Rinor Dragaj och Diana Barazi (som inte vill vara med på bild) kampanjar i Hermodsdal.

Ambassadörer för demokratin

2018-09-06 | Jenny Lind padlock

INRIKES

I Malmö är valdeltagandet lägre än riksgenomsnittet och skillnaderna är stora mellan stadsdelarna. Flera föreningar har kraftsamlat för att öka det allmänna valdeltagandet, men bland förstagångsväljare särskilt.
– Förändringar tar tid och demokrati är det bästa sättet att arbeta för att uppnå en förändring, säger Diana Barazi, valambassadör för Tjejer i förening.

FAKTA/Kraftsamling för demokratin:

Malmedalen anordnas av Rörelsen gatans röst och ansikte (RGRA) en verksamhet som bedriver aktiviteter för och med unga i Malmö.

Tjejer i förening är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som jobbar aktivt för att främja jämlikhet och jämställdhet.

Valdeltagande i riksdagsvalet 2014: riksgenomsnitt 85,8; i Malmö 79,7 – en skillnad på 6,1 procentenheter.

På ett myllrande Hermodsdals torg i Malmö träffar Feministiskt perspektiv två valambassadörer från Tjejer i förening. De är själva förstagångsväljare och båda uppfylls av ett stort rättvisepatos. Diana Barazi och Rinor Dragaj står båda stadigt och rakryggat när de intensivt förklarar sitt viktiga arbete som ambassadörer för demokratin i Sverige.

– Vi har nu täckt hela Malmö, vi har till och med varit ute i Limhamn. Det är kul att vi har lyckats nå så många människor – vi har arbetat hårt! Jag tror också att många har förstått allvaret, för om du inte röstar använder jag din tystnad. En polare sa att han inte skulle rösta och då sa jag till honom ”Om du inte röstar ska jag använda din tystnad” och då var han tyst i kanske två minuter innan han sa ”Fan heller att du ska få använda min röst”, säger Rinor Dragaj, valambassadör för Tjejer i förening.

I Malmö är valdeltagandet lägre än riksgenomsnittet och skillnaderna är stora mellan stadsdelarna. Några minuters resa mellan stadsdelar kan höja eller sänka valdeltagandet från att knappt hälften röstar till att majoriteten röstar.


Kan relatera

I Hermodsdal där valambassadörerna ska arbeta när vi träffar dem är valdeltagandet särskilt lågt, knappt hälften av alla röstberättigade gick till valurnorna 2014. Med ett valdeltagande på 48,2 procent utmärker sig stadsdelen nationellt.

– Vi har gjort vårt bästa och jag tror att det kommer att synas i statistiken också. Vår målbild är att öka valdeltagandet till 100 procent, säger Diana Barazi från Tjejer i förening.

Sedan i somras har flera föreningar varit synliga och arbetat med uppsökande verksamhet på stan för att nå medborgare som inte tänkt rösta.

Bland förstagångsväljare i tidigare val har intresset varit särskilt lågt i Malmö.

– Kunskapen om politik och det demokratiska systemet är för dålig bland elever. Jag tror att många unga tycker politik är tråkigt och jag kan också relatera till det. Mycket handlar om när du får lära dig om politik i skolan. Många har inte ens samhällskunskap på schemat. Hur ska du då kunna ta ett beslut och delta i demokratin?, säger Diana Barazi.


I demokratins namn

Titeln valambassadör är en relativ ny företeelse och något som Tjejer i förenings funktionärer har fått erfara.

– När jag har pratat med kompisar om att jag är valambassadör frågar de alltid vad det innebär. Det är en bra titel för vi får hela tiden förklara och berätta om valsystemet, säger Diana Barazi och fortsätter:

– Tankesättet som många unga har är att förändring sker över en natt. Det gör det inte. Vi brukar säga att förändringar tar tid och demokrati är det bästa sättet att arbeta för att uppnå en förändring. Min funktion som ambassadör är att uppmärksamma hur processen fungerar, säger hon.

För att nå ut till så många som möjligt har ambassadörerna med sig material om valprocessen på tio olika språk, därtill har de sina egna språkkunskaper för att kunna nå ut ytterligare.

Förutom svenska och engelska har Rinor Dragaj och Diana Barazi tillsammans med sig albanska, bosniska och arabiska. Men ibland räcker inte ens denna språkrepetoar.

– Det blir också mycket teckenspråk när inget annat finns, säger Diana Barazi och pekar på valmaterialet och de båda skrattar högt.


Föreningar på fältet

I Malmö har föreningslivet kokat av engagemang. Tjejer i förening och föreningen Zigzag har haft fullt med aktiviteter för att nå ut till så många medborgare som möjligt. Stadsbibliotekets verksamhet Krut har haft fullt upp med att engagera ungdomar i aktiviteter.

Under sommaren gick även pilotprojektet Malmedalen av stapeln 18-26 augusti. Ungefär 50 år efter Olof Palme stod på ett lastbilsflak och agiterade i Almedalen bildades Malmedalen, som skulle rikta strålkastarna på Malmö.

Det är Rörelsen gatans röst och ansikte (RGRA) som skapat Malmedalen, en politisk festival av folket för folket. Festivalgeneralen Christian Glasnovic är mycket nöjd med slutresultatet. RGRA räknade med ungefär 400 besökare om dagen men arrangemanget lockade i snitt 550 personer om dagen.

– Jag har gjort ett par Almedalen genom åren. Och det är inte för mig, eller för folk. Det är för en viss typ av människor. Så 2017 fick jag idén att vi skulle ha ett Malmedalen i stället. Av folk för folk, säger Christian Glasnovic och fortsätter:

– Vi valde Rosengård och Vänskapsparken på grund av det låga valdeltagandet. Och för att politiker generellt inte är intresserade av ytterstadsområden. Men vår verksamhet utgår också från von Rosens väg (i stadsdelen Rosengård, skribentens anm) så det låg också nära till hands.


Det finaste någon kan ge

I Malmö får 10 592 förstagångsväljare rösta för första gången 2018. I Herrgården, i stadsdelen Rosengård där Malmedalen gick av stapeln, har valdeltagandet varit lågt precis som i Hermodsdal. I stadsdelar där valdeltagandet är lågt är det särskilt lågt inom gruppen förstagångsväljare.

RGRA:s målgrupp är unga mellan 16 och 25 år. Och de når ut till många. Allt krut under sommaren har lagts på Malmedalen men föreningen har också producerat radio, tv och media.

– Inför valet har vi haft en tidning som presenterar alla politiska partier. Sedan gjorde vi även piloten till programmet ”Jag röstar” som visas på SVT. Vi har också vår radioshow, Whats up radio, som vi sänder live på Facebook. Vi får stor spridning på vårt material, säger Christian Glasnovic.

Valambassadörerna Diana Barazi och Rinor Dragaj är båda hoppfulla inför framtiden.

– Jag kommer alltid att arbeta för att påverka samhället till det bättre. Jag tror också att det är möjligt att ge människor hopp med hjälp och drömmar. Nu när vi har varit ute till exempel har jag träffat många som är hemlösa som inte tänkt rösta. Om jag kan få den personen att engagera sig har jag i alla fall gett det finaste som en kan ge en annan människa, säger Rinor Dragaj.


Nu räcker det

Efter vår intervju fortsatte Rinor Dragaj och Diana Barazi sitt arbete. En timme efter att vi hade skilts åt sköts en ung man till döds i stadsdelen. Andra valfunktionärer var på plats i området och befann sig några sekunder från mordplatsen.

Med några dagar kvar till valdagen ställs nu två utomhusaktiviteter in för att inte riskera funktionärernas trygghet.

– Vi ställer in två arrangemang utomhus, detta är aktiviteter som inte var inplanerade från början, men som vi ställer in för jag inte kan riskera att något händer mina anställda. Hela situationen är katastrofal för vår stad och för samhället, säger Hyrije Matarova, projektledare Tjejer i förening, ABF Malmö.

– Detta var den andra incidenten av det här slaget och vi har redan gjort massor utöver vad som vi hade tänkt oss från början. Att vi ställer in två arrangemang är inte en stor grej, men nu räcker det. Det ska vara tryggt att gå till jobbet för mina anställda.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: