Tobias Johansson (V).

Det är hög tid att stå upp för människovärdet

2018-08-02 | Tobias Johansson padlock

OPINION

”Vi lever i en tid för när högerextrema låtsas ta ställning för hbtq-rättigheter enbart för att använda communityt som ett slagträ mot muslimer och personer med utomeuropeisk bakgrund”, skriver Tobias Johansson (V) i sin debattartikel.

Tobias Johansson (V), ledamot i Rådet för mänskliga rättigheter och kommunfullmäktige i Stockholms stad.

Att stå upp för alla människors lika värde är en plikt. Att stå upp mot rasistiska, homofoba och transfoba uttalanden är att visa civilkurage. Att Stockholm Pride har tackat nej till partiet Medborgerlig samling som utställare under årets festival är ett exempel på sådant civilkurage. Genom detta beslut står de upp för de grupper som behöver festivalen allra mest.

Batikhäxa är nedsättande slang för en kvinna som är politiskt engagerad, feminist och som anklagas för att ha politiskt korrekta åsikter. Uttrycket batikhäxebögar har använts av bland annat Alexander Bard. Skällsordet användes nyligen för att angripa Stockholm Pride för att de tackat nej till Medborgerlig samling som utställare på årets festival. Medborgerlig samling är för de flesta ett okänt litet borgerligt parti utan politiska mandat eller inflytande, men med två kända medlemmar - nöjesprofilen Alexander Bard samt författaren och krönikören Katerina Janouch.

Styrelsen för Stockholm Pride framhåller att orsaken till att neka partiet bland annat är nedsättande kommentarer om transpersoner och förlöjligande av förekomsten av könsneutrala toaletter. En aspekt som tyvärr inte tas upp är det faktum att just Katerina Janouch är kandidat för partiet i höstens riksdagsval. För mig väger det argumentet ännu tyngre än den motivering som styrelsen ger.

Katerina Janouch meritlista är som de flesta vet lång. Uttalanden som att ”Sverige kraschat av massinvandring” blandas med rena lögner som till exempel påståendet att 77 procent av ensamkommande flyktingbarn ljuger om sin ålder. När riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) deltog på en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm twittrade Janouch nedsättande och antydde att Dinamarca deltog i manifestationen i syfte att ragga upp asylsökande pojkar. Listan på rasistiska och främlingsfientliga uttalanden kan göras mycket lång. 

Vi lever i en tid för när högerextrema låtsas ta ställning för hbtq-rättigheter enbart för att använda communityt som ett slagträ mot muslimer och personer med utomeuropeisk bakgrund. I det läget är det viktigare än någonsin att hbtq-rörelsen inte legitimerar rasistiska åsikter och organisationer. Som betalande medlem i RFSL är jag nöjd att förbundet inte har något samarbete med SD som verkligen inte är några vänner till hbtq-communityt.

Exempel på det här är den nu vice talmannen Björn Söders uttalande ”Vad är det som säger att den så kallade normaliseringen slutar med att bi- homo- och transpersoner skall normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.” Partiet har dessutom inte stöttat en enda hbtq-reform i riksdagen.

Jag är en politiskt engagerad feminist som inte vill särskilja människor utifrån bland annat kön, könsuttryck, etnicitet, sexuell läggning eller funktionsvariation. Gör det mig till en batikhäxebög är jag en stolt sådan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: