Kosovare Asllani.

Klara för VM men striden för bättre villkor fortsätter

2018-09-06 | Bella Frank padlock

SPORT

Sverige övertygade i den avgörande VM-kvalmatchen mot Danmark i tisdags och är klara för VM i Frankrike 2019. Samtidigt fortsätter kampen utanför planen. VM-platsen ger noll kronor till kassan och nu trappas striden för bättre villkor för damfotbollen upp. Spelarfacket Fifpro öppnar för en möjlig global strejk – som en sista utväg – och spelare som Kosovare Asllani och Nilla Fischer är hårda i sin kritik av Fifa.

Sverige dominerade matchen igenom mot ett Danmarks vars stjärnor Pernille Harder, nyligen utsedd till Europas bästa spelare, och Nadia Nadim inte fick till spelet mot det svenska försvaret. Matchen stod 0-0 i halvtidsvilan, ett resultat som hade räckt för att få Sverige till VM men i andra halvleks första minut spelade Kosovare Asllani fram Sofia Jakobsson som lade bollen i bortre stolpen och gav Sverige ledningen med 1-0 vilket också blev slutresultatet. Sofia Jakobssons klubblag är Montpellier i Frankrike och hon ser nu fram emot ett VM i sitt andra hemland:

– Det känns så klart jättekul och det är något jag drömt om sedan jag blev skadad och kommit tillbaka. Det ska bli fantastiskt kul att uppleva ett mästerskap på ”hemmaplan” så att säga, säger Sofia Jakobsson till C-more efter matchen.

Glädjeyra följde, men smolk i bägaren är på nytt de ojämställda villkoren inom fotbollen som bland annat manifesteras i internationella fotbollförbundet Fifas ersättningar. Fifa delar inte ut någon ersättning alls till de landslag som kvalar till VM, till skillnad från kval till herr-VM som gav det svenska landslaget 80 miljoner kronor. En av de som har reagerat med ilska och som har kritiserat Fifa länge är mittfältaren och Diamantbollenvinnaren Kosovare Asllani som flaggar för att det är dags att sätta hårt mot hårt:

– Man måste agera om man ska få resultat, för Fifa verkar inte vilja ge oss det självmant. Vi är i VM och klart som fan vi vill spela men inte till vilka förutsättningar som helst, säger hon till Sportbladet.

– Det är pinsamt hur de fördelar det, de går väl till och med plus. Tar alla rättighetspengar, medan vi inte får någonting. Speciellt klubbarna, det är katastrofalt. Det måste uppmärksammas. Som sagt, vi har makten. Vill man att någonting ska förändras så har vi chans att göra det nu.


”Investera nu”

Hon har ofta kritiserat Fifas ojämställda villkor. För ett år sedan ifrågasatte hon i ett Twitterinlägg att Fifa lade ner 4,5 miljoner dollar för sin fotbollsgala samtidigt som den globala budgeten för 209 förbund för damfotbollen landade på 5,1 miljoner dollar. När Fifas presstjänst svarade att de sammantaget lägger ner betydligt mycket mer pengar på damfotbollen replikerade Kosovare Asllani:

”Jag tror att ni missförstod min poäng, problemet är inte hur mycket ni lägger på galan, utan hur lite ni lägger på att utveckla damfotbollen. Ni måste investera i oss för att hjälpa oss att växa, den lilla summa ni lägger på oss nu är inte tillräcklig. Vår tid är nu, tidpunkten för att investera i oss är NU.

En annan som reagerat på Fifas olika ersättningar för VM-kval är backen Nilla Fischer som pekar på att Fifa å ena sidan säger att de ska satsa mer på damfotbollen å andra sidan inte skjuter till tillräckligt med pengar:

– Det är så jävla tråkigt. Helt ärligt så blir jag så jävla trött på det, jag kan inte fatta hur Fifa tänker, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Jag tycker att de ska skämmas.


Global strejk möjlig

Just nu förhandlar spelarfacket Fifpro med Fifa om förbättrade villkor. Spelarfackets ordförande för damfotboll, tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson, säger i en intervju med Radiosporten att strejk – även om det vore en sista utväg – finns på kartan och i så fall en omfattande sådan:

– Så klart så tittar vi på alla alternativ, och skulle det bli en strejk så blir det på global nivå, och då är det klart att det kommer att ledas av oss. Men strejk är ju alltid det sista man tar till, och något man hoppas att man undviker i alla lägen, säger hon till Radiosporten.

Fokus riktas också mot Svenska fotbollförbundet (Svff) liksom det svenska herrlandslaget i fotboll. Svff:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till SVT sport att det går att utifrån ett marknadsperspektiv förstå att det är skillnader i ersättningar till dam- respektive herrlag men inte den enorma skillnad som i dag råder, och att Svff arbetar för att förändra det i Fifa:

– Vi driver den här frågan och har gjort så ganska länge i olika forum. Nu uppmärksammas det i samband med att vi tagit oss till VM, men vi har skrivit brev, verkat i olika forum och möten, där vi driver frågan på olika sätt.

Fotbollsjournalisten och författaren Olof Lundh anser att Svff kunde göra mer och menar också att herrlandslaget skulle kunna visa solidaritet i både ord och handling. Han pekar på att våra grannländers herrlandslag på olika sätt bidragit till att ge damlandslagen bättre förutsättningar: ”Se och lär av de finska och norska herrlandslagen i stället. Där såg herrspelarna till att ordna jämställdhet. Om nu inte SvFF kan göra det i Sverige så hade Andreas Granqvist och co. kunnat ta tag i det och se till att jämna ut skillnaderna en gång för alla.”, skriver han på sin blogg i Fotbollskanalen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: