Marieme Ndiaye.

Hade turister med vit hudfärg behandlats på samma sätt?

2018-08-13 | Marieme Ndiaye padlock

OPINION

”Med egen familj från just Senegal är jag inte alls förvånad över händelsen men dock förtvivlad”, skriver Marieme Ndiaye med anledning av att två senegalesiska turister tagits i förvar vid gränsen mellan Danmark och Sverige på oklara grunder och uppmanar Senegal att reagera på diplomatisk väg.

Två turister från Senegal skulle hälsa på släktingar i Malmö då de stoppades vid gränsen på väg från Danmark, där svensk polis kontrollerade deras pass och visum för att sedan hävda att risken var för stor att de skulle stanna längre i Sverige än vad deras visum tillät. Detta helt och hållet baserat på fördomar och utan underlag.

Nu sitter de båda männen i förvar sedan tre veckor tillbaka, deras visum har blivit indragna och de väntar på att bli utvisade till Senegal. Som om de begått ett grovt brott när de ville hälsa på sin familj. Hur kommer det sig att Holland godtog deras giltiga visum och inte Sverige? Är Sverige inte längre medlem i Schengen?

Eftersom Sverige fortfarande är medlem i Schengen så undrar jag hur det kommer sig att de ens blev ombedda att visa sina visum, då de kom från ett annat Schengenland? Och sist men absolut störst och mest så undrar jag om de hade blivit stoppade och behandlade på samma sätt om det hade stått Australien eller Japan i deras pass och deras hudfärg varit vit?

Med egen familj från just Senegal är jag inte alls förvånad över händelsen men dock förtvivlad. Ser tillbaka på mitt liv och fina minnen som alla är magiska, men där det kastats en liten skugga över varenda tillfälle. Min bröllopsfest som jag hade sett fram emot att dela inte bara med min svenska släkt utan även med mina kusiner, fastrar och en farbror, blev en bröllopsfest för enbart de medlemmar i familjen som hade rätt färg på sina pass.

Mina barns dop likaså, trots en noga genomförd inbjudan med bevis på bevis för att mina familjemedlemmar hade nog med pengar att bekosta resan och skulle ha en plats att sova på här i det förgyllda landet Sverige. Förutom detta bifogade vi även så många bevis vi bara kunde på att samtliga familjemedlemmar hade för avsikt att efter besöket i gyllene Svea sedan skulle återvända till sina liv, sina hus, barn och sina arbeten eller studier i Senegal!

Vi har helt enkelt allihopa bara fått acceptera att om vi ska umgås och vara en del av varandras in-real-life-liv då måste vi satsa på att jag och min familj reser ner till Senegal för att ses där. Detta känns så otroligt orättvist, omodernt och ohållbart!

Tyvärr har Senegal ingen ambassad i Sverige längre annars skulle jag ringa och be att få en reaktion på detta vansinne men jag får nöja mig med att kontakta den närmsta senegalesiska ambassaden som ligger i Tyskland.

Jag tycker verkligen det är dags att Senegal börjar reagera på denna slags vidriga särbehandling och ställer lite motkrav på Sverige och EU i frågor om resande och migration.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: