– Kanske vet du att det inte finns någon rättssäkerhet i Ryssland, säger Pussy riot i en video som förklarar deras aktion under VM-finalen.

Pussy riot-medlemmar inför rätta för VM-stormningen

2018-07-16 | Bella Frank padlock

SPORT

De fyra Pussy riot-medlemmarnas stormning av finalen i herrfotbolls-VM i Ryssland på söndagen inför världspressens kameror och Vladimir Putins ögon har satt fokus på demokrati och politiska fångar i landet.
– Kära vän, kanske vet du att det inte finns någon rättssäkerhet i Ryssland, säger Pussy riot i en video på Youtube, vars gripna medlemmar ställdes inför rätta på måndagseftermiddagen.

På måndagsförmiddagen twittrade Pussy riot att de fyra medlemmarna som stormade planen, Veronika Nikulshina, Olga Kuracheva, Olga Pakhtusova och Peter Verzilov hade tillbringat hela natten på polisstationen och att åtal för ”administrativa brott” väntade. Senare under måndagseftermiddagen meddelade Pussy riot att den första av medlemmarna, Veronika Nikulshina, stod inför rätta i Khamovnichesky-domstolen i Moskva. Hon var den första att dömas under måndagskvällen, domen blev 15 dagars fängelse och hon förbjuds att besöka idrottsevenemang, meddelar gruppen på Twitter.

Bilden på när Veronika Nikulshina får franska storstjärnan Kylian Mbappé – den första tonåringen att göra mål i en VM-final sedan Pelé – att ge henne en dubbel high five är på god väg att bli ikonisk och har redan spritts vida i såväl sociala medier som i press. Det var en bit in i andra halvlek som tre kvinnor och en man i polisuniformer lyckades ta sig in på planen. En stund efter att Mbappé gjort high five och planstormarna hade släpats ut rapporterade världens nyhetsbyråer att de fyra var medlemmar i Pussy riot, att gruppen tog på sig ansvaret för aktionen och att den utfördes för att fästa uppmärksamhet på avsaknaden av rättssäkerhet i Ryssland. I ett meningsutbyte som fångats på film då de förs bort hörs en man önska att det vore år 1937 – det år då Stalins utrensning och terror pågick som värst.


Rysk politik satt under lupp

I en video på Youtube förklarar tre Pussy riotmedlemmar varför de genomför aktionen som de kallar en ”polisman går in i matchen” med hänvisning till poeten Dmitri Prigov. VM-finalen spelades på dagen för Prigovs dödsdag för elva år sedan. Prigov beskrev i flera dikter det han kallade den himmelska och den jordiska polisen och Pussy riot förklarar att den himmelska polisen har visat på vilka möjligheter som finns för ett framtida Ryssland men att den jordiska polisen ”bryter sönder vår värld”.

– Kära vän, kanske vet du att det inte finns någon rättssäkerhet i Ryssland och att en polis när som helst kan bryta sig in i ditt liv utan anledning? Fifas VM har visat väldigt väl hur bra poliser kan agera. Men vad kommer att hända när det är slut?, frågar de och fortsätter med att läsa upp vad de anser är nödvändigt för en lösning och en väg till en rättsstat:

– Du måste kämpa för att hindra fabricerade anklagelser och gripandet av människor utan anledning.

– För att detta ska ske krävs det som kallas politisk konkurrens, en möjlighet för alla att delta i ett lands (politiska) liv och bli vald.

– Allt detta är enkla saker. Men du bör bestämma själv vad du personligen kan göra för att ditt Ryssland ska kunna bli mycket vackrare.

Den rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen skriver i the New Yorker att Pussy riot genom sin aktion är de enda ”som har gjort ett meningsfullt uttalande om rysk politik under VM och det skedde på kvällen inför Vladimir Putins triumfatoriska möte med Donald Trump. De skapade också, på en av de största scener i världen, en bild av en orättfärdig och nyckfull makt, den som 145 miljoner ryssar lever med dag ut och dag in.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: