Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

Regerande antiabortpartiet i Polen möter motstånd

2018-10-23 | Malin Björk padlock 1

EU-KRÖNIKAN/OPINION

I söndagens polska regionalval fick det regerande konservativa partiet PiS drygt 32 procent av rösterna och är ännu landets största parti. ”Men PiS växte inte på alla platser i Polen. I storstäderna, inte minst i huvudstaden Warsawa, backade de”, skriver Malin Björk (V) som nyligen besökte landet och träffade företrädare för nya vänsterpartiet Razem.

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv.

I söndags hölls regionalval i Polen. Som väntat stärkte det styrande partiet, nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS) sin ställning. PiS-regeringen har gjort sig känd i EU för sina attacker på rättsstaten, mediefriheten och aborträtten. Ändå har partiet alltså ökat i popularitet bland de 50 procent av röstberättigade som använde sin rösträtt i söndags.

En förklaring är att Polen de senaste åren upplevt en ökad ekonomisk tillväxt och att PiS faktiskt bedrivit klassisk omfördelningspolitik så att även fattiga familjer fått ta del av de nya rikedomarna i form av ökade bidrag. Är man som familj beroende av de relativt generösa barnbidragen som PiS infört så är det inte underligt om man då röstar på PiS, även om man egentligen tycker att rättssystemet bör vara oberoende, medierna fria och abort tillåtet.

Men PiS växte inte på alla platser i Polen. I storstäderna, inte minst i huvudstaden Warsawa, backade de. Där finns en grogrund för mer progressiva rörelser. En av dessa rörelser är det blott tre år gamla vänsterpartiet Razem (som betyder ”tillsammans” på polska).

I fredags åkte jag och några kollegor från EU-parlamentets vänstergrupp till Warsawa för att träffa några av Razems företrädare. I ett land där den kommunistiska diktaturen fortfarande är ett starkt minne för många människor är det inte lätt för ett nytt vänsterparti att växa. Men hoppet står inte minst till alla de unga människor som utgör Razems främsta väljarbas. Och bland dessa unga spelar kvinnor en framträdande roll. Eller som Razems Florentyna Gust formulerade det:

”Det antifascistiska motståndet i Polen i dag har ett kvinnligt ansikte.”

Det är kvinnorna som stått längst fram i leden mot de fascistiska rörelserna. Det var kvinnorna som organiserade några av de största demonstrationerna på länge i Polen när de samlades under parollen Black protest, mot de planerade inskränkningarna i den redan extremt restriktiva abortlagen hösten 2016.

Det är viktigt att komma ihåg att det som i praktiken utgör ett abortförbud inte stöds av en majoritet av polackerna. Enligt Krystyna Kacpura från polska motsvarigheten till RFSU, tycker 69 procent av polackerna att abort bör vara tillåtet. Vid mötet i Warsawa berättade hon att anledningen till att abort förbjöds i Polen ett par år efter murens fall är att den katolska kyrkan spelat en viktig roll i övergången från kommunism till dagens marknadsliberala samhälle. Som tack för hjälpen offrades kvinnornas rätt till sina kroppar. Dagens stränga abortlag kallas till och med för ”kompromissen” för att det handlar om en överenskommelse mellan den katolska kyrkan och dåtidens politiker.

För ett litet vänsterparti med mycket begränsade resurser är det svårt att slå igenom i ett klimat som präglas av tävling mellan två högerpartier – å ena sidan det nationalkonservativa PiS och å andra sidan det mer (ny)liberala Medborgarplattformen. Helgens val gick inte särskilt bra för Razem. De fick bara 1,5 procent av rösterna nationellt sett. I Warsawa kom deras borgmästarkandidat i alla fall på tredje plats med sina 3,5 procent. Nu siktar partiet på att komma in i EU-parlamentet genom att bilda koalition med andra progressiva rörelser. Jag hoppas att de lyckas. Inte bara Polen och centrala och östra Europa, utan hela Europa, behöver starkare moderna vänsterpartier, som slåss för såväl ekonomisk jämlikhet som en fungerande rättsstat, kvinnors, hbtq-personers och flyktingars rättigheter och en tuff klimatpolitik.

Kampen för en stark vänster i Visegradländerna Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien kommer inte att vara lätt. Men vårt samarbete har inletts och vi kommer inte att släppa taget. Inför EU-valet i slutet av maj nästa år är det viktigare än någonsin att stå emot Europas många nationalistiska, rasistiska och sexistiska krafter än på mycket länge.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20181023 - gudrun tiberg

Tack för rapport. JAg har längtat efter info från det här valet. P1 som brukar fungerar har glömt bort det! TIBBE

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: