Carmen Blanco Valer är antirasistisk talesperson för Feministiskt initiativ.

Svår uppgift att återuppbygga förtroendet för Fi:s antirasism

2018-07-26 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Att stärka förtroendet för Feministiskt initiativs antirasism blir en svår uppgift och hur det ska gå till är ett dilemma enligt Carmen Blanco Valer, partiets antirasistiska talesperson. Den 5 augusti samlas riksdagskandidaterna och efter det hoppas hon ha mer att säga.

Rollen som antirasistisk talesperson och ledamot i styrelsen för Feministiskt initiativ (Fi) är svår att befinna sig i just nu, konstaterar Carmen Blanco Valer. Hon vill inte fokusera på Oldoz Javidis antisemitiska uttalande, utan vilka konsekvenser ett sådant uttalande får för ett parti som Fi.

– Jag är naturligtvis skakad och jag är helt övertygad om att Oldoz inte är ideologisk antisemit, men hennes uttalande uttrycker ändå ett samhällsproblem som finns hos oss alla. Vi är alla uppväxta i samhällen som har olika uttryck för rasism. Det kan vara afrofobi, det kan vara antisemitism, det kan vara islamofobi, även om vi inte alltid själva är medvetna om det och om kulturen vi har växt upp i. Vi har alla våra blinda fläckar, säger hon.


Diskussion pågår

Fi som parti vilar ur Blanco Valers perspektiv på två pelare, både antirasism och feminism. Så även om tidpunkten är olycklig och riskerar att ta fokus från valarbetet menar hon att det antirasistiska benet måste stärkas.

– Det är som en person som har två ben och det ena behöver akut behandlig, då kan man inte tänka på att nu ska jag gå på den där festen. Vi måste se till att stärka det antirasistiska benet, och hur det går till är dilemmat.

Partistyrelsens officiella linje, fortsatt förtroende för Oldoz Javidi som riksdagskandidat, har öppet ifrågasatts av både medlemmar och förtroendevalda.

– Diskussionen pågår i demokratisk ordning. Det finns olika positioner i styrelsen. Frågan är om vi har mandat att göra något.

I uttalanden har partistyrelsen hänvisat till rutiner som brustit. Hade någon i partiet tittat på citatet innan det skickades för publicering?

– Det vet jag inte. Jag tror inte att vi har såna rutiner att vi alltid måste fråga, det har aldrig gällt förut. Det är klart att man kan behöva bolla ibland, men det är viktigt att vi har förtroende för folk och inte har interna censorer som allting ska gå via. Det går ju inte.

Huruvida Oldoz Javidi bör stå kvar som riksdagskandidat vill Carmen Blanco Valer inte säga något om.

– Jag kan bara säga hur jag själv skulle agera. Om jag hade sagt något sådant hade jag självmant hoppat av riksdagslistan. Det handlar om det minskade förtroende vi kan få, både från medlemmar och väljare i egenskap av antirasistiskt parti. Sedan tror jag vi måste ta itu ordentligt med det här och fördjupa oss i alla uttryck som rasism och kolonialism har i alla sina varianter.


Förlorat förtroende

Blanco Valer tillhör själv ett urfolk som utsatts för tvångsförflyttningar och förtryck. Hon har också sett tendenser till att vilja ”ge tillbaka med samma mynt”. I Latinamerika, där hon har sin bakgrund, finns grupperingar som ger uttryck för en önskan att skicka tillbaka alla europé-ättlingar. De är små och får inget gehör, definitivt inte av Carmen Blanco Valer.

– Även om vad vi kallar Latinamerika är en kulturell konstruktion och resultat av kolonisering, är likväl alla som lever där därifrån och har rätt att leva kvar där. Alla är latinamerikaner: urfolk, afro-ättlingar, asiatiska ättlingar och europeiska ättlingar. Sådär gör man inte med folk. Därför tar det här väldigt hårt på mig. Jag kan ställa mig på bägge sidorna. Dels emot de som säger så i Latinamerika, och har idéer ens på skämt om att skicka folk tillbaka. Samtidigt tillhör jag de folk som har flyttats, och fortfarande flyttas hit och dit på grund av staters beslut.

Den 5 augusti, när riksdagskandidaterna samlas. kommer diskussionen att fortsätta. Hur tror du att det här påverkar Fi:s möjligheter att komma in i riksdagen?

– Jag tror inte vi tappar stort, mer att vi förlorar förtroende hos många antirasister. Men de flesta människor är inte aktiva antirasister, de är kanske icke-rasister. En sak är att inte vara rasist, en annan sak att tänka och fundera, nöta och blöta kring alla uttryck som rasismen har. Om de som nu tappar förtroende sedan låter bli att rösta på oss, det är en annan sak. Det har hänt mig med andra partier att jag tänkt ”ånej, är de såna”, men har man inga andra alternativ kanske man ändå vid valurnan lägger sin röst på dem, om det inte finns några som är bättre.

– Själv håller jag trots allt fast vid att Feministiskt initiativ i dag är det politiska parti som tydligast utgår från en feministiskt, antirasistiskt, intersektionell och dekolonial analys som jag förväntar mig och arbetar för att vi skall följa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: