Hockey: Linköping söker revansch på Luleå

2018-09-03 | Bella Frank padlock

SPORT

Hockeymatcher från SDHL kommer även denna säsong att visas på C-more. Det var en av nyheterna när hockeyligan hade upptaktsträff på måndagen. På fredag spelas säsongens första match när Linköping tar emot regerande mästarna Luleå vars tränare Fredrik Glader berättade om hur de jobbat för att deras spelare ska få bättre förutsättningar.

Flera av lagen har dragits med skador under försäsongen och har inte haft fulltaliga lag på isen under träningarna. På frågan var lagen står så här inför säsongstarten var det därför många av tränarna som placerade sitt lag någonstans i mitten som svar på frågan om var laget befinner sig just nu.

– Det är tidigt på säsongen, vi är inte vårt bästa just nu. Vi är någonstans på fem-sex, säger Madeleine Östling, tränare för Linköping om var på en tiogradig skala laget befinner sig.

– Vi har inte haft fullt på isen än, säger Madeleine Östling på upptaktsträffen som direktsändes via länk på svenskhockey.se.

Linköping förlorade SM-finalen mot Luleå i våras, men har nu siktet på att återta guldet som de senast vann 2015. Liksom flera andra lag har Linköping förlorat nyckelspelare som exempelvis rutinerade Denise Altmann som är den mest framgångsrika spelaren i SDHL (och tidigare Riksserien) någonsin med 269 gjorda mål. Hon meddelade i april i år att hon avslutar sin karriär och samtidigt förklarade Linköping att hon i stället kommer att gå in och förstärka ledningen som assisterande tränare.

– Vi är glada att få ha kvar henne i föreningen. Det är tråkigt att vi tappar henne på isen men hon kommer att fortsätta att bidra i båset och utveckla spelarna, säger Madeleine Östling.

Linköpingsbacken Anna Kjellbin som gör sin nionde säsong i Linköping fanns också på plats och hon förklarade också att laget hungrar efter revansch efter vårens förlust mot Luleå:

– Vi lärde oss mycket när vi föll, vi tar med oss det.


”Måste hitta balans”

Även Djurgården har haft en del skadeproblem:

– Att hålla alla krya och friska är den största utmaningen. Vi måste hitta balansen eftersom de inte bara spelar hockey utan studerar och jobbar vid sidan av, säger Djurgårdens tränare Alana Blahoski.


Patricia Aphrem är ett av Djurgårdens nyförvärv. Foto: Bella Frank


Djurgården har också flera nya spelare, bland dem backen Wilma Germundsson Wäng och forwarden Patricia Aphrem som kommer från SSK. Patricia Aphrem blev klar för Djurgården i augusti. På plats under upptaktsträffen var Julia Östlund vars förra säsong var ojämn efter att hon kom tillbaka efter ett skadeuppehåll.

– Det känns som jag har mer erfarenhet nu, svarar hon på frågan om det är samma Julia som innan skadan då hon fick en fraktur i benet och två ledband i foten avslitna. Hon förklarar att hon och laget har jobbat mycket med den mentala biten.

– Jag vill bidra mer till laget än jag gjorde förra säsongen. Vi har fått in nya spelare i laget och jag vill ta en större roll i laget.

På en medskickad fråga från HV71-spelaren Fanny Rask om hur hon tog sig igenom den tunga skadeperioden svarar hon:

– Lagkamraterna och kärleken till sporten, och att svensk damhockey ska gå framåt.


Ny erfarenhet

Regerande mästarna Luleå spås vinna även denna säsong, enligt en enkät under upptaktsträffen. Luleås tränare Fredrik Glader berättade att laget under denna säsong framför allt kommer att träna på förmiddagarna i stället för sena kvällar som annars ofta är fallet för damspelare när det är ont om träningstider.

– Vi har kommit långt i att skapa bra förutsättningar.

– Det handlar om att få bättre återhämtning. Måndagar kommer vi ha kvällsträningar på grund av restider på helgerna men jag tror att det blir ett drägligare liv, säger han och förklarar att det annars blir något av ett ekorrhjul när det enbart är kvällsträningar som gäller för att därefter komma hem sent, äta och lägga sig att sova, utan möjlighet att exempelvis umgås med familj och vänner.

– Vår målsättning är att de ska kunna ha hockeyn som arbete, fortsätter han och hoppas att C-mores fortsatta satsning på att visa hockey i tv kan komma att innebära större intresse från både publik och sponsorer.

Luleå kommer också att resa till USA för att delta i Champions cup. Backen Johanna Fällman är glad över möjligheten att få spela där:

– Det är en helt ny erfarenhet för mig och många andra lag som inte varit över överhuvudtaget, mycket nytt, blir en stor lärdom för alla att se hockeykulturen, de har ett rakare spel, säger Fällman som själv spelat collegehockey i USA i tre år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: