Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ.

Gita Nabavi: ”Fi kan förändra dödläget i politiken”

2018-08-22 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

När Feministiskt perspektiv ber statsvetaren Maud Eduards kommentera Fi:s tapp i opinionen blir analysen att partiet inte gjort tillräckligt för att politisera sexismen i samhället. Detta trots att #metoo brakade lös för snart ett år sedan, vilket var ett gyllene tillfälle. Men Fi:s ena partiledare, Gita Nabavi, håller inte med.
– Det är oerhört tydligt att jämställdhet bortprioriteras i valdebatten, men det betyder inte att vi har övergett frågan, menar hon.

Maud Eduards

Ålder: 74

Gör: Statsvetare och sakkunnig på kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter i Stockholm


Gita Nabavi

Ålder: 36

Gör: It-konsult och partiledare för Feministiskt initiativ

Förra veckan rapporterade Feministiskt perspektiv om att Feministiskt initiativ (Fi) tappat stödet på 2 procent i opinionsmätningarna senaste månaderna. Förändringarna gick först att se i juni då partiet sjönk från 1,8 till 1,6 procent. I början på augusti var stödet nere på 0,8 och i skrivande stund ligger det på 1,0 procent.

Maud Eduards tror att en viktig förklaring är att regeringsfrågan blir allt viktigare. En annan aspekt kan enligt Eduards vara att partiet inte i tillräcklig utsträckning gjort politik av #metoo-rörelsen och den våg av vittnesmål som briserade hösten 2017.

– Jag tycker det är konstigt att partiet inte har gjort mer av kopplingen till #metoo. Alltså att man inte har använt den mer som ett tecken på sexism. Man pratar mest om antirasism, vilket är helt i sin ordning, men vart tog sexismen vägen? Jag tycker Fi:s uppgift kan vara att göra politik av höstens upprop, ingen annan gör ju det.

Att partiet skulle komma in i riksdagen ser Eduards som osannolikt, med tanke på läget i opinionen. Däremot vill hon inte avråda väljare från att rösta rosa och håller med Gudrun Schyman om att det inte finns några bortkastade röster i en demokrati.

– Jag tror man ska skilja på demokratifrågan och regeringsunderlagsfrågan. Jag tycker som Schyman att ingen röst är bortkastad, men då pratar man just om vikten av att alla går och röstar och faktiskt röstar på det de tror på. Nu har frågan om regeringsunderlaget blivit helt avgörande och det är problematiskt tycker jag.


Har du något svar att ge till läsare som är i valet och kvalet att antingen visa sitt stöd till Fi på valdagen eller lägga sin röst på ett annat parti?

– Det är viktigt att var och en väljer själv om det är demokratin eller regeringsunderlaget som är viktigast. Men jag tycker det är förståeligt om folk lämnar Fi, även om det känns motigt att säga det. Jag tror mer på Fi på lokalplanet. De har gjort fina insatser i Stockholm, till exempel.


Så din analys är att det har blivit resultat där Fi suttit lokalt?

– Ja, det skulle jag säga, det jag ser i Stockholm i alla fall.

I ett längre nationellt perspektiv anser Maud Eduards att partiet tydligare behöver föra fram idén om sexismen i samhället, som en komplettering till det antirasistiska engagemanget.

– Metoo handlar ju om sexism. Det vill säga vita män som håller på med den här typen av sexuella trakasserier och övergrepp. Här måste man gå till botten med sexismen. Jag tror det behövs en större satsning på det.


Maud Eduards är professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet.


Partiledaren Gita Nabavi tror att svaret på att stödet sjunker ligger i att Fi hamnat i medieskugga.

– Jag tror det är avgörande för att människor uppfattar att vi inte varit aktiva i denna rörelse. Det är också oerhört tydligt att frågor som rör jämställdhet inte alls är prioriterade i valdebatten, men det betyder inte att inte vi lyfter dem. Vi vet att det som står i vägen för Feministiskt initiativ är fyraprocentsspärren och uppfattningen om att det skulle finnas bortkastade röster.

Hon tycker dock att frågan om varför stödet till Fi inte har ökat trots #metoo-rörelsens genomslag är intressant, och ser fram emot vetenskapliga analyser av situationen.

– Vi har arbetat aktivt för att visa på vår politik mot sexuella trakasserier och patriarkala strukturer både innan, under och efter #metoo.


Men finns det något i Maud Eduards resonemang där du som partiledare håller med?

– Hon har ju helt rätt i att det inte finns några bortkastade röster i en demokrati. Varje röst räknas.


Eduards verkar ändå tycka att Fi behövs och ska fortsätta arbeta, fast då främst på det lokala planet. Hur kommer ni som parti att orka om motvinden håller i sig?

– Vadå motvind? Vi är starkare än någonsin, med fler medlemsgrupper och närvaro i hela landet, vilket är stor skillnad mot förra valet. Nu befinner vi oss mitt i en valspurt och vi vet att våra väljare bestämmer sig sent. Förra valet var något alldeles särskilt, där vi fick god medvind från EU-valrörelsen. Våra frågor fick stort utrymme och våra framgångar gav oss både medieutrymme och möjligheter att delta i debatten. Det är en helt annan situation i dag.


Vilket är ditt medskick till Fi-väljare som blir osäkra av läget?

– Oavsett vilken regering Sverige har haft i de senaste valen, så har Sverigedemokraterna fått en vågmästarroll med fritt spelrum för sin politik. Det som kan förändra detta dödläge är att det kommer in ett nytt rosa parti i riksdagen. Det står också klart att oavsett vilka partier som bildar regering så behövs det ett parti som står fast vid en feministisk, antirasistisk och hållbar politik. Politisk förändring kan bara ske om människor engagerar sig och det kan vi bara göra tillsammans, säger Nabavi med eftertryck.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: