Rossana Dinamarca är feministisk talesperson i Vänsterpartiet och krönikör i Feministiskt perspektiv.

Vad håller du på med, Löfven?

2018-08-16 | Rossana Dinamarca padlock

KRÖNIKA/OPINION

”I ett samhälle där miljonärer betalar mindre i skatt än biträdet i kassan på Ica är det rimliga att vara arg. I ett samhälle där du behandlas orättvist på grund av att din hudfärg är mörk är det rimliga att vara arg”, skriver Rossana Dinamarca (V) med anledning av spekulationer om de som ligger bakom bilbränderna i Västsverige.

Rossana Dinamarca är riksdagsledamot för Vänsterpartiet och återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Annika Hirvonen Falk (MP), Carina Ohlsson (S) och Gudrun Schyman (Fi).

”Vad fan håller ni på med?” var Stefan Löfvens omedelbara kommentar efter bilbränderna i måndags kväll. Som att han visste vilka som låg bakom. När jag skriver detta vet vi fortfarande ingenting. Flera av kommentarerna utgick ändå ifrån att det var ungdomar i så kallade utsatta områden som låg bakom bränderna.

Jag har ingen aning om vilka som ligger bakom, men givet att detta stämmer så undrar jag: Vad fan håller du på med, Stefan Löfven? När du låter rika bli rikare på bekostnad av oss andra. När du tillåter att miljardärer tar våra skattepengar som vi betalar in till skola, sjukvård och omsorg om våra äldre. När du hellre ger bidrag för att betala av miljonlån och städning i Djursholm än att ge anständiga förutsättningar till människor som är sjuka. Det är ett sjukt samhälle som gör så skeva prioriteringar.

I ett samhälle där miljonärer betalar mindre i skatt än biträdet i kassan på Ica är det rimliga att vara arg. I ett samhälle där du behandlas orättvist på grund av att din hudfärg är mörk är det rimliga att vara arg. I ett samhälle där du behandlas orättvist för att ditt namn inte är svenskklingande är det rimliga att vara arg. I ett samhälle där du utestängs från makt och inflytande på grund av detta är det rimliga att vara arg.

Där du kommer få lägre lön, kortare livslängd, sämre anställningar och genom hela livet utsättas för hatbrott eller ha hotet om det överhängande, så är det rimliga att vara arg.

Du ska vara jävligt arg. Arg på den maktelit som inte kommer kunna göra sig av med alla sina tillgångar på flera generationer samtidigt som du inte har mat till dina barn.

Likväl grät jag när jag gick förbi resterna av de utbrända bilarna på mammas gata på Kronogården. Även om jag kan förstå att en sextonåring känner orättvisan bränna i sin hud drabbar bilbränderna inte den elit som trots löften om arbetarparti fortsätter miljonrullningen till de rikaste när du inte har någonting.

Och hur mycket jag än önskar annat, så har jag misslyckats att få ungdomarna att känna att Ung vänster och Vänsterpartiet är där vi för kampen mot orättvisan de känner, att vi är många som känner likadant och att vi bara kan vinna när vi går samman.

Jag känner samma ilska. Jag hoppas en dag stå bredvid dig och rikta ilskan mot de riktiga skurkarna: miljonärerna och miljardärerna och de politiker som håller dem om ryggen på alla andras bekostnad.

Den ilskan kommer dock mycket få riksdagspolitikerna förstå – när mindre än en procent av årets riksdagskandidater kommer från områden som mitt Kronogården. Istället åker de på safari med kameror när brott begåtts och låter som robotar om hårdare tag och mer övervakningskameror. Så frågan är: Vad fan håller du på med, Stefan Löfven?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: