Birgitta Dahl

Birgitta Dahl: ”SD måste bekämpas till varje pris”

2018-09-07 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

På söndag är det val i Sverige och rasistiska Sverigedemokraterna (SD) ser ut att bli större än någonsin, med ett ökat väljarstöd på 5,6 procentenheter i opinionsmätningarna sedan förra valet. Vad innebär detta för demokratin? Feministiskt perspektiv frågade Birgitta Dahl (S).

När före detta talmannen i riksdagen, Birgitta Dahl (S), var ung fanns ingen sexualupplysning i skolorna, det var svårt att få tag på preventivmedel och aborter var förbjudna. Ensamstående mammor och deras barn behandlades illa och chanserna att klara sig utanför de hårt rådande familjenormerna var små.

– Det var ju ett våldsamt hyckleri på det sexuella området, berättar Dahl för Feministiskt perspektiv. Man förtalade kvinnor på ett gräsligt sätt, framförallt framstående kvinnor. Vi fick lära oss att om vi utsattes för sexuella övergrepp, så var det ”vårt eget fel”. Vi hade då ”uppträtt utmanande” och ”uppmanat mannen till synd”. Det här är ju bakgrunden till #metoo-rörelsen. Det var en förskräcklig tid och den ligger bara en generation tillbaks.

Det är den här tiden som SD vill tillbaka till, menar Dahl.

– De vill ju återföra det gamla orättvisa samhället med klasskillnader, rasskillnad och kvinnoförtryck. Det är en alldeles förfärlig utveckling. De vill ha ett samhälle styrt av vita män med mycket obehagliga åsikter. Jag ser med förskräckelse på det som sker och tycker att alla har en uppgift att, till varje pris, bekämpa dem.

Birgitta Dahl var starkt kritisk när Björn Söder (SD) 2014 tilldelades posten som andre vice talman.

– De får absolut inte ha talmansposten. De är ju emot demokratin och talmannen och vice talmännen är de främsta företrädarna för svenskt folkstyre.

I en intervju i Feministiskt perspektiv från 2014 menade Dahl att "man måste hålla SD borta från att leda viktiga debatter där de har möjlighet att synas, och debatter i känsliga ämnen som rör mänskliga rättigheter och demokrati.” Men så blev det inte , och hon beklagar att det egna partiet var med och bidrog till utvecklingen.

– Jag anser att det här har blivit felaktigt skött och jag är mycket kritisk mot det.

Om det blir så att SD växer i och med söndagens val måste de demokratiska partierna gemensamt förhindra att SD får inflytande över realpolitiken.

– De kommer ändå inte att få mer än omkring 20 procent, kanske något mer, och då finns ju en absolut majoritet emot dem. Då måste de demokratiska partierna i riksdagen gemensamt på alla sätt förhindra deras inflytande. Och det betyder alltså att jag är mycket kritisk till att Moderaterna och Kristdemokraterna har visat prov på att de inte riktigt är att lita på där.


Hur tycker du ditt parti, Socialdemokraterna, sköter sig på det området?

– Bortsett från att SD gavs vice talmansposten, för där medverkade ju mitt parti, tycker jag att de har skött konfrontationen med SD bra.

Birgitta Dahl var med och genomförde jämställdhetsreformerna under 60-och 70-talen, vilket inte gjordes i en handvändning. Eftersom riksdagen på den tiden till stor del bestod av män, som själva saknade erfarenhet av förtryck, var motståndet starkt.

– På den tiden kämpade vi länge för att våldtäkt i äktenskapet skulle rubriceras som våldtäkt. Det ansågs fortfarande som att kvinnan var mannens egendom och att han hade rätt att tvinga sig på henne. Det tog åratal att få igenom det beslutet i riksdagen. Vi har mycket att förlora på att den tidens tankar förs upp till maktpositioner igen.

En följd av jämställdheten är att vi i dag har bättre kompetens och bättre företrädare på olika förtroendevalda poster, anser Dahl.

– I det gamla samhället var det gammelmodiga män med gammelmodiga åsikter som styrde. De visste ju ingenting om den sociala verkligheten. De visste ingenting om hur vardagsliv fungerar, skolor, daghem, sjukhus eller åldringsvård. De var okunniga om det de skulle fatta beslut om. I och med jämställdheten har vi fått en majoritet, med jämställda kvinnor och män, i de beslutande församlingarna som har den kompetens vi behöver för att kunna fatta beslut. Det har inneburit en viktig demokratisering, det har stärkt de demokratiska institutionerna.


Så representation är en förutsättning för demokrati?

– Jaja, visst! Och männen har ju utvecklats till bättre människor tack vare jämställdheten, slår Birgitta Dahl fast med eftertryck.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: