Demonstranter mötte president Trump i Pittsburgh.

Protester när Trump besökte Pittsburgh efter terrordådet

2018-10-31 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Trots uppmaningar att inte besöka staden förrän han tar avstånd från vit nationalism kom president Donald Trump på tisdagen till Pittsburgh, USA, efter Robert Bowers antisemitiska terrorattack i lördags. Han togs emot av synagogan Tree of lifes rabbin Jeffrey Meyer, men både stadens borgmästare och delstatsguvernör valde att inte träffa Trump.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-10-30 | Davidsstjärna lades till i Pittsburgh steelers logga

2018-10-30 | ”Epidemi av hat” bakom antisemitiska dådet i Pittsburgh

President Donald Trump möttes av protester när han på tisdagen besökte Pittsburgh och synagogan Tree of life i Squirrel hill. Flera politiker hade tackat nej till att delta i eller träffa Trump under hans besök, bland annat Pittsburghs borgmästare Bill Peduto som uppmanat presidenten att senarelägga besöket med motiveringen att fokus nu måste ligga på att ta hand om offren, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Inte heller delstatsguvernören, demokraten Tom Wolf, mötte Trump under besöket. Detta med hänvisning till offrens familjer, som enligt Wolfs kampanjtalesperson Beth Melena, meddelat att de inte ville ha presidenten närvarande samtidigt som de begravde sina nära och kära, rapporterar ABC 7 Chicago.

Jeffrey Myers, rabbin för Tree of lifes synagoga, hade tidigare under dagen sagt att han var för upptagen med begravningarna av de mördade församlingsmedlemmarna för att träffa Trump, men han hade hälsat honom välkommen till staden, och väl där träffade Myers Trump. Myers var den rabbin som ledde församlingen när attacken skedde men klarade sig alltså oskadd. En grupp som demonstrerade mot Trump gjorde det med orden ”ord har konsekvenser”, syftandes på den hårda och ofta hatfyllda retorik mot olika minoriteter, invandrare och kvinnor som Trump gjort sig känd för. Innan hans besök hann också tiotusentals personer skriva under ett brev, författat av den judiska gruppen Bend the arc, som förklarade att Trump inte var välkommen till staden förrän han tar avstånd från vit nationalism.


Delstatsguvernören uttryckte sin sorg och sitt deltagande vid synagogan Tree of life. Foto: Governor Tom Wolf/Flickr


Foto: Mark Dixon/Flickr


Foto: Mark Dixon


”Hans svada hjälper inte”

En del som protesterade gjorde det genom att lågmält sjunga på hebreiska medan andra höll upp plakat med slagord mot presidenten, rapporterar USA today. En del plakat var mer allmänt hållna som budskap om att det inte finns plats för något hat i Squirrel hill, ett annat budskap var ”Trump älskar nassar”.

– Det var inte han som tryckte på avtryckaren men hans svada och handlingar hjälper inte, säger Paul Carberry, boende i området, till ABC 7 Chicago.

Robert Bowers som genomförde terrorattacken i lördags har beskrivits som högerextrem vars hat bland annat riktats mot judar, flyktingar och invandrare. Bowers som skadades i samband med att polisen grep honom har behandlats av flera judiska läkare och sjuksköterskor, rapporterar Haaretz.


Demonstranter vände sig bland annat mot Trumps ofta hatiska retorik. Foto: Mark Dixon/Flickr


Elva ljus för elva döda.Foto: Mark Dixon/Flickr


Foto: Mark Dixon/Flickr


Med Trump i Squirrel hill var hans fru Melania Trump, liksom hans dotter Ivanka Trump som konverterade till judendomen när hon gifte sig med Jared Kushner, som också var på plats.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: