Mathilda Törnebladh.

Mathilda Törnebladh: Bra känsla inför Finnkampen

2018-10-05 | Bella Frank padlock

SPORT

På lördag ska Mathilda Törnebladh och det svenska landslaget i amerikansk fotboll ta sig an Europamästarna Finland i Finnkampen. Med en ny förbundskapten vid rodret och förändringar i spelet hoppas hon att de ska kunna överraska motståndarna.
– Det känns riktigt bra, vi har fått en nystart, säger hon.

I maj i år blev det klart med ny förbundskapten, head coach, för det svenska landslaget i amerikansk fotboll då Christian Forsman tog över efter Ville Korhonen. Forsman coachar till vardags Carlstad crusaders tillsammans med Ida Handel, ett lag som i år överraskade genom att ta SM-guld mot Örebro black knights. I augusti och september har landslaget haft tre träningsläger och Mathilda Törnebladh säger att Christian Forsman har gett en nytändning i laget:

– Det känns skitkul. Christian Forsman har gjort rätt många förändringar, framför allt på offensiven, säger Mathilda Törnebladh som spelar på defensiva linjen i Jönköping spartans, liksom i landslaget.

Det är första gången Mathilda Törnebladh är med i Finnkampen. Hon har varit inbjuden tidigare – hon har utsetts till bästa spelare på defensiva linjen – men för två år sedan tackade hon nej och förra året var hon skadad.

– Jag kände mig inte redo då första året, jag hade just börjat plugga och hade bara spelat i ett år. Förra året var jag taggad men så skadade jag mig, så nu är jag supertaggad på att spela.


Stort att representera

Då för ett år sedan drog hon av ledbanden i ena foten och landslagsspelet ställdes in. I december 2017 opererades hon och säsongsstarten i våras var i fara. Trots att den läkte bra drogs hon med en svullnad i foten. Först två veckor innan säsongen startade fick hon börja springa och hade en uppförsbacke att komma tillbaka till den styrka och kondition hon haft innan skadan:

– Det var mentalt påfrestande. Säsongen innan hade gått så bra och jag hade fått pris som årets D-line, och nu var jag så ur form, säger hon och förklarar att hennes sjukgymnast inte rekommenderade spel:

– Men det fanns inget alternativ kände jag. Jag ville inte missa matcherna, det är det roligaste som finns. Jag spelade och höll hela säsongen och successivt kom jag tillbaka, säger hon.

Att spela i Finnkampen känns stort:

– Man hittar ju lagkänslan trots att man till vardags är rivaler. Det känns stort att representera Sverige, det är en häftig känsla.

Med nytändning och förändringar inom landslaget hoppas de rå på Finland som brukar dominera i Finnkampen. Matchen spelas på lördag och går att streama, skriver Svenska amerikansk fotbollförbundet (Saff) på sin hemsida.

Sedan i våras är Mathilda Törnebladh, tillsammans med sin sambo Elin Kedén bland annat, också tränare för Jönköping spartans nystartade lag för 10-13-åringar. Genom att gå ut brett till skolor bjöd de in till en provträning som lockade hela 25 barn. Nu är 18 barn aktiva, framför allt killar men även en tjej:

– Hon flyttar på killar som är 20 kilo tyngre. Det är det här jag önskar fanns när jag var i den åldern, att jag hade kunnat börja då.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: