Juana Ramirez Santiago

Barnmorska ihjälskjuten på öppen gata i Guatemala

2018-10-02 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Barfotabarnmorskan och urfolksledaren Juana Ramirez Santiago sköts, natten den 21 september, ner på öppen gata i Nebaj i Guatemala. Ramirez hann bli 54 år. Hon tillhörde urfolksgruppen maya Ixil och var kvinnorättsförsvarare och medlem i styrelsen för Ixil-kvinnornas nätverk.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-09-13 | Nytt lagförslag hotar kvinnor och hbtq-personer i Guatemala

2017-11-17 | Yassmín Barrios: Lagen måste vara till för alla på lika villkor

2016-02-27 | Militärer döms för systematiska våldtäkter som krigsstrategi

2015-02-24 | Barfotabarnmorskor hjälper kvinnor att tro på sina kroppar

2014-05-11 | Guatemalas krigsoffer firar delseger i väntan på rättvisa

Mordet ägde rum bara två månader efter att sjuksköterskan och urfolksaktivisten Juana Raymondo hittades död med tecken på tortyr på kroppen i samma stad.

Enligt alternativmediet Prensa comunitaria, som rapporterar om det som händer på landsbygden där mayafolket bor och där fattigdomen liksom förtrycket mot människor fortfarande är utbrett, ägnade Juana Ramirez Santiago sig åt att hjälpa kvinnor, som inte kan eller har möjlighet att ta sig till sjukhus, att föda barn. Hon var också aktiv i kampen mot våld mot kvinnor. Enligt Prensa comunitaria hade hon flera gånger anmält till åklagarmyndigheten att hon levde under hot.

Människorättsorganisationen Udefegua, som erbjuder stöd till människorättsförsvarare verksamma i landet, hade fram till den 8 juni i år dokumenterat 135 attacker mot människorättsförsvarare, 13 mord och två mordförsök. De flesta av de drabbade tillhör landets urfolk.

Antalet attacker mot personer ur lokalbefolkningen som gör sig till talespersoner för motståndet mot utvinning av naturresurser och miljöförstörelse på urfolksterritorium lever mycket farligt och utvecklingen är oroväckande.

Straffriheten är historiskt hög i landet, bara några procent av alla mord som begås blir lösta. Militariseringen ökar och demokratin är hotad. Den sittande presidenten Jimmy Morales visar inga tecken på att vilja förbättra situationen. Tvärtom kungjorde han i slutet av augusti att den FN-stödda antikorruptionskommissionen Cicig inte kommer att få förnyat förtroende och att dess chef, Ivan Velasquez, är persona non grata i landet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: