Soraya Post (Fi) är ledamot i EU-parlamentet i Bryssel.

Bli en motkraft till rasism och nationalism!

2018-09-11 | Soraya Post padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

Min uppmaning till alla er som tror på alla människors lika värde är: Organisera er! Det är nu vi alla måste enas och skydda vår demokrati och våra rättigheter – de är hotade av rasismen, nationalismen och nazismen, skriver Soraya Post (Fi) med anledning av söndagens valresultat.

Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ och återkommande EU-krönikör i Feminististk perspektiv tillsammans med Linnéa Engström (MP), Malin Björk (V) och Jytte Guteland (S).

Feministiskt initiativ (Fi) behåller eller tar nya mandat i 13 kommuner och därmed kan vi fortsätta vår feministiska och antirasistiska politik i vardagen, där den gör störst skillnad. Tyvärr nådde vi inte riksdagsspärren på 4 procent den här gången men det betyder inte att ett stort stöd för en anti-rasistisk feministisk politik inte finns – tvärtom visar våra kommunala framgångar att många vill se Fi-politik i deras vardag. Vi vet från tidigare undersökningar att 53 procent av kvinnorna tycker att det vore bra om Fi kommer in i riksdagen men i det här valet var det många som var rädda och röstade på något parti som var mer välbekant för att förhindra att Sverigedemokraterna fick mer makt.

Min uppmaning till alla er som tror på alla människors lika värde är: Organisera er! Det är nu vi alla måste enas och skydda vår demokrati och våra rättigheter – de är hotade av rasismen, nationalismen och nazismen. Bli aktiv i en organisation i det civila samhället eller kom med oss i Feministiskt initiativ så behöver du inte bara välja bara en rörelse – vi har våra rötter i den antirasistiska rörelsen, kvinnorörelsen, hbtq-rörelsen, fredsrörelsen och miljörörelsen. Vi är motkraften till rasismen och nationalismen.

Under valkampanjen har vi spridit vår politik genom närmare hundra aktiva lokalavdelningar, hundratals kandidater över hela Sverige som helhjärtat tror på det demokratiska samtalet och mänskliga rättigheter. Stor del av vår politiska organisation bygger på ideella krafter, och denna demokratirörelse kommer att fortsätta sitt arbete för vi har kärleken och tron på en ljus framtid som drivkraft!

Den demokratiska processen är långsam men vi i Fi tänker långsiktigt. Inga rättigheter har vunnits över en natt, de är en konsekvens av långsiktigt arbete. Fi kommer fortsätta att kämpa för ett jämlikt, jämställt och hållbart samhälle. Vi vet att det tar tid att ändra hierarkiska och patriarkala strukturer och maktförhållanden men vi kommer inte att ge upp, vi kommer att kämpa vidare och utmana makten. För vi vet att förändring är möjlig.

Här i Europaparlamentet kommer jag självklart att fortsätta mitt feministiska och antirasistiska arbete. Jag kommer att fortsätta att motarbeta hat, militarism, nationalism och högerextremism och arbeta för att skydda allas mänskliga rättigheter och värde.

Jag kommer aldrig att acceptera normaliseringen av rasism och nationalism varken i Sverige, i Europa eller i resten av världen. Nästa år i maj är det ju faktiskt val igen, denna gången till EU-parlamentet och då kommer vi feminister behövas mer än någonsin!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: