Motdemonstrationen bevakades av poliser och polisbilar som omringade dem.

Stockholm – var var ni?

2018-09-08 | FemPers padlock

INRIKES

– Vi behöver vara många för att vända den här utvecklingen, säger Sissela Nordling Blanco, ordförande i Stockholms stads råd för mänskliga rättigheter.
Hon bevittnade hur tre-fyra unga personer som höll i en prideflagga attackerades vid Alternativ för Sveriges demonstration i Kungsträdgården på fredagen. En demonstration där motdemonstranterna för första gången var färre än de högerextrema, enligt historikern Helène Lööw.

Alternativ för Sverige (AFS) mobiliserade stort för att avsluta sin valturné i Stockholm. Stockholms stad drog sade i sista stund upp avtalet om att hyra ut sina anläggningar i Kungsträdgården. Detta sedan talare från AFS tidigare under turnén anmälts för hets mot folkgrupp.

Polisen gick dock snart ut och påminde om att AFS demonstrationstillstånd på platsen fortfarande gällde. De byggde sin egen scen med stora kraftiga högtalare och hade plakat som hånade folkvalda politiker och invandrare.

Från scenen krävdes att alla folkvalda politiker – från höger till vänster ställs inför riksrätt. Det hävdades att ”återvandring är den enda medicinen för Sverige”. AFS anmäldes under dagen för varumärkesintrång då de hade rest en skylt med Migrationsverkets logotyp men med texten Återvandringsverket.

”En halvmiljon ska utvisas”, lovade en talare och anhängare ropade: ”Ut med packet!” Och talaren svarade: ”Vi kommer att göra det!”


Nolltolerans mot antinazism

Talarna varnade för och hånade ”tokfeminister”, menade att det är deras fel att barn ”hjärntvättas” på dagis eftersom män och kvinnor inte får spela sina roller som de ska: ”Vi ska vara stolta över könsrollerna och stärka dem.” Feminister pekades av flera ut som de onda som gör allt för att förstöra Sverige och ”har infiltrerat universiteten med genusteorier och annat trams”.

Folk som gick förbi stannade häpna, lyssnade och tittade med oroliga blickar. Sedan polisen gripit en person som stod några meter ifrån samlingen och ropade slagord mot nazism och rasism blev stämningen dämpad bland de som stod vid sidan om och tittade. Plötsligt kändes det som att tala mot nazism var ett brott. Den personen kunde inte störa den stora samlingen och hördes knappt. Ändå stormade flera poliser mot hen och några AFS-anhängare gick ur demonstrationen och skrek ”ut med packet” och jublade medan polisen drog hen på marken och förde hen till andra sidan gatan för att köras bort med en av tre polisbilar som kallats till platsen.

Nolltoleransen mot medborgarnas reaktioner och deras rätt att yttra sig och protestera mot den högerextrema samlingen från polisens håll skrämde många av de Feministiskt perspektiv talade med, och har även vittnats om i sociala medier. Senare under dagen bytte polisen taktik och det var dialogpoliser som gick fram till folk som buade eller sade någonting högt, och bad dem att hålla tyst. Men det stoppade inte alla de unga som stod där tappert och ropade slagord mot nazismen och buade åt talarna som hetsade om återvandring.

Lite längre bort hade ett par hundra antirasister samlats, de flesta unga, vid klockan 12. De omringades snabbt av flera polisbilar så att de knappt syntes och hördes. Mindre sammandrabbningar mellan unga antirasister och polisen förekom. Folkmusik mot rasism spelade och folk dansade. Sedan anslöt Liberalernas ungdomsförbund (Luf) med sina plakat och stod vid sidan om motdemonstrationen.
Tydliga vit makt-kopplingar

AFS bildades i mars av politiker som uteslutits från Sverigedemokraterna och partiets tidigare ungdomsförbund SDU. Den antirasistiska stiftelsen Expo, som länge granskat den högerextrema miljön, skriver om hur AFS kopplingar till olika vit makt-grupper blivit allt tydligare. Expo har granskat 44 av partiets 50 riksdagskandidater på sociala medier och av dem hade 28 antingen haft samröre med vit makt-miljön, delat nazistisk eller fascistisk propaganda eller skrivit uppmuntrande kommentarer om rasideologiska grupper. Flera sprider dessutom själva antisemitiska konspirationsteorier och propaganda.

Under sommaren har såväl tidigare sverigedemokrater och nationaldemokrater som personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och det nedlagda nazistiska Svenskarnas parti delat ut flygblad från AFS och kommit till deras torgmöten. Expo konstaterar också att den nyfascistiska identitära rörelsen, som börjat kalla sig alternativhögern, och som skildrades i Uppdrag granskning förra veckan, stödjer AFS. .

Och i Kungsträdgården samlades de alla, även utländska gäster från bland annat italienska Lega nord. Feministiskt perspektiv talade med historikern Helène Lööw, som bekräftar bilden:

– För första gången på de trettio år jag har följt detta är de större än motdemonstranterna. Alla är här, de behärskar scenen helt och hållet.


Hur kommer det sig?

– Alla går på allas, och det här är den stora finalen inför valet. Under hela valrörelsen har de i stort sett inte mött något motstånd.

Bland demonstranterna syns personer som bär både nazistiska symboler och AFS-attiraljer. En man bär både en tröja med bild på Ebba Busch Thor och en AFS-keps.

– Numera vet man inte vem som är vem. Häromdagen var det några från Nordisk ungdom och NMR som var utklädda till moderater. Vi lever också i en värld där ingen vet vem någon är längre. Det är mycket i den här valförelsen som återstår att analysera, konstaterar Lööw.Vid 15-tiden uppstår en situation som leder till flera gripanden. Sissela Nordling Blanco, ordförande för Stockholms stad och företrädare för Feministiskt initiativ (Fi), var på plats och berättar senare i en telefonintervju om incidenten:

– Jag gick egentligen bara förbi Kungsträdgården och hade sett tre-fyra personer hålla i en regnbågsflagga vid utkanten av manifestationen. De hade stått där ett tag. Sedan när jag är på väg därifrån ser jag plötsligt hur de börjar bli omringade av Alternativ för Sverige och hur personer både framifrån och bakifrån börjar sträcka fram en Sverigeflagga över regnbågsflaggan och försöka täcka den, dra ner den. De står där helt ensamma tre-fyra unga personer så jag går spontant fram och hjälper dem att hålla upp flaggan.

– Då går det väldigt fort, det blir som värsta mobben mot oss. De beter sig som fotbollshuliganer, är väldigt aggressiva, börjar skrika att vi ska åka hem och ”ut med packet”. Det blir väldigt våldsamt. Sedan kommer polisen och försöker ställa sig emellan och få bort oss.

– Det jag reagerade på var hur våldsam den här gruppen var och att jag såg personer som deltog i manifestationen heila till varandra utan att bli omhändertagna. Det här tycker jag är väldigt allvarligt. Det visar på en förskjutning som skett där rasism blivit allt mer accepterat, och den här typen av hets mot folkgrupp får förekomma och det är inte acceptabelt.

Händelsen filmades av en privatperson och har fått stor spridning i sociala medier. Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, kommenterar insatsen i Dagens nyheter:

– 15.08 var det en del oroligheter. Vi gick in och avstyrde det bråket. För oss var det ganska oklara omständigheter. En greps för våld mot tjänsteman, och två för främjande av flykt.


Stå emot enda alternativet

I rapporteringen om vilka som förts bort av polis beskrivs de som genomfört protesterna som unga kvinnor. Bland annat en som höll upp en prideflagga från stora scenen i Kungsträdgården, den som AFS avbokades ifrån, men också en som tog mikrofonstativet från en trubadur på AFS egen scen.

– Det är ofta kvinnor, queers, minoriteter och andra som är måltavlor för fascismen som reagerar först eftersom det här är ett hot mot våra liv, säger Nordling Blanco som inte ser något alternativ för den som inte vill låta Stockholm tas över av rasister än att stå emot.

– Vi måste göra motstånd och finnas där, markera en gräns. Vi måste fortsätta göra det och gå ihop för vi behöver vara många för att vända den här utvecklingen och vi hittar styrka i varandra.På söndag är det val och då framhåller Sissela Nordlig Blanco vikten av att de som har en röst går och röstar.

– Här i Stockholm har vi haft ett rödgrönrosa samarbete som har satt mänskliga rättigheter högt på agendan, och det har vi från Feministisk initiativ för avsikt att fortsätta göra. Det enda sättet att möta det här är att fortsätta föra en antirasistisk politik. Istället för att anpassa sig och gå dem till mötes måste man fortsätta arbeta för att stärka de mänskliga rättigheterna, demokrati, nationella minoriteters rättigheter och allt annat som är den raka motsatsen till vad de här krafterna vill göra.

Tanken var att AFS avslutning på valturnén i Kungsträdgården skulle bli en maratonmanifestation och polistillståndet gällde från början 12-22, men fler än några hundra blev de aldrig och klockan 17.30 hade de sista talen hållits.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: