#metoo: Brittisk affärsman försöker tysta sina offer

2018-10-26 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Brittiska tidningen the Telegraph har i åtta månader undersökt anklagelser mot en mäktig och känd brittisk affärsman gällande mobbning, hot samt sexuella och rasistiska trakasserier. Men när granskningen skulle publiceras satte en av landets högst uppsatta domare stopp.

Tidningen the Telegraph har talat med ett 20-tal anställda som vittnade om rasistiska och sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Men när resultatet skulle publiceras stoppades tidningen av Terence Etherton, en av de högst uppsatta domarna i landet. Enligt ett föreläggande utfärdat av Etherton fick tidningen inte namnge affärsmannen eller uppge företagets identitet, eller avslöja detaljer i anklagelserna, och inte heller hur mycket affärsmannen hade betalat till de utsatta för att tysta dem.

Beslutet att stoppa publiceringen fattades av en appellationsdomstol trots att högsta domstolen tidigare gett tidningen rätt att publicera sin granskning av anklagelserna. Detta med anledning av att publiceringen och informationen ligger i allmänhetens intresse.

Enligt the Telegraph har den brittiska affärsmannen, i likhet med den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein, utnyttjat sekretessavtal för att tysta de utsatta mot betalning. Sekretessavtal används inom affärsvärlden för att hindra anställda att avslöja affärshemligheter. Men det visar sig att sådana avtal används allt mer i samband med #metoo-avslöjanden för att tysta de utsatta.


Parlamentariker åberopade immunitet

Den anklagade brittiska affärsmannen har enligt the Telegraph spenderat 500 000 pund och anlitat sju advokater för att övertyga appellationsdomstolen att stoppa tidningspubliceringen. Affärsmannen har anlitat advokatfirman Schillings vilken tidigare har representerat Cristiano Ronaldo, Lance Armstrong och Ryan Giggs, som också fick använda sekretessavtal för att tysta de utsatta.

På torsdagen bröts dock tystnaden, då Labour-parlamentarikern Peter Hain åberopade sin immunitet för att offentliggöra att Philip Green är den anklagade affärsmannen. Detta i frustration över att kränkningarna kunnat fortsätta på grund av affärsmannens maktmissbruk och i skydd av domstolsbeslutet som stoppade the Telegraphs granskning, en publicering som ”uppenbart ligger i allmänhetens intresse”.

Premiärminister Teresa May uttryckt oro över utnyttjandet av sekretessavtal och meddelat att hon har planer att begränsa dess användning så att de inte missbrukas av företag som begår brott mot sina anställda.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: