Annika Hirvonen Falk.

Nattsvart dag för alla som kämpar för en bättre framtid

2018-12-12 | Annika Hirvonen Falk padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Det klimatledarskap som Sverige axlat har haft central betydelse i arbetet med Parisavtalet. Få andra länder står med handen utsträckt för att fånga stafettpinnen som nu faller mot marken”, skriver Annika Hirvonen Falk (MP) efter budgetomröstningen i Sveriges riksdag.

På onsdagen antog riksdagen Moderaternas och Kristdemokraternas budget med stöd av Sverigedemokraterna. Därmed slaktas jämställdhetspolitiken och klimat- och miljöpolitiken. Det var en nattsvart dag för alla som kämpar för en bättre framtid.

Mitt under pågående klimatförhandlingar i Katowice urholkas världens högst rankade klimatpolitik. När miljarder i klimatinvesteringar skärs bort i den konservativa, världsfrånvända budgeten sätts Sveriges anseende på spel. Det klimatledarskap som Sverige axlat har haft central betydelse i arbetet med Parisavtalet. Få andra länder står med handen utsträckt för att fånga stafettpinnen som nu faller mot marken.

Centerpartiet och Liberalerna ställde sig vid sidlinjen och lät Sverigedemokraterna fälla avgörandet om Sveriges budget för 2019. Därmed sänks priset för utsläpp och klimatinvesteringarna halveras. Flyget blir åter skattefritt och bensin och diesel blir billigare. Bönder som tankar förnybart får svårare att konkurrera med bönder som tankar fossilt när dieselsubventionerna utökas. Även naturskyddet halveras. Ersättning till markägare med värdefulla nyckelbiotoper slopas.

Moderaterna säker skatterna med 17,1 miljarder. En enda skatt höjs – momsen på naturguider. Budskapet är tydligt – det ska vara billigare att flyga utomlands och dyrare att turista i den svenska naturen.

Att Centerpartiet släppte igenom stora skattesänkningar på miljö- och klimatpolitikens bekostnad borde inte överraska någon efter de senaste veckornas pressträffar. Att sänkta löner, högre hyror och skattesänkningar för de rika varit viktigare för Centern än en medmänsklig flyktingpolitik eller offensiv miljöpolitik har upprepats gång på gång.

Jämställdhetspolitiken är också i fara. Moderaterna ser nu ut att halvera Jämställdhetsmyndighetens budget för att sedan lägga ner den helt 31 december 2019.

Ilskan har ersatt sorgen. Jag ska göra motstånd. Varje dag när jag kommer hem från mitt uppdrag i riksdagen ska jag se mina barn i ögonen och säga att jag gjort vad jag kunnat för att de ska ha en framtid att längta till. En framtid där min dotter har lika goda möjligheter som min son. Där klimatförnekare och antifeminister inte får sätta dagordningen. På fredag klär jag om till klimataktivist och när jag semestrar ska jag i ren protest gå på guidningar i den svenska naturen

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: