Kerstin Säthil ville markera allas lika rätt att leva efter valnämndens agerande i Mölnlycke, men attackerades av SD-anhängare.

När regnbågen anses radikal övergår oron inför valet i skräck

2018-09-01 | Kerstin Säthil padlock

OPINION

”På bara en vecka har regnbågsflaggan blivit radikal i mina händer. Våra rättigheter kan inte tas för givna när Sverigedemokraterna och deras väljare med våld och censur vill ta mina rättigheter ifrån mig”, skriver Kerstin Säthil och påminner om den kamp vars resultat nu står på spel och måste försvaras.

Kerstin Säthil, styrelseledamot i Lesbisk makt

Förra veckan rensades biblioteket i Mölnlycke på prideflaggor och andra regnbågssymboler eftersom lokala sverigedemokrater kallade dem propaganda. Denna vecka utsattes jag och mina vänner för våld av anhängare för samma parti under deras torgmöte i Göteborg. Anledningen: vi höll i en prideflagga. Tidigare var vi oroliga inför valet – nu är vi livrädda.

Bara några veckor efter att Europride avslutats i Göteborg har jag och andra hbtq-personer blivit smärtsamt medvetna om att vi fortfarande måste kämpa för att omfattas av grundläggande mänskliga rättigheter. Den 24 augusti tvingades Mölnlycke bibliotek att plocka bort alla regnbågssymboler. Biblioteket används för förtidsröstning i Härryda kommun. Flaggorna plockades ned sedan Sverigedemokraterna i kommunen kallat symbolen för ”politisk propaganda”.

Politisk propaganda är inte tillåten i vallokaler, vilket länsstyrelsen höll med om. Valnämnden i kommunen, som leds av Moderaterna, höll med SD och beslutade att flaggorna skulle bort. Ett par dagar senare backade nämnden och ändrade sig – flaggan ansågs inte vara politisk propaganda. Ett beslut som Sverigedemokraterna överväger att överklaga.

Här kan det vara bra att påminna sig om flaggans betydelse. Hbtq-rörelsen använder flaggan sedan 1970-talet för att markera inkludering, för att markera att alla människor – oavsett sexualitet eller sätt att uttrycka kön – har lika rätt att leva i vårt samhälle.

Vi har fått våra rättigheter genom att kämpa, eftersom många inte anser det självklart att vi ska kunna leva fritt och tryggt. Transpersoner tvångssteriliserades fram till 2013 och personer med intersexkön har fortfarande inte rätt att bestämma över sina kroppar som barn. Vår rätt att få barn genom insemination skiljer sig beroende på var i Sverige vi bor. Vi påminns dagligen om att våra liv bryter mot normen. Att biblioteket i Mölnlycke markerar att vi har samma rättigheter som alla andra är symboliskt och därför viktigt.

Mot bakgrund i det som hände i Mölnlycke var det angeläget att i tisdags gå till nationella SD:s torgmöte för att med prideflaggan i hand påminna om vår rätt att leva här. Så snart jag och mina vänner vecklat ut flaggan i folkmassan blev vi knuffade och tacklade från alla håll. En person som kom emot flaggan ryggade och gjorde en äcklad min. När vi stod stilla började en kvinna försöka rycka flaggan ur min flickväns händer med orden ”ni stör”. När min partner inte släppte drog kvinnan henne i håret och tog tag i hennes hand för att med våld få henne att släppa flaggan.

På grund av den våldsamma och hotfulla situationen gick vi till en annan plats med flaggan. Återigen blev vi hårt knuffade av Sverigedemokraternas anhängare och en vän fick frågan om hon stödjer pedofili. Skärrade och med gråten i halsen, men stärkta i övertygelsen om att vi måste fortsätta kämpa, stod vi kvar under hela mötet.

Utifrån den starka koppling flaggan har som symbol för våra mänskliga rättigheter kan och vill jag inte förstå hur någon kan läsa flaggan som vänsterpolitisk. Under Europride nyligen fanns som vanligt många partier representerade, både från höger och vänster. På detta sätt har det sett ut länge i Prideparader i Sverige. Vi gick till torgmötet för att uppmärksamma händelsen i Mölnlycke och markera vår rätt att finnas – inte för att skrika vänsterpolitiska slagord.

Jag är chockad över att den flagga som markerar att alla människor har rätt att älska vem de vill och klä sig eller uttrycka sitt kön hur de vill ses som så radikal och hotfull att medelålders sverigedemokrater kan tänka sig att ta till våld för att ta flaggan ifrån oss och få oss ur deras åsyn.

På bara en vecka har regnbågsflaggan blivit radikal i mina händer. Våra rättigheter kan inte tas för givna när Sverigedemokraterna och deras väljare med våld och censur vill ta mina rättigheter ifrån mig. Jag hoppas att de misslyckas och kommer att fortsätta kämpa för min och andras rätt att leva.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: