Chefredaktör Anna-Klara Bratt och nyhetsreporter Aleksa Lundberg i poddstudion.

Femperspodden: Anna-Klara Bratt analyserar ett dystert val

2018-09-14 | Aleksa Lundberg padlock

FEMPERSPODDEN/SPECIAL

Efter söndagens val räknas fortfarande rösterna och i skrivande stund verkar det rödgröna blocket ha ett marginellt övertag. Sverigedemokraterna har växt, men inte så mycket som väntat. Vad innebär det låsta läget, med SD som fortsatta vågmästare, för de feministiska frågorna i riksdagen? Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt och reporter Aleksa Lundberg analyserar i Femperspodden valspecial.

FEMPERSPODDEN/Valspecial

Enligt Anna-Klara Bratt är Kristdemokraterna valets stora vinnare, då de för bara några månader sedan förväntades åka ur riksdagen. På valnatten stod det klart att partiet getts 6,4 procent av väljarnas röster, vilket ledde till jubel på den kristdemokratiska vakan. Att just KD och SD gått fram kan från en feministisk vinkel endast anses vara en reaktionär högervåg, menar Bratt.

– Både KD och SD står ju för ett uttalat antifeministiskt och misogynt förhållningssätt. Det är inte bara det att man struntar i de här frågorna, man är aktivt emot frågor som rör abort och kvinnors reproduktiva rättigheter tillexempel, analyserar hon.

Även Centern och Vänsterpartiet stärkte sina positioner med dryga 2 procentenheter vardera. Anna-Klara Bratt ger i podden sin syn på vad det här innebär för regeringsbildningen och analyserar Alliansens retorik om att Vänsterpartiet skulle vara ett ”extremistparti”. Självklart diskuterar Bratt och Lundberg även Feministiskt initiativs kraftiga tillbakagång i riksdagsvalet och försöker sätta fingret på varför partiet inte heller tog ytterligare mandat i kommun-och landstingsvalen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: