Denise Cresso-Nydén.

#metoo, LSS och rätten till ett liv i frihet utan våld

2018-12-03 | Denise Cresso padlock

OPINION

”Vi befarar att den nya utredningen om LSS kommer att innebära att än fler kvinnor tvingas att leva kvar i våldsamma relationer när de inte får samhällets stöd och vågar bryta upp”, skriver Denise Cresso på Internationella funktionsrättsdagen.

Denise Cresso-Nydén är initiativtagare till #metoo-uppropet #slutvillkorat, om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.

Det är nu ett år sedan #slutvillkorat – upprop mot våld mot kvinnor med funktionsnedsättning/normbrytande funktionalitet – startade. Den koppling till Lagen om stöd och service (LSS) som vi problematiserade hos Åsa Regnér här hon tog emot vårt upprop har nu blivit ännu starkare. Vi befarar att den nya utredningen om LSS kommer att innebära att än fler kvinnor tvingas att leva kvar i våldsamma relationer när de inte får samhällets stöd och vågar bryta upp.

”Vem ska ge mig mitt vardagsstöd då?”

Att leva i en relation innebär att parterna hjälps åt för att vardagspusslet ska gå ihop. Det är självklart. Men när en partner i en relation blir beroende av den andra sviktar jämställdheten. Om samhället bidrar till att en person hamnar i ett beroende till en partners godtycke, då försvinner självständigheten.

Rätten till självständighet ska finnas oavsett i vilken relation personerna befinner sig i, oavsett om det gäller en kärleksrelation, en personlig assistent eller en taxiförare i färdtjänst. I den situationen får chauffören fri tillgång till en kvinna som inte kan lämna bilen för att hon sitter i rullstol eller inte vet var hon är för att hon är blind.

”Lite extra ’massage’ när jag ändå hjälper dig i duschen.”

Dagens neddragningar av stödet för personer med funktionsnedsättning är skrämmande. Det har många vittnat om. Konsekvenserna för de kvinnor som lever i en relation blir att mannen blir den som får ge vardagsstödet. Då kan stödet lätt bli villkorat.

Får du inte hjälp via samhället via LSS, personlig assistans eller ledsagning blir självklarheter inte genomförbara. Möjligheten att leva jämställt försvinner om du blir beroende av din partner.

Även stödet på en arbetsplats behövs av samma skäl. ”Kan inte dina arbetskamrater hjälpa dig?” och så är vi där igen, var tacksam att du får hjälp – en situation där få vågar säga ifrån när någon tar sig friheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: