skickar blandade signaler kring tiggeriförbud.

I dagarna har vi kunnat läsa om hur personer från SVT-serien ”36 dagar på gatan” nu efter serien fått ett hem. En nyhet som säkerligen gjorde många som följt dokumentärserien glada. Efter denna serie och även efter SVT-serien ”Vi kallas tiggare” så var reaktionerna många och högljudda.

Vi kommer med vår högljudda röst, med våra mandat i 13 kommuner och med resten av civilsamhället se till att vi i detta land endast bekämpar fattigdom och inte dem som lever i fattigdom.


Gita Nabavi, partiledare

Gudrun Schyman, partiledare

Farida al-Abani, socialpolitisk talesperson

Joakim Månsson Bengtsson, ersättare i partistyrelsen

Inez Abrahamsson, Fi Vilhelmina samt talesperson för lands- och glesbygdsfrågor

Annika Nylén, tillförordnad utbildningspolitisk talesperson

Madeleine Kaharascho Fridh, Fi Stockholm

Lovisa Johansson, Fi Uppsala

Stina Jansson, Fi Uppsala

Johanna Ivarsson, Fi Landskrona

Ewelina Axell, Fi Jönköping

William Grönlund, Fi Nora

Tina Lundberg, Fi Härryda

Stina Svensson, Fi Göteborg

Teysir Subhi, Fi Göteborg

David Berglind, Fi Göteborg

Linn Alenius, Fi Svalöv

Jesper Persson, Fi Jönköping

Zoran Alic, Fi Skåne

Ameli Frostell, Fi Skåne

Ida Nyström, Fi Gävle

Lisa Lundmark, Fi Skellefteå

Marielle Alvdal, Fi Strömstad

Jenny Astner, Fi Jönköping

Karin Stubbergaard, Fi Lund

Charlie Strängberg, Fi Uppsala

Madeleine Kaharascho Fridh, Fi Stockholm

Marie Berglind, Fi Sala

Mikael Gabrielsson, Fi Munkfors

Maria Dexborg, Fi Burlöv

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: