Storstrejksmöte i Lill-Jansskogen i Stockholm, 1909.

Tvärfacklig mobilisering för strejkrätten i Stockholm

2018-08-24 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

På lördag den 25 augusti planeras en massaktion grundad på civil olydnad och direkt aktion mot makthavarna på arbetsmarknaden utanför LO-borgen på Norra Bantorget i Stockholm. Bakom manifestationen ligger tvärfackliga nätverket Strike back som mobiliserar fackliga organisationer mot inskränkningar av strejkrätten.

Nätverket Strike back anser att förslaget som parterna på arbetsmarknaden enades om i början av juni innebär en historisk inskränkning av strejkrätten. Bland annat kan fackförbund hindras från att vidta stridsåtgärder i ”andra syften än att uppnå kollektivavtal med fredsplikt”.

”Makthavarna på arbetsmarknaden, det vill säga toppskiktet i de centrala fack- och arbetsgivarorganisationerna, är överens: Strejkrätten ska begränsas”, skriver nätverket i informationen om evenemanget på Facebook, och fortsätter:

Just detta har näringslivets kampanjat för i decennier och det är en skam att LO, TCOs och SACOs ledning gett efter, särskilt som de inte ens har de egna medlemmarna med sig.

13 av 14 LO-förbund har uttalat sig emot förslaget men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tänker gå vidare med förslaget. Nu hoppas arrangörerna att lördagens demonstration i centrala Stockholm ska bli den största hittills till försvar av strejkrätten:

”Så vitt vi vet har det heller inte skett en så bred tvärfacklig manifestation i Sverige sedan mordet på Björn Söderberg 1999.”


”Vi är oerhört oroliga, upprörda och besvikna”

En av talarna på manifestationen vid Norra Bantorget är Eva Karlsson som representerar Vårdförbundets avdelning i Västerbotten, med 5 100 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som medlemmar.

– Anledningen till att vi inom Vårdförbundet Västerbotten engagerar oss i den frågan är att inskränkningen av strejkrätten är en högst allvarlig fråga för hela fackföreningsrörelsen. Vi är rädda att förslaget kommer få allvarliga konsekvenser för hela den svenska arbetarrörelsen. Vi är rädda att det här är bara början, och att inskränkningen öppnar dörren för fler försämringar. Det är därför vi ser motståndet mot inskränkning av strejkrätten som en solidarisk fråga och det är därför vi samarbetar med andra fackförbund, säger Eva Karlsson till Feministiskt perspektiv.


Vilken roll har Vårdförbundet spelat i förhandlingar kring förslaget?

– Vårdförbundet med 114 000 medlemmar tillhör TCO som centralt godkänt förslaget. Allt gick fort och medlemmarna, särskilt i Västerbotten, är besvikna och starkt kritiska eftersom det inte förekommit några lokala diskussioner om förslaget.

Eva Karlsson anser att inskränkt strejkrätt kan utnyttjas på olika plan, bland annat underlätta och öppna dörren för oseriösa fackförbund. Hon nämner risken med utvecklingen av så kallade gula fackföreningar som redan finns i andra länder, till exempel Danmark.

– Sådana fackförbund ger arbetsgivarna möjligheten att välja att ingå kollektivavtal med den fackförening som ”säljer sig billigast”. På svensk arbetsmarknad ser vi allt fler nya branscher inom alla områden som inte är bekanta med fackliga traditioner och då dyker det upp nya fackförbund som inte alls har möjlighet att påverka arbetsvillkoren, och detta är en mycket oroande utveckling.

Därför tycker Eva Karlsson att regeringens förslag är särskilt farligt på dagens arbetsmarknad. Dessutom ser hon det som alarmerande med tanke på eventuell politisk turbulens efter valet.

– Nu är det val, vi vet inte utgången av det valet, vi vet inte vad ett sådant förslag får för faktiska konsekvenser. Risken är stor att det här bara blir början, att förslaget leder till ännu fler försämringar. Den solidariska grundtanken, som ligger bakom lördagens fackliga samarbete, är därför väldigt viktig just nu, säger Karlsson.

Eva Karlsson, sjuksköterska och initiativtagare till bildandet av Nätverket försvara strejkrätten i Västerbotten.


Kamper som hänger ihop

Samma dag och samma tid som Nätverket strike back mobiliserar för strejkrätten har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått demonstrationstillstånd för att marschera på Kungsholmen i centrala Stockholm. Något som uppfattas som en provokation av många både inom arbetarrörelsen och vänstern.

”Det är ingen slump att NMR vill ut och marschera den 25 augusti. Det är inget nytt att de visar sina fula trynen när arbetarklassen demonstrerar. Varje gång arbetare för sin egen talan kommer nazister för att skrämmas och tysta ner. Men vi låter oss varken skrämmas eller tystas”, skriver Kämpa STHLM.

Kämpa STHLM arrangerar gatufester i anslutning till Strike back-demonstrationen och olika aktiviteter planeras för en antifascistisk gatufest som sträcker sig från Kungsholmstorg, längs Norr Mälarstrand, St Eriksgatan och tillbaka längs Hantverkargatan.

”Vi tänker inte låta nazisterna få utrymme: Inte en gata, inte en meter. Den 25 augusti är Stockholms gator våra, skriver nätverket Kämpa STHLM som uppmanar till bred antifascistisk kamp i Stockholm.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: