Landskampen mot Europamästarna ett styrkebesked inför nästa års EM.

Mathilda Törnebladh: ”En av de roligaste matcher jag spelat”

2018-10-12 | Bella Frank padlock

SPORT

Sverige var nära att besegra Europamästarna i amerikansk fotboll i lördags. I flera omgångar ledde de, men när slutsignalen ljöd hade Finland på nytt vunnit över Sverige, dock med minsta möjliga marginal. För Mathilda Törnebladh känns matchen inte som en förlust eftersom spelet fungerade så bra:
– För mig känns det som en seger.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-10-05 | Mathilda Törnebladh: Bra känsla inför Finnkampen

2018-07-10 | Ida Handel om guldet: ”De här tjejerna gör allt för varandra”

2017-07-11 | Örebro Black Knights stod pall för favorittrycket i mästarmötet

2017-05-04 | Blod, svett och tårar när Mean Machines mötte Spartans

2016-08-30 | #jönköpingpride: ”Blir mer motiverad att vara mig själv”

2016-07-15 | Örebro Black Knights vann historisk final på Stadion

2015-07-31 | Amerikansk fotboll: Svensk trupp med EM-guld i siktet

2014-10-03 | Kollisionssporten som kräver snabbhet, hjärna och hjärta

Det var Finland som inledningsvis var starkast när landslagen möttes i lördags i Vantaa utanför Helsingfors. De regerande Europamästarna tog de första sex poängen genom en touchdown av Mari Jääskelä, men i andra kvarten kvitterade Sverige genom Carlstad crusadersspelaren Anna Hedström, och därefter tog Sverige ledningen med 12-6, en ledning Sverige behöll till den sista kvarten. Men mot slutet av matchen lyckades Finland ta sig förbi och gå upp i en ledning som de höll, trots att Sverige var nära:

– Vi fick en chans alldeles i slutet och vi kom ganska långt, men det gick tyvärr inte hela vägen, säger den defensiva Jönköping spartansspelaren Mathilda Törnebladh.

Men trots att slutresultatet blev 21-20 till Finland känns det inte som en förlust. Peter Nilsson som bevakat matchen på Svenska amerikansk fotbollförbundets hemsida skriver att många tyckte det var en av de bästa landskamper de svenska damerna någonsin spelat. Och Mathilda Törnebladh håller med om att det var en bra match för Sveriges del:

– För mig känns det som en seger, jag var i extas hela matchen. Det var mycket lättare motstånd på linjen än jag hade förväntat mig, jag trodde att det skulle bli det tuffaste motståndet jag mött, men det kändes förvånansvärt enkelt.

Europamästarna Finland kunde dock lita på sin erfarenhet, och spelarna i deras offensiva linje, alltså den som den defensiva spelaren Mathilda Törnebladh hade som uppgift att stoppa, var både tunga och starka, och inte minst hade de ett bra springspel som var svårt att få stopp på. Mathilda Törnebladh fick in en bra tackling tidigt i matchen vilket stärkte henne, och det svenska försvaret spelade bra överlag. Vid fyra tillfällen kunde de bryta Finlands anfall i förtid, en av gångerna var det hon själv som tog bollen efter att Finland gjort en fumble, det vill säga hade tappat bollen.

– Det var kul att få ge sitt offense en ny chans. Men de hade många snabba spelare och framför allt stora och starka spelare som vi hade svårt att få ner, en tackling som vanligtvis skulle få ner dem efter två yards tog nu tre eller fyra yards (en yard är cirka 91 centimeter reds. anm).Defensiva linjen, övre raden från vänster: Sara Lidner, Therese Holm, Yasmin El-Messaoudi,Patrik Nyman och Elin Thimfors. Nedre raden från vänster: Mathilda Törnebladh, Marie Mardirossian och Linn Stridsman. Foto: Peter Nilsson


Sverige defensiva linje redo att stoppa Finlands offensiva spel. Foto: Peter Nilsson


Mathilda Törnebladh i mitten. Foto: Peter Nilsson


Det var vid en sådan fumble som Sverige i andra kvarten kunde gå upp i ledning efter att Karin Ullén, som till vardags spelare i Carlstad crusaders, gjorde en touchdown. Och anfallsspelet, där många förändringar genomförts av den nya förbundskaptenen Christian Forsman, fungerade mycket bra överlag. Finland tog ledningen i fjärde kvarten men fick inte behålla den då Sverige genom en touchdown och två extrapoäng på nytt ledde. Men, när bara fyra minuter återstod lyckades Finland knipa ett poäng och smita förbi Sverige med 21-20, och lyckades trots svenskt anfall försvara tiden ut.

– Det gick över förväntan, det hade lika gärna kunnat gå åt andra hållet. Jag tycker det känns som en vinst, både för att det gick mycket bättre än förväntat för mig men också laget. Men visst var många ledsna efter matchen, som har mött dem flera gånger tidigare, säger Mathilda Törnebladh.


Vad ni till varandra, och vad sade Forsman till er, efter matchen?

– Han sade att vi ska vara väldigt stolta, att han är väldigt stolt över oss, att resultatet inte säger hela sanningen om matchen.

– Vi hade övertaget större delen av matchen, de hade rutin och turen med sig som gjorde att det vägde över för dem. Men vi gjorde överlag en bra match, det ska bli sjukt kul att se vad som kan hända med laget till EM i London nästa sommar.


Hur ska ni fortsätta och förvalta utvecklingen?

– Det hade ju kunnat gå rakt åt andra hållet, att det inte skulle ha funkat i en matchsituation, säger hon och pekar på att de bara har tränat ihop tre helger och att det har varit mycket i spelboken att läsa in. Under våren kommer antagligen klubblagen att vara i fokus så det är lite oklart än så länge hur mycket landslaget kommer att hinna träna ihop innan EM men nu har de en bra match mot regerande Europamästarna i sig:

– Vi känner att vi kan stå emot dem och det är viktigt att vi har den känslan kvar. Trots förlusten var det ändå en seger eftersom det gick över förväntan, vi rår på dem och spelar bra fotboll både på den offensiva och den defensiva sidan, säger hon och pekar på att just detta är avgörande.

Nu fortsätter hon och de andra spelarna med offseasonträning, det vill säga fokus ligger på att bygga upp styrka i gymmet, samt öva taktik och teknik. Men Finnkampen, eller Viking line bowl III, som den också kallas, är en bra match att avsluta säsongen med säger hon:

– Det är en av de roligaste matcher jag spelat. En stor arena, och med den stoltheten att spela i blågult och även att få spela med de allra bästa spelarena i Sverige, säger Mathilda Törnebladh.

Under helgen spelades även för första gången dubbla landskamper i flaggfotboll, vilka Sverige vann på både dam- och herrsidan. Damerna vann med 29-6 på lördagen och 50-0 på söndagen, och herrarna vann med 40-26 på lördagen och med 48-13 på söndagen. Flaggfotboll är en variant av amerikansk fotboll, där inte tacklingar är tillåtna. Helgens landskamper avslutades sedan med herrarnas ungdomslandslag där Sverige vann med 27-21.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: