Frida Persson, Ilham Ahmed, Fardowsa Mohamoud, Isabel Expósito och Camilla Ackerfors under Shake hands cup i Göteborg 2016.

Futebol dá força har utbildat 407 ledare sedan starten

2018-12-17 | Bella Frank padlock

SPORT

Futebol dá força har under hösten firat fem år i Sverige. De har under dessa år stärkt föreningslivet och utbildat flickor och kvinnor till tränare, ledare och förebilder såväl på som utanför fotbollsplanen. Nytt för i år är att de genomför utbildningar globalt över nätet.
– Det är många och viktiga frågor som ledarna ska kunna fånga upp, säger Frida Persson, verksamhetschef för Futebol dá força i Sverige.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-02-19 | Bollihop hoppas att fler ska inspireras och ta efter

2017-02-21 | ”Vi stärker tjejerna och tar vår plats”

2015-12-15 | Flyktingtjejer tar plats på fotbollsplanen

2015-12-04 Skäggetorps fotbollstjejer i fokus i boken Rekord, Fatima!

2015-07-17 #gothiacup: ”Vi lär oss ha framtidsdrömmar”

2014-08-15 Tjejers liv i fokus i Futebol dá forcas arbete

2015-04-10 Öppen fotboll drar igång i Alingsås

2014-07-18 Brett fotbollskoncept bakom succélag i Gothia Cup

För fem år sedan gick Frida Persson från Borås Futebol dá forças första utbildning i Sverige. Hon var just hemkommen från Kongo där hon hade jobbat som volontär i ett fotbollsprojekt och hon fastnade genast för Futebol dá força. Hon började jobba ideellt för organisationen, är i dag verksamhetschef för Futebol dá força i Sverige och berättar entusiastiskt om de många tjejer, kvinnor och ickebinära som de kommer i kontakt med genom Futebol dá forças ledarskapsutbildningar. Mycket har hänt under de fem årens verksamhet:

– Jag känner mig väldigt stolt över vad vi har gjort och gör, stolt över Futebol dá força och det är häftigt att se att vi blir fler och fler, och att se den kraft som finns när vi gör saker tillsammans, säger hon.

I augusti hade omkring 340 tjejer, kvinnor och ickebinära gått deras ledarskapsutbildning i Sverige, under hösten klättrade den siffran upp till 396 och sedan 407. Eftersom Futebol dá força i Sverige har vuxit så mycket håller de nu på att utbilda nya utbildare, eller processledare som de kallas, och tidigare under hösten var det 18 personer som gick den utbildningen. En av dessa är Albera Jene som Feministiskt perspektiv har skrivit om tidigare – hon gick sin första utbildning redan som 13-åring. Nu är hon 17 och har redan hållit i en egen utbildning, liksom hållit i ett träningsläger i Södertälje:

– Det ger ett sådant hopp. Vi har många unga ledare som är under 18 som är så trygga i sin roll. Det finns många utmaningar i samhället men jag möter så många personer som gör något åt det varje dag i sin vardag, säger Frida Persson.


Möjligheter genom fotboll

Futebol dá força startades i Mozambique av Cecilia Safaee tillsammans med landslagsspelaren Sarita Simone, och därefter kom organisationen till Sverige. Futebol dá força skriver på sin hemsida att trots att Sverige tillhör ett av världens rikaste länder så möts flickor här av många svårigheter, som att en av tre kvinnor i åldern 16-24 år lever med oro eller obehag i sin vardag och att siffran ökar när kvinnor upp till 29 år räknas in, att jämföras med 14 procent för pojkar och män i samma ålder, eller att många har upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp. Futebol dá força arbetar för att komma till rätta med det genom att stärka tjejers rättigheter och möjligheter genom fotboll.


I Futebol dá forças utbildning ingår bland annat C-diplom: Alice Lystam, Stephanie Forsberg Andersson, Liv Sahlberg, Jonna Bylund samt (delvis skymd) Jenny Lång. Foto: Frida Persson


Frida Persson deltog med Futebol dá força i Winning ground i Linköping 2014. Foto: Bella Frank


Frida Persson och Huong Nguyen 2014. Foto: Bella Frank


Albera Jene som gått Futebol dá forças ledarskapsutbildning är aktiv i Södertälje FF och var tidigare i år nominerad till Sverige uniteds Guldhanden för sitt arbete. Foto: Bella FrankLinnea Jansson, Maja Brevik, Sariko Farah, Tilda Persson, Huong Nguyen och sittande: Siham Farah från Borås deltog med Futebol dá força i Winning ground 2014. Foto: Bella Frank


Futebol dá forças ledarskapsutbildningar pågår i sex heldagar uppdelade på tre helger. Den första utbildningshelgen handlar om värdebaserat ledarskap med fokus på att synliggöra värderingar alla bär på, och som en ledare och fotbollsspelare sprider vidare till spelarna i föreningen eller laget:

– Värdebaserat ledarskap är inte per definition stärkande, det beror på vilka värderingar man har. Som människor sprider vi vidare våra värderingar oavsett om vi är medvetna om dem eller ej. Det är ett ansvar men det ger också en möjlighet att välja hur jag ska vara som ledare, och vilka värderingar jag sprider vidare, säger Frida Persson.


Genomtänkt beröm

Futebol dá força ger tränare konkreta tips på hur de kan stärka barnen under träningarna. Det kan handla om att berömma fler saker än att exempelvis göra mål eller om att se och bekräfta alla barnen under varje träning, samt att vara medveten om att barn kan komma till en träning med olika förutsättningar.

– När en spelare skjuter mot mål kan också andra spelare stärkas: ”vad bra att du tog löpningen på kanten så Fatima kunde komma till avslut”. Det är stärkande när vi fokuserar på ansträngningen någon gör snarare än att personen är duktig, säger Frida Persson och fyrar av exempel på hur en tränare eller ledare med enkla medel kan göra stor skillnad. Berömma någon för att den lagt sig i tid eller ätit för att vara förberedd inför träning eller match, prata med spelarna och inte om dem och inte minst att skilja på att vara kortsiktigt respektive långsiktigt snäll – behöver en spelare i 7-8-årsåldern till exempel hjälp med att knyta skosnörena varje träning kan det vara bra att ta några minuter så att alla barnen får en möjlighet att träna på just att knyta skosnörena, det blir mer stärkande för barnen på lång sikt. Frida Persson har också alltid planerat för att varje träning kunna se alla barnen i gruppen.

– När jag är tränare har jag med mig att jag ska säga alla spelares namn minst tre gånger – namn är så himla viktigt, säger hon och pekar på att barn också kommer till träningar och skolan olika väl förberedda. Ett barn som fått lära sig att räcka upp handen får en positiv bekräftelse när hen gör det i skolan, ett barn som inte lärt sig det får tillsägelser och en negativ bekräftelse:

– Det funkar inte med negationer, om du får höra att inte studsa bollen så vet du inte vad du ska göra så du fortsätter studsa bollen – du kommer att fortsätta med det negativa beteendet tills någon förklarar vad du ska göra i stället.


Stor skillnad fort

Dag tre och fyra under utbildningen är träningsutbildning C från Svenska fotbollförbundet (SVFF) och dag fem och sex är kopplat till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) med fokus på sexualitet, respekt och självkänsla där de lär sig verktyg och metoder för att prata med sina spelare:

– Ledarna får skapa en trygg plats. Frågorna som de tar upp kan handla om allt från mens till skönhetsideal till sociala medier – många tjejer får dick pics skickade till sig – men det kan också handla om självskadebeteende, våld i hemmet, eller att som transperson fortsätta spela i sitt lag. Det är många och viktiga frågor som ledarna ska kunna fånga upp, samtidigt betonar vi att de är fotbollstränare- och ledare, att det är deras ledarskap som stärker unga tjejer på plan eller i livet i stort. De är inte polis, socialtjänst eller psykolog – de finns också, de är inte ensamma om någonting händer.

Alla ledarna får individuell handledning och det finns också ett nationellt nätverk för ledarna där de kan få råd och tips. Det innebär att även om en tränare eller ledare är ensam i sin förening eller ort om att ha gått utbildningen så finns det stöd att få från nätverket.

– Styrkan är att verktygen är så hands on – de får chans att öva, de kan känna sig stärkta och att de sedan börjar arbeta i sina lag och märker stor skillnad väldigt fort. Det skulle jag säga är en av de starkaste framgångsfaktorerna, säger Frida Persson och fortsätter:

– En stor utmaning jag ser är att många av ledarna inte tas på allvar, för att de är kvinnor och de som har det tuffast är de yngre.

Verksamheten som drogs igång i Mozambique och sedan i Sverige och i Zambia har sammanlagt utbildat 1 400 ledare som tränar 17 000 tjejer i de tre länderna. Under sommaren utbildades ett 20-tal ledare i Sydafrika och ytterligare nästan 40 utbildades i Liberia. Och sedan årsskiftet 2017/2018 finns också möjligheten att delta i utbildning på nätet genom Futebol dá força movement. Personer från 22 länder har hittills i år deltagit i nätutbildningen:

– Vem som helst kan gå utbildningen – vi har en akademichef i Nya Zeeland som gått den och en lärare i Bangladesh, flera personer som driver sin egna organisation har deltagit. Det är superhäftigt, säger Frida Persson.


Konkret förstärkning

När Futebol dá força bildades i Sverige var det inte alla som förstod varför – det svenska föreningslivet och den svenska idrottsrörelsen är ju stark och ska vara öppen för alla. Men med tiden har insikten om varför de behövs ökat – ofta når de målgrupper som annars riskerar att stå utanför idrottsrörelsen. Nu arbetar de alltid i samarbete med en existerande förening – deras öppna fotbollsträningar som sker på 18 platser i landet, Futebol aberto – är kopplade till en fotbollsförening för att göra det hela hållbart och för att många efter en tid vill ta steget in i en reguljär förening. Samtidigt betonar Frida Persson att det inte alltid är målet att alla ska ta det steget – öppna träningar är lika mycket värda:

– Den öppna träningen behöver inte vara en sluss i ett seriespelande lag utan det beror helt på vad tjejerna själva vill, det är lika mycket värt att spela en öppen träning som att gå in i en förening och spela tre gånger i veckan.

Förändringen i attityd till Futebol dá força har flera orsaker men ett skäl tror Frida Persson har att göra med folkhälsoperspektivet. Hon pekar på hur den psykiska ohälsan med stress och ångest har ökat kraftigt bland flickor. Genom att utbilda nya ledare och förebilder – flickor, kvinnor och ickebinära – bidrar Futebol dá força till att stärka både tjejer och det svenska föreningslivet på ett konkret sätt och de som gått ledarskapsutbildningarna fortsätter i sin tur att förändra de enskilda fotbollsföreningar där de arbetar liksom fotbollen som sådan.

– Många frågar sig: Vad ska vi göra? Vi har förslag: Så här kan ni göra.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: