Carissa Moore, trefaldig världsmästare: "Stort för sporten och för kvinnor i allmänhet”.

Jämställda prispengar för surfare införs 2019

2018-09-18 | Bella Frank padlock

SPORT

Män och kvinnor kommer att få lika stora prispengar inom den professionella surfingen från och med nästa år. Det meddelade det internationella surfförbundet World surf league nyligen. Fram tills nu har männen haft en dubbelt så stor prispott som kvinnorna.
– Det är stort, säger trefaldiga världsmästaren Carissa Moore till CNN sport.

Förbundet blir det första i USA att införa jämställda prispotter, skriver affärstidningen Fortune. Hittills har den totala prissumman för herrar legat på lite mer än 600 000 amerikanska dollar per år, och damernas på lite över 300 000 dollar. Den halva prispotten för damerna har motiverats med att det är hälften så många damer, 18 stycken, som herrar som tävlar på den nivån.

– Kvinnor har hållits tillbaka i decennier. De har inte haft samma möjligheter att tävla och tjäna prispengar på samma nivå, säger surfförbundets ordförande Sophie Goldschmidt till Fortune.

– Det här är ett enormt steg framåt i vår långsiktiga strategi i att lyfta kvinnors surfande, säger Sophie Goldschmidt till PR newswire och förklarar att steget är en del i en bredare satsning för bidra till att kvinnor som surfar ska få bättre villkor och stöd.

Trefaldiga världsmästaren Carissa Moore säger i en intervju med tv-kanalen CNN sport att beslutet är mycket betydelsefullt:

– WSL har gjort så mycket för kvinnor de senaste åren, säger hon och fortsätter:

– Att det här sker är en stor sak. Det handlar om det budskap det innebär att bli erkänd på den nivån och att bli respekterad som elitidrottare tillsammans med männen.


Stora skillnader

Inom tennisen har flera stora tävlingar i många år delat ut helt jämställda prispengar till damer och herrar. US open har sedan 1972 belönat damer och herrar med lika stora prissummor, år 2000 följde Australian open efter och 2007 var det dags för Wimbledon. Ojämställda villkor inom idrotten är ett problem som uppmärksammas regelbundet, exempelvis för några veckor sedan då det svenska fotbollslandslagets VM-plats gav noll kronor i ersättning från Fifa, vilket ledde till hård kritik från bland andra landslagsstjärnan Kosovare Asllani. För några år sedan räknade Buzzfeed på hur mycket herrbasketspelare i NBA i USA tjänade i jämförelse med damernas WNBA och visade bland annat att den då bäst betalade herrstjärnan, Kobe Bryant, under säsongen 2013-2014 tjänade tre gånger så mycket som alla damer i WNBA-serien tjänade tillsammans under samma period.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: