Soraya Post (Fi) är ledamot i EU-parlamentet i Bryssel.

Klart vi kan stå emot rasism och nazism

2018-07-10 | Soraya Post padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

”Vi har redan bevittnat konsekvenserna av deras politik, men det verkar som om vårt europeiska minne är kort”, skriver Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ och argumenterar för ett förbud mot nazistisk organisering efter att ha deltagit under politikerveckan i Almedalen.

Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv.

Förra veckan i Almedalen fick vi bevittna vad som händer när nazister får ta plats i vår demokrati då den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för andra året i rad fick tillstånd att hålla torgmöten och ha ett så kallat ”bokbord”.

NMR:s närvaro fick RFSL ungdom att ställa in sitt deltagande i Almedalen, de kände sig inte trygga. Vem kan klandra dem? NMR:s ledare har dömts för hatattack mot en gayvänlig schlagerfest och NMR är en organisation som sprider hbtq-hatisk propaganda.

Nazisterna i Almedalen filmade och fotade vad de kallar ”fienden”, skrek nazistiska slagord, hetsade mot judar i en högtalaranläggning och stod för en rad våldsamma angrepp, bland annat en attack mot tre kvinnor med en regnbågsflagga. Det finns också flera anmälningar mot personer från NMR för misshandel och ofredande.

Finland har redan förbjudit NMR. Deras motivering är att NMR sprider hatretorik, för fram våld som en del av sin verksamhet och dessutom bryter mot demokratiska värden. Finland kunde inte försvara NMR:s yttrandefrihet om de använder den friheten till att kränka andra människors rättigheter. Finland kunde inte försvara NMR:s yttrandefrihet och rätt till organisering om de använder den rättigheten till att kränka andra människors rättigheter. Varför tillåter vi detta i Sverige?

Vi i Feministiskt initiativ (Fi) har länge drivit frågan om ett förbud mot nazistisk organisering. Nazisternas hat och våld hotar vår demokrati och begränsar det offentliga rummet för många av oss. Sverige ratificerade FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering redan 1972, men uppfyller den inte och har fått kritik av FN flertalet gånger för detta. Enligt en ny Sifo-undersökning är sex av tio svenskar positiva till att lagar stiftas som förbjuder nazistiska organisationer.

Jag arbetar även i EU-parlamentet med att få fram ett europeiskt förbud mot nazistiska organisationer. Rådets rambeslut 2008/913/RIF ger en rättslig grund för att tillämpa sanktioner mot juridiska personer som offentligt uppmuntrar våld eller hat mot en minoritetsgrupp. Enligt artikel sex kan sanktioner innefatta fråntagande av rätt till offentliga förmåner eller stöd, tillfälligt eller permanent näringsförbud, rättslig övervakning och/eller rättsligt beslut om avveckling av verksamheten. Vad är det vi väntar på? Normaliseringen av rasism och nazism går snabbt i Sverige och i resten av Europa.

Från Almedalen åkte jag direkt till EU-parlamentet i Strasbourg för plenarsession. På onsdagskvällen hade vi en debatt om Italiens nya högerextrema inrikesminister Matteo Salvinis förslag om att upprätta ett register över romer i Italien för att fördriva dem ur landet. Han sa också ”de romer som är italienare måste vi dessvärre behålla”. Under debatten i EU-parlamentet uttalade sig flera EU-parlamentariker från Salvinis främlingsfientliga parti Lega rasistiskt och anti-ziganistiskt mot romer.

Jag har anmält dessa EU-parlamentariker för hatpropaganda till talmannen. Jag tog även detta tillfälle att lyfta fram den senaste tidens dödliga attacker mot romer i Ukraina av ultranationalister. Denna pogrom – den våldsamma och blodiga förföljelsen av en folkgrupp – och hatpropagandan måste stoppas!

Detta är dock vad vi kan förvänta oss av högerextrema och främlingsfientliga regeringar. De attackerar och exkluderar alla som inte passar i deras rasistiska mall. De säger nej till människor i nöd och låter dem dö i havet. De sprider rädsla, hat, våld och utmålar oskyldiga människor som syndabockar och behandlar dem som brottslingar.

Vi har redan bevittnat konsekvenserna av deras politik, men det verkar som om vårt europeiska minne är kort. Under förintelsen mördades 11 miljoner människor i koncentrationslägren av nazistregimen.

Vi alla står inför ett vägval nu – vi måste bestämma om vi vill leva i ett öppet demokratiskt samhälle eller om vi vill leva i ett Sverige och Europa där vi låter rasismen och nazismen frodas? Vi i Fi har länge varnat för konsekvenserna av främlingsfientliga partier i Sverige och EU. Vi har varit den tydligaste antirasistiska rösten, och först nu börjar andra partier förstå det allvarliga läget – i elfte timman. Kan vi, de demokratiska krafterna som tror på alla människors lika värde tillsammans stå emot rasism och nazism? Klart vi kan!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: