De svenska torskarna i Thailand

2018-10-26 | Sholeh Irani padlock

EKONOMI

Inför sin rapport om turistande svenska torskar i Thailand presenterade sig Joakim Medin som lagerarbetare och lärarstudent. Han sade sig vilja ta ansvar för Sverige och rädda landet från feminister och muslimer, vilket var nyckeln till deras förtroende. Högerradikala och rasistiska idéer förenar de svenska sexköparna.

FAKTA/Schyst resande

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan åtta organisationer som lyfter frågor om hållbar turism, genom till exempel informationsmaterial, utbildningar, seminarium och rapporter. Vi utbildar också ambassadörer som är ute och föreläser på skolor, företag och organisationer.

Inte ens barn kommer undan torskarna i ett land där prostitution är olagligt men samtidigt en normaliserad multimiljard-dollar-industri.

– Fyra våningar av sexklubbar och barer, Nana plaza i Bangkok kallas för världens största lekplats för vuxna. Bredvid finns en polisstation som inte ingriper mot sexhandeln, berättar journalisten Joakim Medin när han presenterar sin rapport.

Nätverket Schyst resande gav Joakim Medin uppdraget och under tre veckor har han rört sig undercover bland svenska sexköpare i Bangkok, Phuket och Pattaya och observerat dem.

Sexturismen och prostitutionen i Thailand har granskats och skrivits om tidigare men sällan med fokus helt på svenska torskar. Detta åstadkommer Medin i sin rapport och kastar ljus på torskarnas machokultur och sexism, med inslag av rasism och reaktionära åsikter, svenska män som anser sig ha självklar rätt till ”paradiset på jorden”. Och hur de svenska torskarna utövar sin makt över fattiga thailändska kvinnor och barn, men ser sitt eget agerande som ”oskyldigt, till och med godhjärtat, jämfört med de asiatiska männens utnyttjande”. Män som lider enormt av längtan efter underordnade kvinnor och tröstar sin hunger på makt och överlägsenhet där det tillåts, samtidigt som de beklagar sig över Sverige och förlorade svenska värderingar.

I rapporten Welcome to Sin city citeras svenska torskar, som bland annat säger:

– Det här är ett paradis för män. Det här är den totala motsatsen till Sverige. Här har du en hel stad där det finns minst 100 000 vackra, unga och villiga kvinnor.

– Thaitjejer är som svenska tjejer brukade vara fram till för 50, 60 år sedan. Om jag är törstig så behöver jag inte gå och hämta ett glas vatten själv, hon hämtar det åt mig. Och jag tror det här lockar en jävla massa svenska män. För vem fan vill inte bli behandlad som en kung? Jag har ett par vänner hemma som är kraftigt vänster och de hade säkert kunnat kalla mig en mansgris. Men det är deras kultur, det här är min kultur.

– Det är en sån jävla service. När vi går in i duschen så tvättar hon kuken, kulorna, rumpan. Det skulle aldrig en tjej hemma aldrig göra.Normalisering av sexhandel

En annan aspekt som rapporten belyser handlar om hur sexindustrin i Thailand normaliseras och betraktas som turistattraktion av vanliga turister. 2017 har cirka 464 000 svenskar besökt Thailand. Enligt en rapport från Socialstyrelsen, 2015, har omkring 8 procent av Sveriges befolkning någon gång köpt sex. I den senaste studien hade 7,5 procent av männen och inga (0 procent) av kvinnorna någon gång under sitt liv gett ersättning för sex. Enligt studien hade 0,8 procent av männen köpt sex de senaste 12 månaderna. Det betyder runt 24 000 män i hela befolkningen. En annan rapport, 2011 visar att majoritet bland dem som köpt sex har gjort det mellan en och tre gånger och de flesta, 80 procent, uppgav att det senaste sexköpet hade skett utomlands.

Joakim Medin belyser starka band mellan sexindustrin och turistindustrin i Thailand. Normaliseringen av sexköp är något som Medin befarar har konsekvens för kvinnosynen i Sverige.

”Svenskar samlas ofta i barer och restauranger som ägs av deras landsmän, och medan aktiviteterna där för det mesta är alkoholrelaterade, så är dessa platser lika involverade i prostitutionsindustrin som andra är. Svenska män tar med sig prostituerade kvinnor till restaurangerna, för att äta en stek och dricka alkohol, precis bredvid andra svenska turister.”

”Laissez-faire-atmosfären existerar också på grund av att de andra, berusade turisterna bidrar till en normalisering av sexindustrin i Thailand. Alla som besöker det berömda red lightområdet Patpong in Bangkok kommer inte bara att se sexköpare, utan även en hel massa andra turister, som inte köper sex men som också helt okritiskt attraherats till platsen på grund av utomhusmarknaden, barerna och framför allt ryktet”, skriver Medin i sin rapport.

Medin talade dessutom med några anställda hos resebyråerna Novotel och Ving. De bekräftade att det som svenska resebyråer konkret gör för att motarbeta sexturismen är att kräva att den som vill ta med sig någon till hotellet betalar för ett extra rum.


Rasism och förakt

Män som reser till Thailand för att köpa sex är ingen homogen grupp, detta har flera tidigare svenska och internationella undersökningar visat. De svenska män som Schyst resande genom Joakim Medin kom i kontakt med är mellan 30 och 70 år, med varierande socioekonomisk bakgrund, från olika delar av Sverige. Men Medin lägger märke till dessa mäns högerradikala politiska åsikter. De är upprörda över att invandrare och muslimer i Sverige uppenbarligen inte tillfredsställer deras stereotypiska förväntningar på vad Edward Said i sin bok Orientalism kallade för ”exotic east”, något som västerländska torskar konsumerar billigt i Thailand.

– De hyste rasistiska åsikter, legitimerade sexköpet. Det vanliga argumentet var: jag beter mig som lokalbefolkningen, jag är räddare i nöden och hjälper tjejerna och är snäll mot dem, berättar Medin som med dold mikrofon följde de svenska männen in i sexköpsmiljöerna, satt med dem och har fått torskarna att öppna sig.

– Jag sade att jag jobbar på lager och pluggar till lärare, vill ta ansvar för landet och rädda det från feminister och muslimer!

Formuleringen fungerade som ett lösenord för att komma in i gruppen. Undercover-Medin var genast välkommen i gängen och fick råd om de bästa ställena att köpa sex.

– De hyste sympati för SD och ansåg att Sverige invaderats och ockuperats av muslimer, berättar Medin när han presenterar sin rapport.

I Schyst resandes rapport citeras exempelvis en av torskarna:

”Sverige har blivit ett ockuperat land. Vi har tagit emot en miljon invandrare på ingen tid alls, och de människorna kommer aldrig någonsin att tillföra någonting till Sverige. De är för dåligt utbildade och för jävla korkade. Man ska inte hymla med att araber och muslimer är inavlade, eftersom de i tusentals år har gift sig med sina kusiner. Fan vet hur många år jag har kvar av mitt liv, och jag tänker inte gå och reta mig på att bo i Sverige under de åren.”

Joakim Medin reflekterar över detta och att flera andra svenska sexköpare i Thailand delar sådana högerradikala och rasistiska idéer:

”Det är inte svårt att se ironin i att flera av själva bestämt sig för att flytta till ett annat, avlägset land, utan att visa minsta intresse för att anpassa sig till den lokala kulturen och sedvänjor, medan de inte bidrar med någonting alls till det thailändska samhället – bortsett från att de spenderar sina pengar på lokala nöjen och på prostitutionsindustrin.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: