Breanna Stewart har haft ett mycket framgångsrikt. Hon säger att hon fått ett inre lugn efter förra årets #metoo.

Ett år efter #metoo: Breanna Stewart förde USA till VM-guld

2018-10-09 | Bella Frank padlock

SPORT

Breanna Stewart var en av nyckelspelarna när USA vann sitt tredje raka VM-guld i basket förra söndagen efter en seger med 73-56 mot Australien. Nyligen vann hon dessutom den amerikanska basketligan WNBA med sitt Seattle storm samt utsågs till bästa spelare. Hon säger att hon fått ett inre lugn efter att hon under #metoo förra året berättade om de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn.

Breanna Stewart har haft ett mycket framgångsrikt år. Efter VM-finalen, som spelades i San Cristóbal de la Laguna på Teneriffa i Spanien den 30 september, utsågs hon till matchens bästa spelare. Förra månaden var hon med och förde sitt klubblag Seattle storm till seger i basketligan Women’s national basketball association (WNBA) och blev även i WNBA-finalen utsedd till matchens viktigaste spelare. Efter att tidigare ha blivit utsedd till seriespelets bästa spelare blev hon den sjätte i WNBA:s historia att både bli finalens och seriens bästa spelare, rapporterar ESPN.

– Det har varit fantastiska månader, det är klart. Det viktigaste är att det helt handlar om laget. Att vinna ligan i Seattle och sedan komma hit och veta att jag spelar med elva av de bästa spelarna i världen, säger hon till Seattle times.

I samband med VM i Spanien lanserade också det internationella basketförbundet Fiba det nya tävlingssystemet som bland annat ska göra kval till VM tydligare, liksom lyfta dambasketen:

– För Fiba är det viktigaste och ultimata målet att få vår sport att växa. Och genom det nya systemet har vi en stor möjlighet att göra det, och samtidigt få fler tjejer och kvinnor involverade i basketen, säger Fibas styrelseledamot Lena Wallin-Kantzy rapporterar Svenska basketbollförbundet.


Berättelse viktig för andra

Breanna Stewart är inte bara en viktig spelare – hon har också inspirerat till mod utanför plan. Hon har sagt att året som gått har kännetecknats av ”förändring och självreflektion” för hennes del. Det har gått knappt ett år sedan hon i ett öppet brev i the Players tribune berättade om de sexuella övergrepp hon utsattes som barn under två års tid. Hon sade då att skriva brevet var bland det svåraste hon gjort – och någonsin kommer att göra: ”Men jag läste nyligen McKayla Maroneys vittnesmål om sexuella övergrepp – en av många starka berättelser som #metoo-kampanjen har inspirerat – och jag kände mig... mindre ensam”, skrev hon och syftade på gymnasten McKayla Maroney som då hade berättat om de sexuella övergrepp som den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar hade utsatt henne för.

Breanna Stewart beskriver i brevet hur hon en natt väckte sin mamma och berättade om vad släktingen utsatte henne för, hur hon och hennes föräldrar åkte till polisstationen för att göra en anmälan och att förövaren sedan greps och erkände direkt, samt att hela hennes familj slöt upp runt henne och trodde på henne. McKayla Maroneys berättelse och hennes pappas ord om att det hon utsatts för inte var något hon skulle känna skam över för fick henne att inse vikten av sätta ord på det hon varit med om, att hon genom att berätta i sin tur kan hjälpa någon annan, på samma sätt som hon stärktes av att läsa Maroneys berättelse: ”Det är därför jag skriver det här. Det här är större än mig.”


Basketen blev en trygg zon

I en längre intervju med sportkanalen ESPN från i somras kommenterar Breanna Stewart det faktum att många som berättat om sexuella övergrepp under #metoo i USA har varit idrottare. Hon menar att det inte framför allt handlar om att idrottare är mer utsatta än andra, utan snarare att när ett övergrepp sker så drivs idrottaren i fråga än mer in i sporten:

– Den ger utlopp. Jag använde basketen som en trygg zon, säger hon och berättar att hon själv kvällen efter att hon varit på polisstationen för att anmäla förövaren som vanligt gick på sin basketträning eftersom basketplanen var en trygg plats för henne:

– Oavsett om jag var med mitt lag eller om jag dribblade runt i kvarteret med mina hörlurar på. Jag hade min musik, jag hade basketbollen och ingen kunde störa mig. Ingen kunde nå in i det lilla utrymmet jag befann mig.

#metoo – en lättnad

Hon har sagt vid flera tillfällen att det faktum att hon berättade under #metoo har gett henne styrka och ett lugn – att hon inte längre känner att hon måste förklara sig inför folk ifall vissa situationer känns obehagliga. I augusti då hon tilldelades priset för WNBA:s bästa spelare höll hon ett tal där hon förklarade: ”Från metoo till jämställdhet, att hitta min röst och att höja mitt spel har varit sammanflätade i min resa.” Hon fortsatte det resonemanget i en intervju med en lokal tv-station i Seattle:

– Det har antagligen varit ett av de bästa åren i mitt liv just för att jag gjorde allt jag ville, och jag prioriterade mig själv mer än jag vanligtvis gör. Det lyfte en tyngd från bröstet som jag inte visste att jag hade, säger hon till Komonews och fortsätter att lyfta vikten att arbeta mot sexuella övergrepp:

– Sexuella övergrepp är något som inte tar slut. Och nu handlar det om hur mycket vi kan tala om det och göra skillnad, och att försöka förändra.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: