En mänsklig mur bildades runt lokalen där RFSL hade sina seminarier på onsdagen efter beskedet att nazister får manifestera dagligen i dess närhet.

Nazister drar runt i Visby och attackerar sina måltavlor

2018-07-04 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

Under onsdagskvällen markerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) sin närvaro i Almedalen genom flera hotfulla utspel mot antirasister, feminister och hbtq-aktivister på plats. En etablerad feministisk profil misshandlades fysiskt.

När Centerpartiets partiledare Annie Lööf höll sitt tal i Almedalen på onsdagen blev hon avbruten av nazister som buade bland publiken framför scenen. Bara en dryg timme senare uppger flera ögonvittnen att ett trettiotal nazister från NMR ska ha ställt sig i klunga utanför en av Visbys många trädgårdar, där ett antirasistiskt event pågick.

– Vi var några stycken som stod vid porten in till gården och plötsligt hör jag min vännina flämta att ”de är här”. När jag vänder mig om är det som att stå framför en stor mur med människor som står helt tysta och filmar oss från utsidan, ungefär tio meter bort. Jag upplever att de var fyrtio eller femtio stycken. De var helt knäpptysta och nästan alla hade kameror. Det kändes som en evighet när de stod och filmade oss, berättar en av eventets arrangörer.


Stängda portar

Eftersom det fanns barnfamiljer och personer som lever under hot på plats fattade arrangörerna beslut om att stänga portarna för nazistblockaden. Den arrangör Feministiskt perspektiv pratat med bestämde sig dock för att ställa sig utanför.

– Jag var så fruktansvärt arg för att de kom och jag kände att jag ville titta på dem som de tittade på oss. Min upplevelse är att nazistklungan på en given signal sakta börjar röra på sig, som en grupp. De går emot mig. Jag stod samtidigt och ringde 112 och bad polisen att komma snabbt. Men sedan vek de av backen upp.

På sin väg förbi river de ned en affisch för Feministiskt initiativ (Fi) från husfasaden.

Enligt ytterligare uppgiftslämnare Feministiskt perspektiv varit i kontakt med så tog nazistklungan sig vidare till de lokaler där RFSL håller till under politikerveckan. När de upptäckte att ingen var på plats och att dörren var låst valde de att avlägsna sig, efter att ha rivit ned ett regnbågsklistermärke från dörren.


Feminist misshandlad

En riksdagspolitiker beskriver hur hon på väg hemåt ensam mötte ett tiotal från NMR, hur de ropade åt henne i uppenbart syfte att ingjuta rädsla. På Facebook uppger en feministisk profil, som var på väg hem från ett hbtq-mingel, att hon blivit misshandlad under kvällen.

”Blev misshandlad av nassar och bestulen på vår prideflagga, men tack och lov var polisen precis där vi var. Efter att ha slagit huvudet i stengatan flyger en polis över min misshandlare så tack och lov är han bakom lås och bom”, skriver hon i en statusuppdatering.

Tidskriften Expo, som kontinuerligt bevakar högerextrema rörelser, beskriver i en artikel hur NMR utlyst en tävling där de nazistiska aktivisterna uppmanas att aktivt störa för andra aktörer på plats och samtidigt filma eller fotografera aktionerna. De uppmanas också att gå på politikers tal och skandera ”folkförrädare”. De uppmanas även ”sanera” genom att bränna ”folkförrädarnas flaggor och propaganda”, skriver Expo.

Enligt obekräftade uppgifter är ytterligare 25-30 nazister på väg till Visby.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: