Kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Kulturministern försvarar Miljöpartiets kompromisser

2018-08-31 | Aleksa Lundberg padlock

FEMPERSPODDEN/SPECIAL

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) gästar Femperspodden special i ett nytt avsnitt med Aleksa Lundberg för att både prata om tiden då hon jagade tunnelbaneresenärer för att få dem att köpa rättvisemärkta bananer och den snart avslutade mandatperioden som minister.
– Vill man ha makt och inflytande bör man också kunna förhandla, slår hon fast.

FEMPERSPODDEN/Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke (MP) vill inte vara en del av en opposition som ”bara står vid sidan av och skriker”. Hon är tydlig med att helhjärtat stå bakom Miljöpartiets kompromisser i regeringsställning, trots att dessa bland annat lett till en striktare flyktingpolitik. En stor del av den flyktingpolitik regeringen förhandlat fram är hon starkt kritisk till, men utan Miljöpartiets påverkan hade den varit ännu striktare, menar hon.

– Man behöver kunna kompromissa med partier som vill annat, annars får man inget inflytande. Många av dem som står vid sidan om och skriker, de har ju inget att säga till om. Kanske om de får 51 procent av väljarnas röster någon gång, men den sannolikheten är väldigt liten. Man spelar ut sig själv och blir någon andra inte kan samarbeta med, säger Bah Kuhnke.


Samtidigt växer SD och kan luta sig mot att de är ensamma om att ”vilja gå hela vägen” till stängda gränser. Spelar inte den förda politiken SD i händerna?

– Jag håller i grunden med om att det spelar rasisterna i stort i händerna.


Och ändå står du bakom en sådan politik?

– Ja, ändå står mitt namn under en politik som annars hade varit ännu värre. Vi hade ju kunnat hoppa av, det fanns några som ville det, och istället stå vid sidan om och säga ”det var inte vi”. Men då hade den striktare lagen kanske inte varit tillfällig. Då hade vi inte lyckats se till att tusentals barnfamiljer faktiskt har fått stanna, replikerar kultur- och demokratiministern.

Alice Bah Kuhnke svarar även på frågor i podden om hur det kommer sig att LSS försvagas och berättar om livet innan politiken, då hon jagade tunnelbaneresenärer i hopp om att få dem att välja rättvisemärkt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: