Vakterna i asylboendet i Burbach, bild ur videofilm från polisens arkiv.

En av de största rättegångarna i efterkrigstidens Tyskland

2018-11-09 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den 8 november inleddes en omfattande rättegång i Tyskland som handlar om det som pågick i rum 123. Det var det ökända rummet i ett boende för asylsökande i Burbach, Siegerland, som vakterna kallade för PZ, ”problemrummet”. Utredningen av brotten är på hela 30 000 sidor.

Åklagaren i Siegerland har identifierat 54 enskilda fall i den omfattande utredningen. Utredningen är på 30 000 sidor vilket gör detta till ett av de största fallen efter andra världskriget i Tyskland, skriver Der Spiegel.

31 personer står anklagade för att ha utsatt asylsökande för allvarliga skador, tvång och frihetsberövande. Ytterligare sju anklagade ska höras vid en separat rättegång, bland annat den dåvarande chefen för boendet, som delvis har erkänt missförhållanden och sitt ansvar.

Det 155-sidiga åtalet, som Der Spiegel fått granska, ger bilden av en flyktingförläggning vars personal helt spårade ur. De åtalade vakterna och socialarbetarna, men också förläggningens chefer, agerade som fängelsevakter och införde ett förnedrande straffsystem mellan december 2013 och september 2014, konstaterar Der Spiegel.


Bevis finns

Ett känt och filmat fall som presenteras under rättegången gäller en asylsökande algerier. Den 23 april 2014 hamnade den 18-årige mannen i rum 123, eftersom han var tydligt berusad och påstods ha återvänt till boendet för sent. Vakterna låste in honom, skällde ut honom och slog honom, han grät och kräktes. Då sade vakterna: ”håll käften, ligg i dina egna spyor och sov”. Han satt fängslad i rummet i fem dagar. Den 27 sekunder långa mobilfilmen läckte ut till en journalist och offentliggjordes.

Enligt åklagaren ledde varje avvikelse från boendets regler, framför allt rökning och konsumtion av alkohol i rummen, till att asylsökande låstes in i timmar eller ibland i flera dagar. Dörrhandtaget i ”problemrummet” var borttaget så att den inlåste inte ens kunde gå på toaletten. Flera vittnesmål tyder på att de inlåsta blev slagna och kränktes grovt. Det finns bilder ur videofilmen ur polisens arkiv som visar en vakt stående med foten på ryggen på en nedslagen asylsökande som ligger på golvet.

Boendet för asylsökande i Burbach tillhör European Homecare (EHC), ett företag som grundades i Essen i 1989. Företaget har specialiserat sig på att hantera boenden för flyktingar och asylsökande. Enligt åtalet har direktören legitimerat missförhållandena med sina instruktioner. Flyktingar fängslades systematiskt enligt åklagaren. Många av de anklagade vakterna är enligt Der Spiegel personer med kriminell bakgrund som anställdes av företaget för enbart 7,5 euro per timme.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: