Axel Repka.

Vi kan visa solidaritet med alla som säljer sex – oavsett orsak

2018-09-17 | Axel Repka padlock 1

OPINION

”Om vi skambelägger de med vissa erfarenheter kommer det slå tillbaka på oss alla”, skriver Axel Repka i sitt svar till admingruppen för nätverket #intedinhora angående deras kritik mot Repkas tidigare inlägg om bristen på inkludering i queera rörelser.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-09-04 | ”Det finns inget radikalt med att bana väg för sexindustrin”

2018-08-28 | Inkludera sexarbetare för en sann radikal rörelse!

Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag inte alls nämnde #intedinhora i mitt första inlägg. Jag skrev det utifrån frustration över att sexarbetare är så osynliga i svensk feminism och hbtq-rörelse jämfört med andra länder och bidrog då själv till osynliggörande när jag hade för bråttom.

Tack för att ni korrigerade mitt sakfel och upplyste att ni var med på Revolutionär pride i Stockholm. Jag är imponerad över den massiva mobilisering som #intedinhora har gjort det senaste året. Många berättelser har kommit fram och många har hittat gemenskap och styrka tack vare nätverket vilket är oerhört viktigt.

Men jag vet att vi kan ännu bättre. Vi klarar att hålla fler perspektiv i huvudet samtidigt. Klarar vi inte det är det bara vissa röster som hörs och bara vissa som kan kämpa för sina rättigheter. Mitt syfte med mitt första inlägg var att rikta er uppmärksamhet dit inga röster hörs.

Vilka är det som fortfarande inte blir inbjudna eller till och med nekas deltagande? Hur kan vi ha personer som redan finns i våra rum men inte vågar berätta om hur de tjänar sina pengar av rädsla för vad folk ska säga och risken att bli utkastad ur sin gemenskap? Var är solidariteten då?

Vi måste kunna vara solidariska med personer som har erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering samtidigt som vi är solidariska med personer som av olika skäl väljer att försörja sig genom sexarbete. Om vi skambelägger de med vissa erfarenheter kommer det slå tillbaka på oss alla.

Min kompass i min aktivism och mitt liv har alltid varit att människor ska kunna må bra. De flesta människor vet själva vad som behövs för att de ska kunna göra det. Vissa av oss väljer att sälja sex för att säkra vår försörjning och behöver stöd för att kunna göra det på ett mindre stigmatiserat och säkrare sätt.

Då är min uppgift att ställa mig vid din sida och göra vad jag kan för att du ska kunna driva din kamp för ett bättre liv. Liksom jag ställer mig vid din sida som har blivit tvingad att sälja sexuella tjänster mot din vilja eller i efterhand mår dåligt av att ha gjort det och frågar dig vad du behöver för stöd från mig.

#intedinhora uppmanade mig att lyssna med båda öron. Gör det du också!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20180918 - Helena Brors

Du har uppenbarligen inte läst min kommentar på din första artikel, men jag ska likväl kommentera igen: Vilka är dessa röster som inte hörs? Du, som redaktionen gett slutordet? Fuckförbundet? Feminister för Solidaritet? Rose Alliance? Petra Östergren? Hela den svenska hallicklobbyn hörs sedan flera år tillbaka ljudligt genom texter i denna publikation samt programpunkter och paradsektioner på Stockholm Pride och West Pride. Hur skiljer sig ”att försörja sig genom sexarbete” från #intedinhoras påpekande ”Att sälja sex handlar om överlevnad”? Du går hallickars och torskars ärenden, Axel Repka. Det blir inte mindre uppenbart för att du drar några tomma ord om att lyssna och stå vid prostituerade kvinnors sida.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: