Emma Fastesson Lindgren.

Nya akademiens lista klar – omröstning pågår

2018-08-10 | FemPers padlock

KULTUR

Hittills har fler än 21 000 röster lagts på någon av de nominerade till Den nya akademiens litteraturpris efter ett första urval av bibliotekarier runt om i landet. Emma Fastesson Lindgren, pressekreterare för Den nya akademien, berättar om hur arbetet med årets pris går vidare.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-05-11 | Ny självständig akademi förbereder alternativt nobelpris

2018-04-20 | Tusentals manifesterade mot Svenska akademien

2018-04-13 | Sara Danius tvingas lämna Svenska akademien

2017-11-23 | Svenska akademien drar in stöd till kulturprofil efter krismöte

Nu är listan över nominerade presenterad. Vilka reaktioner har ni fått hittills lokalt och globalt?

– Entusiastiska hurrarop och hyllningar har nått oss från världens alla hörn och kanter. Från Libanon till Rio de Janeiro. Trots att vi inte ens skickat ut ett enda pressmeddelande. Nyheten har spridit sig som en löpeld utan minsta möda vilket tyder på att initiativet behövs.


Vad kan ni säga om västvärldsdominansen bland de nominerade?

– Vi lät bibliotekarierna nominera. Bland de nominerade fanns flera bortom västvärlden men författarna som fick flest nominerade blev listade och det är ju en större, strukturell och komplex fråga som handlar om allt från den anglosaxiska dominansen till vilka böcker som översätts, förlagens satsningar och medialt fokus. Vi litar på bibliotekariernas kunskap och kompetens och väljer att inte kommentera deras nomineringar.


Hur går det med röstningen?

– Fler än 21 000 har röstat hittills och vi är oerhört glada med tanke på hur kort tid vi har arbetat, ideellt, utan uppbackning och att vi inte satsat en krona på marknadsföring.


En del undrar om det här priset kommer att ersätta det ordinarie Nobelpris som inte delas ut i år. Finns det över huvud taget några sådana ambitioner?

– Vi vill inte ersätta något Nobelpris. Vi skapar något nytt och fyller den litterära lucka som Svenska akademien lämnat efter diverse skandaler. Vi anser helt enkelt inte att författare och litteraturen ska straffas för deras snedsteg och skandaler.


För ni diskussioner med Nobelstiftelsen?

– Vi ringde och informerade stiftelsen om initiativet men har inte haft mer kontakt än så. De är så klart välkomna att vara med och hjälpa till och bidra för vi verkar ju i Nobels anda i enlighet med hans testamente där han skriver att den ska prisas som ”under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta.”


Hur går det med sponsringen?

– Vi jobbar vidare med det.


Finns det något mer att säga i dagsläget om hur juryns beslut ska tillkännages, om prissumma, om festen eller annat?

– Vi tillkännager pristagaren i mitten på oktober. Prissumman crowdfundas och festen kommer bli ett minne för livet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: